r
Nosalty Logó

Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gasztro hedonista
Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 475 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3784 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 178 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1369.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    124 mg
  • Foszfor
    339 mg
  • Nátrium
    706 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    225 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    928 micro
  • β-karotin
    2246 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 475 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    261.1 g

Zsír

  • Összesen
    169.1 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10952.5 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1324 mg
  • Vas
    52 mg
  • Magnézium
    996 mg
  • Foszfor
    2711 mg
  • Nátrium
    5650 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    319.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

VÍZ

  • Összesen
    1165.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1842 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    106 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1801 micro
  • Kolin:
    652 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17970 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    662 micro
Összesen 3784 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    513.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    348 micro
  • β-karotin
    842 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 178 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Autentikus mohácsi "babfőző edény" illetve hasonló cserépedény beszerzése! Ha ez megvan, ebben beáztatjuk a babot 1 éjszakát, az edénynek is jó, ha be van áztatva, nem reped meg olyan könnyen.
  2. Ezt a vizet kiöntve, elkezdjük egymásra halmozni a hozzávalókata cserépedényben - "szintenként".
  3. Elsőnek gulyáshús méretűre felkockázott sertéscombot és a kulent, illetve a paprikás szárazkolbászt tesszük az edénybe, majd a zöldfűszerek felét (1 csokor), a beáztatott szárazbabot, és a felkarikázott zöldségeket.
  4. Feltöltjük vízzel az edényt addig, míg az edény szűkülni kezd, és a forrástól 2 órát főzzük.
  5. 2 óra letelte után a negyedelt gombákat és a tört paprikát beletesszük (ki mennyire szereti "pirosan" a gulyás jellegű ételeket), beállítjuk a sót, amit azért ekkor, mert a szárazkolbász is tartalmaz fűszereket, amik mostanra már kiáztak, itt jön a maradék zöldfűszer is a képbe.
  6. Kb 1 óra hosszára visszakerül még a sütőbe, kb 180 fokra, a lényeg hogy forrjon, de ne túl vadul!
  7. Ha a bab és a hús megpuhult, az étel elkészült, kevergetni nem kell, nehéz is lenne (én egyszer a 2 óra végén szoktam jól átforgatni).
  8. Tálalhatjuk friss fehérkenyérrel, vagy ki hogyan szokta, esetleg csipetkével.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 97
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10262
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 31.

Ajánló

Remekül illenek hozzá a fehérborok, pl rizling.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sokacbab erdész módra zöldfűszerekkel
Gasztro hedonista 8 recept

Mohácson hagyományosan megrendezik a  "mohácsi sokac babfőző fesztivált" (köcsögösbab, cserepesbab, stb ki hogyan szeretné). Ez a nagyszerű és egyszerű étel ötlete vitt rá, -illetve az, hogy nem jó 40 fokos melegben tüzelni fával a napon. Az ételt újragondoljam és más ízvilággal ruházzam fel. Sok örömünk telt az elfogyasztásában és a főzésében is, köszönöm Bosnyák Roland kürtművésznek a találó nevet az ételnek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek