Somlói bomba recept

Somlói bomba
Somlói bomba
150 perc / előkészület: 120 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem kedvence a somlói. Bombaformában:) leptem meg vele a szülinapján!
A vaníliakrém és a csokoládé öntet receptje innen.

hozzávalók / 10 adag

A töltelékhez

A sárga piskótához

A diós piskótához

A kakaós piskótához

A vaníliakrémhez

A csokoládéöntethez

A tálaláshoz

A díszítéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

somlói galuska, somlói torta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A töltelékhez a rumba áztatjuk a mazsolát és durvára vágjuk a diót.
  2.  Előmelegítjük a sütőt. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
  3.  Elkészítjük a sárga piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, rákanalazzuk a lisztet és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsibe egyenletesen szétterítjük és középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével. Hűlni hagyjuk.
  4.  Elkészítjük a diós piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzácsurgatjuk az olajat. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, hozzáadjuk a liszttel elkevert darált diót és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsibe egyenletesen szétterítjük és középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével. Hűlni hagyjuk.
  5.  Elkészítjük a kakaós piskótát: a tojásfehérjét habbá verjük, a sárgákat cukorral, sóval habosra keverjük. Hozzácsurgatjuk az olajat és a rumot. A fehérjehabra öntjük a cukros tojássárgáját, hozzáadjuk a liszttel elkevert kakaóport és egy lyukas fakanállal, óvatosan összeforgatjuk. Gáztepsibe egyenletesen szétterítjük és középső fokozaton kb. 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Még melegen feltekerjük egy konyharuha segítségével. Hűlni hagyjuk.
  6.  A vaníliakrémhez a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgákat a további hozzávalókkal csomómentesen elkeverjük és lassú tűzön sűrűre főzzük. Miután levettük a tűzről, beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  7.  A piskótalapokat kigöngyöljük, vékonyan megkenjük vaníliakrémmel, szorosan visszatekerjük és felszeleteljük.
  8.  Frissentartó fóliával borítunk egy félgömb alakú tálat. Kibéleljük az oldalát piskótaszeletekkel: diósat teszünk középre, sárgával körbarakjuk, majd egy kakaós kör következik, végül egész vagy félbevágott diós piskótákkal egészen a tál pereméig feltöltjük.
  9. A rumba áztatott mazsolát leszűrjük, lecsöpögtetjük és három részre osztjuk. A durvára vágott diót is harmadoljuk.
  10. A piskótával bélelt tál aljára teszünk egy réteg vaníliakrémet.
  11. Megszórjuk 1/3 rész mazsolával és 1/3 rész durvára vágott dióval.
  12. Egy sor sárga piskótával takarjuk.
  13. Egy réteg vaníliakrémet teszünk rá.
  14. Újabb 1/3 rész mazsolával és 1/3 rész dióval szórjuk meg.
  15. Egy sor kakaós piskótával fedjük.
  16. Ismét egy réteg vaníliakrémet teszünk rá.
  17. Rászórjuk a maradék 1/3 rész mazsolát és diót.
  18. Végül egy sor diós piskótával zárjuk a tortát.
  19. Letakarva hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy jól összeérjenek az ízek.
  20. A csokoládéöntet hozzávalóit - a rum kivételével- csomómentesen elkeverjük, sűrűre főzzük. Miután langyosra hűlt, rummal ízesítjük. Hűtőbe tesszük.
  21. A bomba tálalása előtt a tejszínt mézzel kissé felverjük. Hozzáadjuk a habfixálót, kemény habbá verjük. Egy részét csillagcsőrös nyomózsákba töltjük és kidíszítjük a bomba alját.
  22. Csokoládés ostyarudakat szúrunk a piskótaroládok közé és azok közepébe.
  23. A somlói szeleteket csokoládéöntettel és tejszínhabbal szervírozzuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 53 739
elküldve: 2
receptkönyvben: 409
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept
hirdetés

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1083