Spenótos török pizza recept

Spenótos török pizza
Spenótos török pizza
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elmúlt időszakban jóbarátommal gyakran ettünk török étteremben, és minden alkalommal török pizzát is rendeltem az ismertebb ételek mellé. Kicsit ropogósabb, jóval vékonyabb tésztája, és a feltétek egyedisége arra ösztökélt, hogy megpróbáljak rájönni a tészta receptjére. Jónéhány kóstolás után megtaláltam a megoldást. Ők egy kevés krumplival bolondítják meg a török pizzát, azaz a lachmacun -t. A feltétet már saját magam fabrikáltam hozzá, de miután az összes pizzácska elfogyott pár perc alatt, megnyugodtam, hogy eltaláltam az ízeket.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Igen könnyű étel, előételként-, de főételként is megállja a helyét.


receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Lachmacun
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Főzzük meg a burgonyát héjában (a krumpli héját villával benyomkodva a mikróban 8 perc alatt megfő). Préseljük át krumpinyomón (vagy nyomkodjuk alaposan össze villával).
  2. Az élesztőt a 3/4 csésze langyos vízben egy kis cukorral futtassuk fel.
  3. Keverjük össze egy mély edénybe a lisztet és a krumplit. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, sót, és gyúrjuk addig, amíg az edény szélétől elválik a tészta. Fedjük le, és meleg helyen hagyjuk 1/2 óráig kelni.
  4. Kevés olívaolajra dobjuk rá a spenótot, és pároljuk meg. Ha a spenót levelek megpárolódtak, adjuk hozzá a tejszínt, és az összezúzott fokhagymát. Főzzük 5-6 percig, míg a tejszín nem kezd el besűrűsödni, ekkor sózzuk, borsózzuk.
  5. A megkelt tésztát vágjuk 8 darabra, és készítsünk belőle gombócokat. A gombócokat nyújtsuk ki gyufa vastagságúra, de a tészta ne legyen nagyobb egy gyerektányérnál.
  6. Kenjük meg a tetejét oliívaolajjal, majd tegyünk rá a spenótos szószból. Hajtsuk fel körben a szélét, a tetejét szórjuk meg a vékony cikkekre vágott feta sajttal.
  7. 200 celsius fokon süssük a pizzát addig, amíg a felhajtott széle nem kezd el barnulni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 095
elküldve: 2
receptkönyvben: 502
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

kga

Mióta szakács: 2008.06.05.
29 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara p, 2012-03-02 00:19

Ez a recept a török pide receptje - illetve csak a kép alapján gondolom, mert a tésztája ugyanolyan, mint a lahmacuné. Az a különbség, hogy a lahmacun teljesen lapos, nincs széle, míg a pidének van és a pide hosszúkás alakú, míg a lahmacun kerek. (Bár pl. Manisában a lahmacunt is pidének mondják.) A lahmacunra (amin húsos feltét van) általában zöldségeket tesznek, citrommal meglocsolják és összetekerve eszik. A pidét különböző feltétekkel fogyasztják, és a hosszú ételt kb. 5-6 cm széles darabokra szeletelik. Ha elvisszük az általunk készített feltétet a pidéshez, ő megsüti nekünk és csak egy kenyér árát (ami 75 dkg nem 1 kg) kéri érte.
Mi hetente megyünk pidéshez :)

kicsivik
kicsivik / kicsivik cs, 2012-02-23 15:38

Sziasztok!
Egy jó tanács mindenkinek, aki játszik a gondolattal, hogy elkészíti a pizzát! Saját káromon tanultam, Nektek ne kelljen... Egy átlagos bögre 2,5 decis. De majdnem mindegy, hogy 2,3 vagy 2,7 deci, mivel arányosan lesz több a liszt és a folyadék. Direkt lemértem a lisztet, és a 2 bögrényi pontosan 30 dkg lett. Ehhez adtam a 3/4 csészényi vizet, és bizony így túlságosan lágy volt a tészta. Pótolnom kellett még bőven liszttel. Mielőtt nekiláttam volna, megnéztem többféle pizzareceptet is, és arra jutottam, hogy 10 dkg liszthez 0,5 dl vizet javasolt adni, tehát jelen esetben nyugodtan mérjetek ki 40 dkg lisztet, és 2 dl vizet. Az a kis krumpli nem fog változtatni a tészta állagán jelentősen, akár el is hagyható, ha úgy jobban tetszik. Én is csak azért tettem bele, mert pont volt itthon maradék az előző napról, és mert kíváncsi voltam.
Remélem tudtam segíteni!

Üdv, Viki

szonja
szonja k, 2012-01-03 13:48

Szia! nekem is az lenne a kérdésem, hogy a 2 csésze liszt kb hány dkg-nak felel meg?
Előre is köszönöm a választ! BÚÉK

Eszter1
Eszter1 sze, 2011-07-27 11:03

A család kedvence lett! Legközelebb dupla adagban kell csinálnom! :)

czehmi
czehmi h, 2011-07-25 15:03

Nagyon finom lett, én a tetejére még tettem vékonyra szelt paradicsomkarikát. Hmmmm. Isteni

Huncutka
Huncutka / Huncutka h, 2011-03-28 18:36

Nekem volt török barátom akinek étkezdéje volt itt, ők nem tettek bele főtt burgonyát.

zsoffancs
Zsof-ka / zsoffancs k, 2010-08-17 13:05

Tegnap megsütöttem, véletlenül kihagytam a sót a tésztából :) de nem volt gond, mert a feta elég sós a tetején. Finom lett!! Köszi!

Reencsii
Reencsii sze, 2010-07-14 19:35

Szia! Nagyon jó a recepted, örülök, hogy megtaláltam, régen ettem spenótos pizzát, azóta is arra vágyom, most majd kipróbálom. Annyit szeretnék csak megkérdezni, hogy kb. mekkora legyen az a bizonyos csésze, amivel a lisztet és vizet kell kiadagolni?

dorothy62
dorothy62 / dorothy62 v, 2008-06-22 19:25

Sajt, spenót, pizza. Én is megcsinálom. Mit szólsz egy kis fenyőmaghoz a tetejére, szerintem kellemesen megpirul rajta.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2008-06-18 18:50

Nemrégiben Isztanbulban jártam és én sem tudtam betelni a pizzájuktól, tényleg isteni!

423