Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi) recept

Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi)
Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi)
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig viszolyogtam a sushitól, bár fogalmam sem volt milyen is az íze, csak ugye nyers hal, alga, meg miegymás... Aztán egyszer meglátogattuk az egyik "futószalagos" éttermet, ahol a sok-sok távol-keleti finomság mellett felszolgáltak sushi variációkat is. Szerencsémre lehetett választani zöldséges verziót, így kipróbáltam, és másodjára-harmadjára bele is szerettem, annyira, hogy megtanultam elkészíteni. Bár a technikákat nem a több 10 éves gyakorlattal rendelkező mestereknél, hanem az interneten és saját logikám alapján tanultam, az eredmény meggyőző :-).
A tekerésről fázisfotók ITT

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ügyeljünk arra, hogy amikor a rizst terítjük, folyamatosan nedvesítjük a kezünket. Lehet bele tenni tojást is tölteléknek: 2 db-ot felverünk, serpenyőben megsütjük, mint egy palacsintát; mielőtt teljesen megsülne, félbehajtjuk, és így sütjük át, majd felcsíkozzuk 0,5 cm-esre.
Surimi helyett lehet tisztított rákkal is készíteni, azt is meg szoktam picit pirítani serpenyőben.
Lehet piros és sárga paprikával is, még színesebb.
A kifordított tekercset bele lehet forgatni fekete vagy világos szezámmagba, piros apró kaviárba.
Nagyon finom a surimi mellett a friss bazsalikomlevél is.
Nagyon éles, sima élű késsel lehet szépen felszeletelni, a kést folyamatosan öblíteni kell törlés nélkül, másképp ragad és szakad az algalap.

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: nehéz
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi sushi, sushi surimivel töltve, sushi uborkával és kaliforniai paprikával
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltesszük főni a rizst durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).
  2. Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat. Néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek. Összehajtjuk, és a hajtás mentén elfelezzük ollóval.
  3. Az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk.
  4. A paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
  5. A surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig, és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek.
  6. Előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni.
  7. Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.
  8. A munkalapra kiterítjük a bambusztekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb). A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot.
  9. A maki sushi elkészítéséhez mindkét oldalon a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).
  10. Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).
  11. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  12. A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré, és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
  13. A nagy maki sushi elkészítéséhez ugyanúgy készül, mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t), és több tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi - ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk).
  14. A kifordított maki sushihoz a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen. Leterítjük frissen tartó fóliával, és megfordítjuk, ez lesz a külső része.
  15. A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk, és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).
  16. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  17. A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük, és picit megnyomkodjuk végig a hengert.
  18. Kitekerjük a bambuszt, a fóliát, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 489
elküldve: 2
receptkönyvben: 152
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hidegzuhany
hidegzuhany h, 2012-01-09 17:00

Azert azt a rizst nem artana izesiteni is. Ragacsosra sem szabad fozni! Olyan rizst kell hozza venni, aminek magas a kemenyitotartalma, nem "mindegy milyen rizst". Attol kell ragadnia, nem attól, hogy szetfozod....
Amugy jo a blogod, de szerintem maradj a reformkajáknál...
Üdv: Jonah

Receptműves
Receptműves / Receptműves h, 2012-01-09 17:33

Kedves Jonah, köszi az észrevételt, de nekünk így ízlik a sushi, megjegyzem jobban, mint amit eddig bármelyik autentikus helyen ettünk, szerencsére a gasztronómiában óriási a választék, mindenki azt és úgy készíti, ahogyan szereti. Szép napot, Memi

hidegzuhany
hidegzuhany h, 2012-01-09 23:36

Akkor te nem szereted a sushit. Pont.
Egyebkent kicsit bicskanyitogatonak tartom a gasztronomiaban ezt a mindenki ugy kesziti, ahogy akarja dolgot es azt is, hogy rogton ez a szoveg jon, ha le kell szerelni valakit, aki hianyolja a precizitast. Pont ebbol adodnak a mindegy milyen rizses sushi vagy a mindent bele, akkor is pörköltnek hivom receptek...

hidegzuhany
hidegzuhany k, 2012-01-10 10:17

A targyi tevedes, mint "teny" es a "velemeny" kozotti kulonbseget azert nyomokban es helyenkent fel kene ismerni, kedves Memi.
Neked is szeretettel. Azert irtam.
Minden jot, Jonah

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2011-01-12 23:06

Éva-Anyóca, nagyon aranyos vagy, de hidd el, sokkal könnyebb, mint ahogyan látszik. Pici gyakorlás után könnyen megy :-)
Szép napot, Memi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2011-01-12 21:50

Nagyon guszta, nagyon ügyes vagy!Nekem ez még sajna nem megy, és egy darabig nem fog, de csodálom, hogy el tudod készíteni,jó a kézügyességed, és hát ez a finomság se semmi ám.:-)) Éva-Anyóca

279