Sötét német rozskenyér recept

Sötét német rozskenyér
Sötét német rozskenyér
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vasárnap délután elfogyott a kenyér, és öregtésztám sem volt a hűtőben, így elővettem a jó öreg szárított élesztőt. Ez a kenyér azért lett ilyen jó formájú, mert fazékba tettem, mint egy panettonét, így csak felfelé tudott nőni.

hozzávalók / 10 adag

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fazékban sült kenyér, rozskenyér, cipó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe tesszük, dagasztó programra kapcsoljuk (1,5 óra).
  2. A megkelt tésztát átgyúrjuk lisztezett deszkán, széleit maga alá gyűrjük, és egy kivajazott, 24 cm átmérőjű teflon fazékba tesszük, meleg vízzel lespricceljük, bemetsszük.
  3. Tetővel lefedve addig kelesztjük újra, míg a sütő be nem melegszik (kb. 1/4 óra).
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk fedővel lefedve fél órára, majd a fedőt levéve még 10 percig sütjük 170 fokra csökkentve a hőmérsékletet.
  5. Rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 15 415
elküldve: 3
receptkönyvben: 142
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1809 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2012-09-02 18:19

Kedves Petra Lászlóné
Melaszt egy nagykerben vettem Bp. XII. ker Fáy utca tájékán, és igazán csak kipróbálni akartam, és ha már van elhasználom. Viszont úgy tapasztaltam, hogy mindenféle kenyér kelesztésében a méz sokkal jobban segít, mint a cukor és finomabb is, ezért én már csak azt használom hozzá. A rozskenyérhez különösen finom. A nádmelasz nagyon sötét, édeskés, sűrű, mint a méz, de elég drága (érdekes, régen mint a cukorgyártás melléktermékét a szegények használták). Vegyes virágmézet használok a kelesztéshez, és mondhatom nagyon jól bevált. Üdv: Évi néni

csato
csato v, 2012-07-01 11:43

Szia!
Ha tudsz segíts már légyszi!Hogy kell törölni a receptkönyvből?Egyszer már valaki pedig megírta,csak híg az agyam,most meg betelt és nem tudom menteni a kenyered.Köszi előre is üdv Csató

kamahe
kamahe v, 2012-07-01 13:50

Receptkönyvem- receptkönyv szerkeztése- bejelölöd a kép jobb oldalán lévő X- EZT TÖRLÖD!!!
-lapalja BEKÜLD megnyomod Kész!

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-07-01 11:18

Kedves Évi néni, mindjárt tudtam, hogy Te követted el ezt az édes kis dundi kenyeret. A sütőt én se kapcsolom be most, bár nálam most "csak" 30 fok van, de amint mérséklődik a meleg, én is megsütöm, olyan aranyos. :)
Üdv: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2012-07-01 14:27

Kedves Fahéj!
Mikor megtaláltam a tizedik receptet is, amiben kakaót írnak le, nem csak a jó rozslisztet, akkor feladtam, én is beletettem, bár fele mennyiséget, mint a megadott volt. Szerintem bőven elég volt ennyi. Így is jó kis fekete kenyerem kerekedett. Azért dundi, mert teflon fazékba sütöttem tető alatt.
Pihegjetek, pihenjetek ebben a borzalmas hőségben. Felettem még Bruce Willis is itt repkedett egész délelőtt. Dübörgött az egész környék. Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-07-01 18:05

Van pék szakember ismerősöm, és tőle tudom, hogy teljesen természetes dolog kakaót tenni a kenyértésztába, de szoktak cikóriát is vagy malátát is, már nem is tudom. Én is akarok ilyen kenyereket próbálni, szerintem érdekes. Csak az a ciki, ha úgy adnak el egy kakaóval barnított kenyeret, hogy az "barna kenyér".
A jó Bruce Willis meg választhatott volna jobb időt a repüléséhez, mint a vasárnap, amikor mindenki pihenne, hogy egyem a szívét. :))
Szép estét! Fahéj

csato
csato v, 2012-07-01 11:10

Gyönyörűséges!!!!!!!!!Most csak mentem,mert én tuti be nem kapcsolom a sütőt.Régi építésű jó vastag falú házban van a lakásom,de a konyhába ahol pedig nap sem éri mert az az udvarra néz most 34fok van!Őrjítő!üdv Csato

205