Spagetti gombamártással recept

Spagetti gombamártással
Spagetti gombamártással
20 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta én gyártom nagyüzemben a zabtejet, alig vártam, hogy egy olyan ételt készíthessek, aminél be tudom mutatni a zabtejszín felhasználását (időben épp "közbejött" karácsony és szilveszter, amikor is nálunk nem készül a hagyományos ételek között tejszínes jellegű).
Na de most... Teljesen semleges az íze, ezért kiválóan simul a mártásba és mégis selymesen teszi mindezt azzal, hogy észrevétlenül rátapad a teljes tészta felületre. Nem áztatja el a tésztát, hanem körbeöleli, kiemelve a mártás ízét, azonban mégsem nyomja el a tésztát, pont olyan az ízhatás, ahogyan az olaszok szeretik enni a pasta-t (semmiképp sem agyonlocsolva mártással, érezve a jó minőségű, fogkemény tészta ízét is).
Ezzel végérvényesen megpecsételődött a szerelem, ma már ha zabtejet készítek, turmixolás és szűrés után csak egy adagot öntök fel vízzel tej helyett hasznosítva, a többi "sűrítményként" vár a sorára, hogy tejként, vagy tejszínként táplálja gazdáit :-)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha őrölt helyett tört borssal dolgozunk, már a vöröshagyma párolásakor az ételhez lehet adni, finom, ha egy picit sül az olajon.
A képen látható mártás házi zabtejszínnel készült, teljes kiőrlésű durum spagettin tálalva.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

zabtejszínes gombás spagetti, csiperkés zabtejszínes spagetti
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyük fel főni a tésztavizet (sóval és 1 evőkanál olívaolajjal).
  2. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát vékonyan karikázzuk, a gombát félbe, majd vágott élre fektetve vékonyan szeleteljük fel.
  3. 1 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét).
  4. Ha a hagyma üvegesre párolódott, tegyük rá a fokhagymát és a gombát, majd fedő alatt pároljuk.
  5. A tésztafőző víz lobog, főzzük ki a tésztát (útmutató szerint, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, csak fogkeményre).
  6. Ha a gomba levet engedett, ízesítsük (oregánó, petrezselyem, medvehagyma, só, bors), majd öntsük fel a tejszínnel.
  7. Ha a gomba fogkeményre puhult, kész a mártás.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 546
elküldve: 2
receptkönyvben: 348
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

torkika
Torkika / torkika Tue, 2011-11-29 12:22

Kedves "Receptműves"
Isteni a recept, bár kicsit hétköznapiassá tettem, így hagyományos főző tejszín került bele, és nem volt itthon oregánó, ezért kénytelen voltam kakukkfűvel pótolni.
Köszi a receptet!

Üdv.

orsikaa5
orsikaa5 Sat, 2016-05-21 09:01

Nálam is hagyományos tejszínnel készült az étel. Illetve mivel kevesebb gombám volt itthon, a mennyiséget kukoricával pótoltam, nem rontotta el. :)) Köszi a receptet!

Szandra83
Szandra83 Sat, 2011-04-09 18:19

Megcsináltam és nagyon finom lett.
Egyszerü és nagyon könnyü elkésziteni.
Köszi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2011-01-24 13:36

Kedves Éva-Anyóca, persze, használj nyugodtan metélőhagymát, de akár zsenge újhagymát is lehetne.
A gabonatejszínt én zabpehelyből készítem, a story részben a zabtej szó alatt be van linkelve az oldal, ahol leírom a készítést. Nem szoktam igazi tejszínt használni, de ennél az ételnél a sűrűbbet választanám. Remélem ezzel tudtam segíteni. Mesés napot Neked is, Memi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-01-24 12:38

Kedves Receptműves! Köszi a receptet, elmentettem. Kérdésem: medvehagyma helyett lehet metélőhagymát, azaz snidlinget is bele tenni? A másik, mi az a gabona tejszín? Sima tejszín :van főzőtejszín 10%-os, nem a legjobb,inkább ott is a 30%-os habtejszínre gondolok, az nem jó?Válaszodat megvárva, addig nem főzöm meg.Köszi szépen.:-) Szép napot!Éva-Anyóca

393