Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér recept

Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér
Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése omlós.
Aki evett már shortbread-et, tudja, hogy a jellegzetességét az adja, ahogyan az édes és sós íz keveredik egymással.
Éppen ez a shortbread lelke, azaz a só, pontosabban a sós vaj.
Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje: sütemények című könyvében - ami nagy kincs, manapság legfeljebb használtan, antikváriumban lehet hozzájutni - ezt az utóbbi körülményt emeli ki a shortbread kapcsán. A számtalan, komoly szakácskönyvben található shortbread-receptben nincs említés sóról, aminek az a banális oka, hogy ezt a süteményt Angliában sós vajjal szokták készíteni. Egy olyan klasszikus süteménynél, mint a shortbread, fel sem merül, hogy nem sós vajat tesznek bele. Szóval, ha eddig a házilag elkészített shortbread-ünk nem lett olyan, mint amit hazájában ettünk, azért a vaj a hibás. Pontosabban a só hiánya. A shortbread éppen attól lesz "shortbread-ízű", hogy imitt-amott kiérződik a só az egyébként édes kekszből.
Bővebb sztori és fotók a blogomon.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Ha nincs sós vajunk, egy tk sót tegyünk bele.

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

skót vajas keksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nem túl hideg vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. Hűtőszekrényben fóliába csavarva 2 órán át pihentetjük.
  3. A tésztát 4 darabba vágjuk, majd egyenként 15 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsibe (pl. gáztepsi) tesszük (egyszerre 2 db fér bele).
  4. A kés tompa felével rombusz formára bevágjuk (így sütés után szépen lehet törni). Másfajta formában is lehet sütni, bővebben a blogomon.
  5. Ha cukrosat szeretnénk készíteni, kenjük meg tojássárgával, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, amíg világos színűre sül, majd még forrón szórjuk meg kristálycukorral. Ha csupasz shortbread-et (ún. plain shortbread) szeretnénk, egyszerűen süssük meg.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 777
elküldve: 1
receptkönyvben: 134
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csokisas
Katus / csokisas sze, 2011-03-30 18:04

Megcsináltam :) Fincsi lett! hogy jobban összeálljon egy kis tejet öntöttem hozzá :)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry szo, 2010-05-29 15:10

Szia Mrs Smith, "sajnos" én is :) És amikor még csak egy-egy doboz shortbread volt itthon innen-onnan utazásból-szuvenírból, nem is volt gond, de ha 10 perc alatt én is üössze tudom dobni...ajaj :)
Ajánlom areceptet, nekem negyon bevált.

612