Sült tyúk sült májas lebbencstésztával recept

Sült tyúk sült májas lebbencstésztával
Sült tyúk sült májas lebbencstésztával
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a tyúkhúst, de csak a kukoricán nevelkedett,  kapirgáló egyedeket részesítjük előnyben. Nagyon sokféleképpen lehet elkszíteni a tyúkot. A  jó öreg pörkölt és töltött tyúk  helyett készítettem ezt a tésztás változatot, amit sogórnőmtől tanultam. Köszönet neki  érte. Vettem hozzá plusz csirkemájat  (3 db-ot), mert  a tyúk egyetlen mája kevés lenne, de nem kell hozzá sok, 3 db pont elég.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Nagyon finom és egyszerű étel. Plusz zsírt nem kell mellé tenni, mert ha jó házi tyúkból készítjük, akkor elég a saját zsírja is  A képen látszik, hogy a tojásképződményeket is megsütöttem, de azt nem törtem szét, hanem egyben hagytam . Egy lábasban süssünk mindent, és amikor a tésztát beletesszük, jól felszedi a pörzsanyagokat a lábasról.  Bolti tyúkból még sosem készítettem, így nem tudom, hogy azzal milyen lenne, és mennyi ideig kellene főzni. Jó étvágyat  hozzá!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

májas sült tyúk, sült tyúk lebbencstésztával, sült tyúk májas tésztával, sült májas sült tyúk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tyúkot feldaraboljuk (mint amikor pörköltet főzünk). A zsírját  kis darabokra vágjuk, és egy nagy lábasban kisütjük, majd a húst rátesszük, és fehéredésig pírítjuk.
  2. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi a húst, megsózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. Néha ránézünk, megkevergetjük . Ez kb 1-1,5 óra (attól függ, hogy mennyire öreg a tyúk).
  3. A víznek el kell főnie róla; a visszamaradt zsíron szép pirosra sütjük a tyúkdarabokat.
  4. Közben a tésztát feltesszük forrásban lévő sós vízbe főni.
  5. Kiszedjük a zsírból a húst. A  májat és a tojáskezdeményeket (jobb esetben van a tyúkban, ha nincs, akkor természetessen elhagyható) megsütjük benne.
  6. Amikor megsült, összetörjük villával a májat  (de csak a májat) a lábasban, megborsozzuk, ha kell, utánasózunk, és a megfőtt és lecsepegtetett  lebbencstésztát összekeverjük vele. Egy kicsit lepirítjuk, majd a sült húsokat visszatesszük a lábasba, és jól átkeverjük az egészet.

  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 857
elküldve: 1
receptkönyvben: 72
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Corra
Corra Mon, 2014-08-11 21:29

Jól látom, hogy ennek az ételnek csak só és kevés bors a fűszere, sem hagyma, sem pirospaprika nem kell hozzá, mint a pörköltnél?

Holnap fogok kapni életemben először tyúkhúst, még sosem készítettem belőle semmit, és ez a recept a legszimpatikusabb, a kérdésem még az lenne, hogy az egész tyúk minden részét fel lehet benne használni, farát, szárnyát, mellét, stb.?

laraed
Edit / laraed Tue, 2014-09-02 17:16

Kedves Corra ! kicsit megkésve olvastam :( Remélem azért ezt készítetted belőle. azért válaszolok :) Igen minden részét belerakhatod , és csak só és bors a fűszere :) Ha megcsináltad megírod hogy ízlett-e ????

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-08-10 07:35

Kedves Éva legalább 1.5- 2 óra ! De megéri ! Nem kell attól annyira félni. Felöntöd vízzel és mellette tudsz mást csinálni. Néha ránézel ha kell pótolod a vizet , megnézed mennyire puha már és ha kezd puhulni leveszed róla a fedőt és hagyod a vizet elfőni róla , hogy utána a saját zsírjában megtudjon sülni. Hidd el nagyon finom lesz. Üdv Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-08-09 19:50

Kedves Edit!Kérdés:2 éves házi tyúkot, ha darabjaira szedem, ahogy írod, mennyi ideig főzöm???Mert én ezért nem szeretek tyúkot főzni csak levesnek, mert begazolok a főzési ideje miatt,és, hát igen, valószínű, a hazai gyorsabb, és persze jobb, és azért félek, mert a boltival már jártam meg!!!Azt inkább jöjjön a rántanivaló csirke.Azt tudom mi merről hány méter ,de egy tyúknál?!Pedig isteni fincsi, és a recepted meg annyira jó, szeretném kipróbálni!Várom a választ.Köszi!Éva-Anyóca

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-07 13:32

uhhh... Ez nagyon guszta !! Ezt meg kell csinálnom !

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-07-07 11:03

Editkém,
örülök, hogy felhívtad a figyelmemet erre a naaagyon duuuurvaaa finomságra! Ha a nyaralás alatt nem érem el a vágósúlyt, akkor biztos megcsinálom, ha megjöttünk.

Kata

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-07 12:06

Próbáld ki Drága Kata mert nagyon finom. igaz ha addig nem éred el a vágó súllyodat, ha ezt megeszed majd eléred:))))Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-07 08:17

Ha megkóstolnád nem gondolkodnál sokat az biztos:))))) Üdv Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-07-07 07:53

Ez a recept komolyan elgondolkoztatott, hogy megéri-e vegának lenni.... :-)))
Tészta és hús....Jaj...Imádtam... :-)))

532