Sült hagymás vér recept

Sült hagymás vér
Sült hagymás vér
receptkönyvben hozzászólások (70)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Disznóvágáskor mindig felfogják a vért, hogy ezt az ételt az "Emberpajtás " elkészítse, vagy készítesse magának. Ebbe nem szoktak sót keverni mert az a lényeg, hogy megalvadjon az edényben a vér. Mielőtt megfőzi késsel felkockáza az egyben lévő alvadt vérdarabot. Gondolkodtam, hogy feltegyem-e ezt a receptet, mert félak attól, ami a hozzászólásokban meg fog jelenni. De úgy gondoltam, bevállalom. Itt jegyezném meg, hogy én nem ettem még sosem,  meg sem kostóltam még, de a családomban többen is nagyon szeretik. Igaz én a véreshurkát sem szeretem. Akinek az ízlésével, vagy a vallási meggyőződésével ellentétes a vér fogyasztása, az könnyedén lépján át ezen a recepten. Sokfélék vagyunk és ez így van jól! De ha mégis ki akarjátok fejezni nemtetszéseteket, vagy ne adj isten tetszéseteket, állok elébe:).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli
nehézség: könnyű
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

vérpörkölt, sült disznóvér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát ízlés szerint felvágjuk /kocka, félfő, karika/.
  2. A zsírt felhevítjük, rádobjuk az egyik hagymát és megdinszteljük, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a pirospaprikát és a félbevágott erős szárazpaprikát.
  3. A felkockázott alvadt vért beleöntjük, sózzuk, megszórjuk majorannával és kevergetve főzzük.
  4. 10 perc után rátesszük a megmaradt hagymát, frissen őrölt borsot és addig főzzük, amíg elfő róla a víz /zsírjára sül/ és a hagyma már puha, de még nem főtt szét, a vér pedig megkeményedik kicsit. 

  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 158
elküldve: 2
receptkönyben: 53
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

Hozzászólások (70)

batanfacudo
batanfacudov, 2013-01-06 23:13

Azon gondolkodom, hogy véradás helyett egyszer saját részre, fogyasztásra szánok egy jó kis négy porcióra valót., biztos finom lehet az is. Jó kis nullás hagymásan. ;)

Dorcika76
Dorcika76szo, 2012-12-15 21:35

Ha-ha ha! Épp ma kaptam ajándékba két üveg vért, így bukkantam a receptre!Kellett egy kis emlékeztető, mert mamikám már nem súgja a fülembe a receptet...Gyermekkorom emlékeit idézi meg a recept, ezért ki is csörtettem a konyhába elkészíteni. Annyi különbséggel, hogy nem abálok, a dinsztelt hagymára löttyintem a folyékony vért és együtt sülnek. A fűszerezésen nem változtattam én sem: só, bors, majoránna. Egy ideig vallási okokból nem ettem, és a gyülekezettől való elválás után még nagyon sokáig, de minél idősebb vagyok, annál jobban hiányoznak a gyermekkorom ízei...

laraed
laraedv, 2012-12-16 12:57

Kedves Dorcika ! Sajnálatos amikor már nem súgnak az anyukák:(( Ilyenkor jövünk rá , hogy mi mindent nem jegyeztünk meg abból ,amit láttunk ,hallottunk tőlük ! Remélem megtaláltad a gyerekkori ízeket:) Üdv Edit

Katarina956
Katarina956p, 2012-11-30 23:31

Csak most akadtam erre a receptre,osszefutott a nyal a szamban.Apam hentes volt,sokat jart hazakhoz disznot vagni,meg otthon is tartottunk disznotort.a legjobban a regelit szerettem,meg a hajaskiflit-na,ezt sem fogok mar enni attol felek.Apam a vert mindig aprora morzsolt szaraz kenyerre fogta fel,mikor megalvadt fejvagdosta,megabalta,majd hagyman megdinsztelte jo fuszeresen.Igy utolag is udvozollek,es koszonet.

laraed
laraedv, 2012-12-02 22:34

Kedves Katarina ! Köszönöm az üdvözleted. Ha tudsz vért szerezni akkor csináld meg , és biztos ugyan olyan finom lesz mint Édesapádé:))Üdv Edit

dannamaria
dannamariap, 2012-02-10 11:00

Le is lehet fagyasztani!
Előtte meg kell mosni, abálni a vért, majd felkockázni és mehet a fagyasztóba!!

Mikor szeretnénk enni, akkor kivesszük és elkészítjük.
Viszont a fagyasztás miatt, az állaga másabb lesz, kicsit morzsásabb, de az íz az változatlan.

laraed
laraedp, 2012-02-10 14:55

Kedves Dannamaria ! Köszönjük az értékes infódat:)) Üdv Edit

K.Gerda
K.Gerdaszo, 2011-12-31 09:53

Sziasztok :) Esetleg valaki megtudná mondani meddig kell abálni a vért?? :)

lencike
lencikesze, 2011-11-30 15:21

Figyelem ! Téves az az infó, hogy nem árulnak felvágottként vért ! Én plö. ma is vettem eme terméket, és nem a fekete pijacon !

lencike
lencikesze, 2011-11-30 15:09

Kedves Mindenki !
Csak hobby szakács vagyok, viszonylag régóta ...
Gyermekkoromban imádtam a disznóvágás-kori hagymás vért, aztán sok éves szünet következett . Jó pár év óta azonban ismételten lehet kapni néhány hentes boltban "parizer" héjba csomagolt sertés vért, ilyen-olyan fűszerezettséggel, vagy natúre. Az általam használt eljárás :( 30-35 dkg.) vért kockákra- csíkokra vágott hagyma ( 1 db. nagyobb) + zsír ( nem rontja el a füstölt szalonnából kinyert zsír, hiszen az csak "könnyeddé teszi ! Próbáltam már étolajjal, az sem rontotta el ! ) -pirítás - bele a vérkocka - Major Anna - pici őrült paprika, -piciny őrült bors- víz vagy sör, cca 0,5 dl, - 1-2 perc együtt pirítás - sózás, ha kell - friss, ropogós fehér kenyér - HAMMM ! Persze kevergetni kell, de nem szabad túlzásba esni ! Jó, nehéz étel, de igen finom ! Különben jó étvágyat, utána pedig jó emésztést ! ... Ezen leírás nem szentírás, az arányok és a menyiség természetesen csak irányadó !

Gringabringa
Gringabringaszo, 2011-11-26 10:36

Szerintem aki megeszi a combot, mellet vagy a májat az ne finnyáskodjon! Abban ugyanúgy van vér, ugyanúgy levágtak miatta egy állatot! Én is nagyon szeretem a hagymás vért, sajnos már tényleg csak disznóvágásokon lehet hozzájutni, régen árulták hentesnél,mondjuk úgy, felvágott "formátumban".

lencike
lencikesze, 2011-11-30 15:36

Kedves Gringabringa !
Ne hidd, hogy a felvágott vér a múlté ! Ma is kapható !!
Igaz, kb. 3 - 4 évvel ezelőtt kérdeztem egy privát hentest - a nevét itt most mellőzném - Ugyan lehet-é valahol ilyet ( mármint vért ) kapni manapság ?.... Válasz : már sehol sem, mert ugye az EU, csakúgy, mint a hízott libamájat... Belenyugodtam : ugyan mibe léptünk bele ?!,!
"Nem pöröltem, félreálltam..." Nem telt beléje ötven perc, kezemben volt az áhított anyag, a hentes ( nyilván egy másik ) azt mondta, hogy csak nyáron van viszonylag ritkán, ugye a nagy meleg miatt !
Hát ennyit erről !

laraed
laraedp, 2010-11-12 21:03

Kedves Upci! Regisztrálj az oldalra és akkor saját szakács oldalad lesz és feltehet a recepteket. Ilyen jó recepteket ne engedj át másoknak hanem Te büszkélkedj vele.:))) És minél több recepteddel tedd ugyan ezt:)))))Nagyon várjuk:))) Csak arra figyelj , hogy csak saját képet használhatsz fel. Máshonnan levet képet vagy szöveget nem rakhatsz fel. Üdv Edit

upci
upciszo, 2010-11-13 17:15

Ok, meglesz, majd jól rászokom és unalmamban publikálok, van egy-két nagymamától ránk maradt recept :)
A napokban megszerkesztem a dolgot, igyekszem!!

upci
upcip, 2010-11-12 14:18

Kedves Edit!

Elküldöm a receptet - ma is kaptam 4 liba vérét, estére meg fogom csinálni - sőt fotót is készítek róla, hogy teljes legyen a kép.
Kérdésem az, h az oldalon feltüntetett címre küldjem? Vagy ide a kommentek közé?

Előre is köszi

upci

laraed
laraedcs, 2010-11-11 18:36

Kedves Koszider! Az abalé az nem lényeg, mert az a lényege , hogy a vért ki kell abálni. Azért írtam oda , hogy maradék abalében, mert attól még jobb ízű lesz szerintem. Én még sosem ettem , de még nem is láttam ilyen ételt:)) Nem tudom , hogy hol laksz, de ha van jó hentesed lehet , hogy tud neked segíteni ebben. Próbáld megkérdezni tőle , hogy vágóhídon nem lehet-e beszerezni egy kis vért.

Koszider
Koszidercs, 2010-11-11 23:40

Nemcsak tipp, emlékeztem is rá, hogy az abalevet is felhasználták hozzá. Ez egy gyanús külsejű étel egyébként, véres hurka(szerű) bél nélkül, sűrű, sötét kása, de a kukoricától baromi jó íze van. Ja, most jut eszembe, a darát is az abalében főzték meg, mint ahogy a rizst szokás. (Lassan összejön ez.)
A hentes jó ötlet, meg fogom próbálni.
Köszönöm a segítséget!

Koszider
Kosziderk, 2010-11-09 17:30

Kedves Mindenki, aki evett már vért: tudja valaki közületek a Nógrád megyei szarikása receptjét? Ez is friss disznóvérből készül, kicsit hasonlít a véres hurka töltelékére, de kukoricakása van benne és nem töltik bélbe. No, az valami pompás. Én csak ezen a néven ismerem, Szécsényben ettem vagy 20-25 évvel ezelőtt és a kedvencem volt. Örülnék, ha valaki hírt tudna adni róla, bár semmi reményem arra, hogy vért tudjak szerezni.
Máskülönben a hagymás vér igen jó étel (disznó- és csirkevérből egyaránt). Ha valakinek nem tetszik, vagy nem találja elég trendinek, ne főzze meg, ennyi.

laraed
laraedcs, 2010-11-11 18:16

Kedves Koszider!Pontos adatokat nem tudok , de a szarikását úgy készítik , hogy a vért megabálják /legjobb ha van maradék abálólé/ , a kukoricadarából kását készítenek a kettőt összekeverik , fűszerezik ,só ,bors és tepsibe rakják és megsütik.Remélem tudtam segíteni. Már csak vér kell. :))) Üdv Edit

Koszider
Koszidercs, 2010-11-11 18:24

Kedves Edit!

Nagyon köszönöm! Igen, valami ilyesmire emlékeztem én is. Hát, ebből a receptből két alapvetés hiányzik nálam: az abalé meg a vér. Így csak ábrándozom róla, meg reménykedek, hogy egyszer elverődök egy olyan disznóvágásra, ahol megcsinálják nekem.
Köszi!

gregoreva
gregorevak, 2010-11-09 11:42

Kedves Edit!!Alig várom őket.Köszi! :-))) Hátha még onnan is merítek ötletet.Szép napot!Éva-Anyóca

gregoreva
gregorevah, 2010-11-08 21:55

Kedves Edit!Ha tudsz még jó disznóságos dolgot, azt is, de ha más jut az eszedbe, azt is várom szeretettel.Hátha tudsz valami jó kis édességet, na ,nem feltétlen tortára gondolok.Amúgy várod már a karácsonyt?? :-)) Éva-Anyóca

laraed
laraedk, 2010-11-09 11:35

Kedves Éva - Anyóca ! Nagyon várom az a kedvenc ünnepem. A Húsvétot nem szeretem:((((, de a Karácsony az jöhet. Várakoznak a receptjeim. Remélem nemsoká megjelennek majd. Üdv Edit

gregoreva
gregorevah, 2010-11-08 13:02

Edit!Király vagy!Egyrészt, hogy bevállaltad, amúgy meg miért is ne lehetne bevállalni???Naná, csúcs kaja, ilyenkor disznóvágás tájt.A reggeli vér, a reggeli sült hús, ilyenkor sütötte ki anyum a velőt is,hmmm, a számban van azoknak a disznóvágásoknak az íze.Amióta, 7 éve anyuék ide költöztek a közelünkbe, olyan házuk van, nem lehet disznó.De a Neked már említett 9 gyerekes barátnőmék évente 3-szor vágnak, úgyhogy én ilyen mennyei csodát évente háromszor eszek.Nagyon tuti kaja.Te is,azért, hogy feltetted.Akinek nem tetszik, tovább lapoz.Csak amikor ez felkerült ide, nem tom, én hol jártam?Mindegy, megtaláltam,elmentve: :o) Ja, és november hatodika nálunk most ilyen vérengzős nap volt, ugyanis az első disznóvágást megejtették a már említett barátnőmék!Annyi íz és szín és illat.,hmmm......köszi, hogy feltetted!Éva-Anyóca

szurosp
szurosph, 2010-11-08 00:40

Kedves Edit! Szuper, hogy feltetted ezt a receptet! Mikor kicsi voltam, nekünk a nagyi készített hasonlót, csak csirke véréből. Mikor levágta, felfogta a vért, és abból mindig ilyesmi készült, annyi különbséggel, hogy mikor majdnem kész volt, néhány felvert tojást hozzáöntött, és készre sütötte. Ez volt általában nem egyszer a hétvégi reggeli a családnak, mert a csirkét-tyúkot reggel vágta le, hogy abból ebédre leves és egyebek készülhessenek. Szerintem igen gazdaságosan dolgozta fel az állatot, ha már egyszer levágta...s hogy milyen finom volt!:) Köszönjük a receptet! A legjobbakat: Mrs Smith

laraed
laraedh, 2010-11-08 09:06

Kedves Mrs Smith ! Te receptedet is kéne ide. Minél több változat legyen fent. Csináld meg légyszíííí és tedd fel.Üdv Edit

upci
upciv, 2010-11-07 22:28

Sziasztok, kedves Edit és Mindenki!

Én épp most lakmároztam belőle, vacsorára készítettem :)
Mi a szárnyasvért szeretjük nagyon, megalvasztom és áztatott zsemlével "trutymákolom" össze egyneművé, majd ráöntöm a megdinsztelt enyhén pirospaprikás hagymára-zöldpaprikára, borssal és sóval ízesítem.
Ajánlom, próbáljátok ki így is - gondolom az öregek így szaporították a mennyiséget ha nem "nagyvágás" volt, csak 1-2 állatot vágtak, és így jól lakott a család.
Igazán finom krémes állaga lesz!

laraed
laraedh, 2010-11-08 08:59

Kedves Upci ! Itt a Te recepted helye is. Tedd fel légyszi . Üdv Edit

z1
z1v, 2010-11-07 22:22

Kedves lányok, hölgyek , asszonyok!
Anélkül, hogy bárkit meg szeretnék sérteni, azt kell, hogy mondjam: ez nagyon gáz! Én valószínűleg hánynék tőle. Undorodom minden belsőségtől, bár állítólag remekül főzöm ezeket. ( csak a szaftot kóstolom ) És bár egyetértek a receptíróval az ilyen ételek nemfogyasztásában, megemelem a képzeletbeli kalapom mindenki előtt, aki van annyira bevállalós, hogy ilyet is egyen. ...bár pl. sült tücsköt ennék. Abban meg mindannyitokkal egyetértek, hogy nem csak a puccos ételek, hanem az ilyen "provinciális" csemegék is kellenek. Ide is!

laraed
laraedh, 2010-11-08 08:51

Kedves Z1! Én még a szaftját sem kóstoltam eddig , de megígértem , hogy legközelebbi disznóvágásnál megkóstolom. Annyian dicsérik, lehet , hogy érdemes kipróbálni. Szerintem Te is próbáld ki, mert ha a szaftját már kóstoltad akkor nem nagy különbség ,ha magát az ételt is megkóstolod. Bátorság..... Én is az leszek:)))) Üdv Edit

nyamóka
nyamókav, 2010-11-07 22:02

Kedves Edit, csúcs vagy, hogy feltetted! :-) Ennek is itt a helye! Pont ez hiányozna NoSalty-ról, ahol minden van? Én nagyon szeretem, és csinálom is minden disznóvágáskor. Szinte gyerek voltam még, amikor már én csináltam, és ki voltam büszkülve, hogy ez az én reszortom, és hogy apámnak, nagyapámnak ízlik a "véres" reggelim. :-D
Jó puha kenyérrel, ahogy írtad, szerintem teljesen rendben van ez az étel. Gratula! :-)
Üdv: Éva

laraed
laraedh, 2010-11-08 08:54

Kedves Nyamóka! Örülök , hogy Te is szereted.Üdv Edit

bödön
bödönv, 2010-11-07 20:49

Szia Edit ! Nem hagymás bab-ra gondoltam majd elküldöm a receptet.

illesera
illeserav, 2010-11-07 14:43

Kedves Edit !
Hiányzik a negatív hozzászólás ?
Nos tessék, íme itt van !...ez rémes, borzasztó, felháborító, iszonyú, szörnyű, megengedhetetlen !!!!
...............már az, hogy csak most küldted be ezt a receptet!:))))
Nagymamám csinált mindig ilyet, vasárnaponként, amikor frissen vágta a csirkét, a sült csirkemájjal együtt, amit mi gyerekek kaptunk reggelire . Azóta sem ettem ilyet, pedig nagyon szerettem !De jó is lenne pedig, ha ehetnék, és a nagyi is köztünk lehetne még!
Szerintem én már soha az életemben nem ehetek ilyen finomságot, csak irigylem azokat, akik megtehetik !
Üdv
Era

laraed
laraedv, 2010-11-07 15:03

Kedves Era ! Na basszus, ezt most megkönnyeztem. Az én nagymamám is eszembe jutott. Mit nem adnék érte , ha Ő is itt lenne. De van egy mondás "Csak az hal meg akit elfelejtünk". Mi nem felejtünk :)) Ha megcsinálod a nagymamád receptje szerint igaz , hogy nem lesz ugyan olyan finom mint az ÖVÉ volt, de felidézi a múltat a gyerekkorodat ami miatt ,olyan szépnek, jónak tűnik minden:))) Miért ne ehetnél most is ilyet ? Hidd el az emlékek felidézése , a Te általad készített ételt is finommá teszi. Csak arra majd más fog így emlékezni:)))) Üdv Edit

laraed
laraedv, 2010-11-07 13:30

Kezd mindenki gyanús lenni :))))) Lehet , hogy vámpírok voltak az őseink??????:))))))))Csak viccnek szántam:)))) Üdv Edit

viperetta
viperettav, 2010-11-07 13:09

Gyerekkoromban a nagymama,ha csirkét vágott,a vért elkészítette nekem így és nagyon szerettem.Lehet,hogy ma ez nem számít egészségesnek,de a maszájok is iszák a tejel kevert marhavért,és ők egészségesek...:)Nagyon jó kaja a hagymás sült vér!!!

laraed
laraedv, 2010-11-07 13:28

Kedves Viperetta ! Köszönöm a Te hozzászólásodat is. Eddig csak pozitív hozzászólást kaptam. Ide nekem a Nobel- békedíjat :))))) Üdv Edit

gubigabi
gubigabiv, 2010-11-07 12:10

Kedves Edit!
Nagyon örülök a receptednek. Megidézted gyermekkorom disznóvágás élményeit. Én már akkor is szerettem és azóta sem múlt el. Igaz évente csak párszor van alkalmam kicsapongani és belakmározni, de lehet, hogy ebben van a szépsége. Egészséges táplálkozás ide, vagy oda ezt mindenképpen megengedem magamnak néha-néha. És kívánom mindenkinek, hogy része legyen benne. Az arany középút a táplálkozásban is érvényes. Ezzel pedig nem lépünk le róla. És Tims-nek igaza van krumplikásával még fokozható az élmény.
Köszönet a receptedért, mert élmény volt.
Gubigabi

laraed
laraedv, 2010-11-07 13:10

Kedves Gubigabi ! Nagyon örülök , hogy ennyi pozitív hozzászólás van ma a receptemhez. Különösen , hogy mindenkiben a régi emlékek felidézése miatt , még örömet is okoztam vele.Az arany középútról egyetértek veled. És mivel annyian írtátok , hogy milyen finom , most ígéretet teszek , hogy legközelebb én is megkóstolom. :)))))))) Üdv Edit

norci79
norci79v, 2010-11-07 11:05

Szia Edit!

Pont a napokban beszélgettünk a barátnőmmel a hagymás vérről. Mindketten vidéken nőttünk fel, az én apám hentes volt, úgyhogy gyerekkoromban sokat ettem és imádtam.... A barátnőm még most is imádja. Én már kb 20 éve nem ettem ilyet és annyira eltávolodtam a disznóvágások világától, miután a szüleim elváltak, hogy az ominózus beszélgetés során undort éreztem iránta. DE! Egy friss baráti családban, Cegléden gyakori a disznóvágás és jövő hétvégére meg vagyok hívva, úgyhogy meg kell kóstolnom, mert magamban sem tudom, hogy most mit érzek ezzel a kajával kapcsolatban.

Arra emlékszem még gyerekkoromból, hogy a nagymamám a szárnyasok vérét egy kistálban fogta fel és miután megalvadt megfőzte a húslevesben. Gondolom mondanom sem kell, hogy az a kör alakú étel mindig az enyém volt és persze azt is imádtam! Szóval ennyire változunk? Vagy ez azért van, mert eltávolodtunk ettől a vidéki életformától? Nem tudom, de olyan furcsa, hogy gyerekkoromban ezeket a dolgokat imádtam, a disznóvágások hangulata is jó volt, néha felért egy családi összejövetellel....

laraed
laraedv, 2010-11-07 11:40

Kedves Norci79 ! Én még sosem kóstoltam , de biztos vagyok benne , hogy ha most megkóstolod a régi gyermekkor ízei, csodás emlékeket ébreszt majd benned. Ha így lesz írd majd meg!!! Jó??? Jövő hétvégén gondolok majd rád hisz nem messze leszünk egymástól mert én Monoron élek ami Ceglédtől egy köpésre van:)))) Igaz jó nagyot kell köpni:))) Üdv Edit

Fahéj
Fahéjv, 2010-11-07 11:01

Szia Edit!
Jól tetted, hogy feltetted! Gyerekkoromban én is ettem ilyet, és bizony, ízlett. Baromfivágáskor is készítette nagyanyám baromfivérből. Azóta ha meséltem erről az ételről, a fiatalabb generáció el se tudta képzelni, hogy ilyen létezik, azt hitték, csak rémisztgetem őket. :) Legalább mostmár van bizonyítékom!
Üdvözlettel: Fahéj

laraed
laraedv, 2010-11-07 11:35

Kedves Fahéj ! Ha van kedved és tudsz vért beszerezni , nyomatékosítsd a bizonyítékodat, tárgyi bizonyítékkal, és csináld meg a hitetlenkedőknek:)))) Üdv Edit

laraed
laraedv, 2010-11-07 10:58

Kedves Eszter ! Már épp ideje , hogy felnőjünk a feladathoz és felnőttként viselkedjen mindenki:)) Különben meg elég széles a hátam, sok minden ráfér:))))) Puszi Edit

Legfrissebb cikkek

Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
421