Sokmagvas kenyér dagasztás nélkül 2. recept

Sokmagvas kenyér dagasztás nélkül 2.
Sokmagvas kenyér dagasztás nélkül 2.
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tényleg kenyér lesz ebből a bizarr masszából? A tészta nem gyúrt, és ránézésre még csak távolról sem hasonlít a kenyérhez... Bizony lesz, de még milyen :-)
Hihetetlenül gyorsan elkészíthető minden nap a friss kenyér.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Használhatunk más magvakat is, például dió, mák, lenmag, stb. A pihentetésnél célszerűbb fóliát használni a konyharuha helyett, mert ha jól megkel a tészta, beleragad a textilbe - ergo mosás. Meg kell várni, amíg teljesen kihűl a tészta, így könnyen szeletelhető (legjobban másnap lehet szeletelni).

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: köret

egyéb elnevezések

magvas kenyér gyorsan, magvas-zabkorpás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl meleg (de nem forró) vízbe keverjük bele az 1 evőkanál nádcukrot, majd keverjük hozzá a porélesztőt, és tegyük meleg helyre "pihenni".
  2. Egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket (lisztek, magvak, zabpehely, zabkorpa, só).
  3. Amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején (megkelt), öntsük hozzá a maradék 2,5 dl meleg vizet és az evőkanál olívaolajat, majd keverjük össze (FONTOS: a víz ne legyen forró, mert a hőtől elpusztulnak az élesztőgombák).
  4. Kapcsoljuk be a sütőt.
  5. Adjuk hozzá a száraz anyagokhoz az élesztős víz 2/3-át, és jól keverjük át.
  6. Adjuk hozzá a maradék vizet, és keverjük el. Az a lényeg, hogy a tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy a tenyerünkből könnyedén visszaessen a tálba (ne ragadjon, az állaga hasonlítson a folyósabb tejbegrízhez).
  7. A tésztát tegyük kiolajozott kenyérsütő formába (nekem 10x24 cm-es szilikon van, ezt nem olajoztam ki), ha nincs, kicsi őzgerinc forma vagy jénai tál (hőálló üvegtál) is megfelel.
  8. A formába öntött tésztát középen hosszában vágjuk be késsel (kicsit haszontalannak tűnhet, hogy a vágás nyoma szinte azonnal eltűnik a nedves masszában - ezzel ne törődjünk, ennek a vágásnak köszönhetően nem fog a tészta sülés közben megrepedezni).
  9. Ha maradt még egy kis mag, megszórhatjuk a tetejét.
  10. Takarjuk le a tésztát frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával, és tegyük 10 percre meleg, huzatmentes helyre.
  11. A pihentetést követően a megemelkedett tésztát tegyük be a felhevített sütőbe, és süssük meg.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 10x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 26 255
elküldve: 23
receptkönyvben: 593
elkészítve: 16/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sea970
sea970 Fri, 2014-11-28 11:12

Sziasztok! A hozzávalóknál a zabpehely kétszer szerepel. A második 5 dekát a tetejére szórjam?

Zsuzsi Mátraházi
Zsuzsi Mátraházi Sun, 2013-01-20 19:34

Szia! :) Kinéztem ezt a receptet, akkor láttam, hogy a te recepted :) Nagyon jól sikerült, amúgy fehérkenyér-rajongó kedvesem is most eszi padlizsánkrémmel.
Nekem nem akart nem ragadni, de aztán úgy döntöttem, jó lesz így, és jó is lett.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2013-01-20 20:16

Szia :-)
Örülök, hogy ízlik. Lisztfüggő is, hogy mennyire ragad, de valóban nem száraz típusú kenyér...
Üdvözlet Kedvesednek is, szép estét!

difana
difana / difana Sun, 2012-01-08 18:35

Ez a kenyér fantasztikusan finom lett!!!!!!!
El sem hiszem, és milyen egyszerű volt! Eddig a lipóti tönkölykenyeret (háromszögletű) vettem, de többet nem veszek, az biztos... :)
Szerintem olcsóbbra is jön ki, mert az a kenyér 670 forintba kerül, ami elég drága.
Nagyon köszönöm a receptet!!!!
Difana

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2012-01-08 18:53

Örülök, köszi a visszajelzést. Bizony nagyon egyszerű és biztosan tudod mi van benne :-) Mi már évek óta nem veszünk kenyeret, ha nagyon gyors kell, akkor naan kenyér van, ha kicsit több idő van, akkor ez a dagasztás nélküli, ha pedig időben eszembe jut, akkor a dagasztott, ráadásul mindig máshogy fűszerezzük, kevergetjük a tk liszteket, szóval jó móka :-) Szép estét, Memi

difana
difana / difana Sun, 2012-01-08 16:44

Szia!
Most sütöttem meg ezt a kenyeredet, a tűpróbánál a tű hegye még egy picikét ragacsos volt, de kivettem a formából, és visszatettem a kikapcsolt, forró sütőbe, meglátjuk így milyen lesz :)
Nagyon szép lett a kenyér, ugyanolyan, mint a képen! Megkóstolom, ha kihűlt, és írok ):

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2012-01-08 16:50

Örülök, hogy sikered volt vele, ez a kenyér kicsit ragacsos, jó ötlet forma nélkül "szárítani". Meg kell várni, amíg teljesen kihűlt, utána lehet, csak szeletelni, de kihűlve is kissé nedvesebb a tészta, mint a hagyományos, dagasztott kenyérnek... Ja és ebbe a tésztába is beleteheted a zabtej készítésekor visszamaradt zabpelyhet :-)

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2011-06-08 15:19

Kedves kalloka,
nekem jó öreg gázsütőm van, abban 45-50 percig sül, villanysütővel még nem próbáltam, de ezek alapján tovább kell sütni... Az bizonyos, hogy ez a fajta kenyér kissé "nedvesebb" tésztájú, tehát melegen nem igazán lehet szépen szeletelni, meg kell várni, amíg kihűl. Annyi ötletet tudok még, hogy ha kissé ragacsosabbnak érzem a tűpróbával, akkor kiveszem a kenyeret a formából, visszateszem a még meleg, de elzárt sütőbe és hagyom ott hűlni.
Szép napot, Memi

kalloka
kalloka Wed, 2011-06-08 13:25

Szia Receptműves!
Tegnap megsütöttem a kenyeret, de lenne néhány kérdésem. Jó lenne tudni, hogy kb. mennyi ideig kell sütni, villanysütőben melyik programon, alsó-felső, légkeverés? Én kb. egy órát sütöttem jénai kenyérsütő formában, nagyon szép lett, csináltam tű próbát, úgy tünt, hogy rendben van, de miután kivettem és hűlt egy keveset a gyermek nem bírt magával és vágnom kellett egy szeletet, kiderült, hogy igen csak nyers a közepe. Visszatettem még kb 35-40 percre így jobb lett. Az íze kiváló, nagyon izletes. Kérlek, hogy ha van ötleted a kérdésekre, várom a válaszod.
Köszönettel: Kata

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-03-03 20:02

Szia, nálunk is nagy kedvenc a zabkorpa és a tönkölykorpa, van fent zabkeksz, zabital, zabkása receptem, illetve a kenyerekbe is szoktam tenni 5 dkg-ot, ennyivel csökkentem a lisztet. Üdv. Memi

mocsika
mocsika Thu, 2011-03-03 19:19

Szia Receptműves.Köszönöm a gyors válaszodat,és előre is köszike a receptet!Majd figyelem,és ha feltetted rögtön ki is próbálom.Ha esetleg lenne valami olyan recepted is amihez korpa kell,akkor annak is nagyon örülnék,mert sajnos emésztési gondjaim vannak és sok korpát kellene ennem.Már palacsintát csináltam,meg császármorzsát is korpásat,de örülnék még egy pár receptnek.KöszönettelMocsika

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-03-03 18:53

Szia Mocsika,
tegnap sütöttem egy tk. tönköly-rozs kenyeret, de az dagasztós, szerintem az finom lenne a leveshez, ha cipó alakra formázod. Megírom a receptet és megpróbálom néhány napon belül feltenni a blogra.
Szép napot, Memi

mocsika
mocsika Thu, 2011-03-03 18:49

Szia!Ez lesz a következő kenyér recept amit ki fogok próbálni!Nagyon szimpi,remélem finom is.Ma fokhagymakrémleves volt az ebéd cipóban,finom volt,de ha esetleg lenne valami jó cipó recepted amit krémlevesekhez tudnál ajánlani szívesen fogadnám.A lényeg,hogy ne ázzon el mire a leve elfogy.Előre is köszönöm.Mocsika

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sun, 2011-02-20 16:28

Szívesen, nálam is most sül éppen egy :-)
Ha van kedved, küldd be a játékunkra, klassz dolgokat lehet nyerni :-)
Szép napot, Memi

hópárduc
hópárduc Sun, 2011-02-20 16:25

Igen! Nagyon finom. Nekem magába is nagyon izlik, különösen a ropogós szélei. Mégegyszer köszi a receptet.

hópárduc
hópárduc Fri, 2011-02-11 17:27

Szia! Alig várom, hogy elkészitsem. Láttam a paprika tv-n ezt a receptet Rachel Allen magvas kenyerénél. Nagyon jól néz ki! Köszi a receptet.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2011-02-03 10:43

Szia Boribon, igen, megtaláltad :-) Ez is nedves fajta, így szeletelni is csak akkor lehet, ha már teljesen kihűlt, illetve másnap.
Zsemlének muffin formában tudod kisütni, mert a tésztát nem lehet golyóvá formázni, ahhoz lágy. Vinném a kenyeret most ahhoz a sajthoz :-)))
Szép napot, Memi

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2011-02-03 07:23

Ez nagyon tetszik, mar el is kepzeltem azzal a nemet hegyi sajttal, amit nemreg vettem.. Ez a kenyer milyen tipusu lesz? Mar regota keresem (persze eredmenytelenul) annak a nemet rozskenyernek a receptjet, ami "nedves" jellegu, napraforgo-magvas, tegla alaku es hajszalvekonyra szeletelve aruljak. Ranezesre a tied is kicsit olyannak tunik, azert is tetszett meg annyira. Szerinted zsemlenek is sutheto? Koszi elore is a valaszokat!

429