Sertéscsülök terrin recept

Sertéscsülök terrin
Sertéscsülök terrin
480 perc / előkészület: 240 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gordon Ramsay receptje alapján készült ez a „télváró” klasszikus.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ropogós kenyérrel, vékonyabb vörösborral, savanyított zöldségekkel az igazi.
Bortipp : Vylyan – Bogyólé 2008  (Portugieser újbor)

receptjellemzők

egyéb elnevezések

aszpikos sertéscsülök
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A két csülköt nagy méretű fazékba tesszük, leöntjük hideg vízzel, felforraljuk.
  2. 10 perc erős forralás után a csülköket kivesszük, leöblítjük, majd a tiszta fazékba ismét visszatesszük.
  3. Újra felöntjük vízzel, mellédobjuk a fekete borsot, koriandert, babérlevelet és a kakukkfüvet.
  4. Ismét felforraljuk, majd gyöngyöző vízben kb. 3 óra alatt puhára főzzük.
  5. Ha omlósra főtt, levesszük a tűzről, hagyjuk levében kihűlni, majd kivesszük.
  6. A főzőlét kb. felére besűrítjük.
  7. 1,5 literes (30 cm hosszú) terrinformát duplán, szélein túllógatva kibélelünk fóliával.
  8. A csülkökről lefejtjük a bőrt, és a húst apróra vágjuk.
  9. Az aprított húshoz adagoljuk a petrezselymet, uborkát, kapribogyót.
  10. Sózzuk-borsozzuk, majd alaposan elkeverjük.
  11. A keveréket a kifóliázott formába tesszük, lazán tömörítjük.
  12. A zselatint (port vagy leveleket) a besűrített főzőlében feloldjuk.
  13. A formába öntjük a lét, közben néha megrázogatjuk, megkocogtatjuk a terrinformát.
  14. A lének éppen el kell lepnie a keveréket, ezután lefedhetjük a fóliával.
  15. Egyenletesen leterheljük a terrint, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  16. Másnap kicsomagoljuk, megfordítjuk, majd vékony pengéjű késsel 2 cm vastagra szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 181
elküldve: 1
receptkönyvben: 370
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

M.Zs.

Mióta szakács: 2008.08.18.
11 recept
hirdetés

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

öten
öten h, 2011-12-19 23:48

Szia!

A két és fél levél zselatin az hány tasak 25 grammos étkezési zselatinnak felel meg? Karácsonyra szeretném elkészíteni ezt a finomságot. köszi a válaszod előre is.

HZ1012
HZ1012 h, 2010-06-28 05:47

Nyammm. Ez az uborkától és a fűszerektől eltekintve igazán hasonlít ahhoz, ahogy nálunk a "kocsonya" készül. (Nem az a húst soha nem látott izé, amit boltban kapni. Jó sok csülökkel készül + némi bőrke, és akkor zselatin sem kell hozzá.)
Tipp: A belefőzött fűszereket (bors, babér stb.) kis darab gézbe teszem, cérnával összekötve kis batyut csinálok és úgy teszem a főzőlébe (lehet rakni teatojásba is). Akkor egyszerre ki lehet venni és kidobni, különben úgy kell egyenként kipiszkálni a jól szétfőtt húsból. Mazochizmus, de én a csülköt még forrón "boncolom" és darabolom, úgy könnyebb leválasztani a csontról vagy a kifőtt kis csontdarabkákat kiszedni belőle, különben beleragadnak. Egyébként készíthető pulykacombból is, de akkor több zselatin kell hozzá, és persze a bőrt akkor le kell szedni róla.
Amúgy ezt a fajta ínyencséget, ha egyáltalán lehet kapni boltban, méregdrágán mérik. Érdemes elkészíteni otthon, mert a csülök nem drága és a pulykacom sem, 30-40 deka bolti aszpikos hús árából egy egész család napokig tömheti a bendőjét ezzel a finomsággal. :o)

csülökman
Bloemcake / csülökman v, 2009-12-20 16:41

Elkészítettem...ugyanígy sikerült (mint a fotón) és marha finom... Egyszerű recept, csak kicsit időigényes. Szerintem megéri kipróbálni.

700