Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertés szelet sajtmártással

Sertés szelet sajtmártással
Sertés szelet sajtmártással
60 perc / előkészület: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept a nemzetközi gasztronómiai eszmecsere eredménye: az Anna malomban az egyik német vendégem mutatott egy sajtmártást, amit Spanyolországban tanult. Kipróbáltam, alakítgattam a magyar nyersanyagokkal, ide jutottam. Sok dícséretet kaptam már érte!
Pár gondolat a mártásokról:
 - a mártás a szakácsművészet (egyik) próbatétele
 - a mártás az ételekhez hozzáadott plusz:
plusz törődés; plusz szeretet; plusz élvezet
 - a mártásnak folynia kell (!)
 - a mártásnak bársonyosnak kell lennie (!)
 - a jó mártás önmagában is.....

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Párolt rizzsel vagy borsós rizi-bizivel, paradicsomsalátával tálalom, száraz fehérbort adok hozzá. Nálunk ma: Légli Blanc 2006. A mártáshoz is azt használtam.
A sertésszelet lehet a karaj helyett comb is, de borjúszeletekkel is kiváló a sajtmártás! Pulykamell- vagy csirkemell filével ugyanúgy!


receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Karaj sajtmártásban
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előkészület: hagyma kockára, paprika nagyobb kockára, magozott olajbogyó kicsit megaprítva.
  2. Serpenyőben sütöm a hússzeleteket sózás nélkül, amikor megsült kiemelem, félreteszem.
  3. A pörcös olajon pirítom a hagymát, majd a paprikát is.
  4. Amikor megpirult a paprika is, adok hozzá 2 dl vizet, a bort, a leveskockát és az olajbogyót, összeforralom.
  5. Rányomom a Campingsajtot, azzal is összeforralom.
  6. A liszttel elkevert tejszínnel sűrítem, még egyet rottyan, visszateszem bele a hússzeleteket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 92 339
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 764
elkészítve: 68/82
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

viola76
viola76 Tue, 2016-09-13 15:25

Kedves Ildikó! Ha nem sózom meg a húst nem lesz sótlan az étel?? Válaszod előre is köszönöm!

Koni08
Koni08 Mon, 2015-02-16 10:31

Kérdés: tejjel helyettesíthetem a tejszínt szerintetek? ugye liszttel együtt azt is be tudom sűríteni megfelelően?? Köszi!!

Koni08
Koni08 Mon, 2015-02-16 14:15

Szia Koszonom, pont akkor irtad a valaszt, amikor keszitettem a martast, csak most kaptam az ertesitot :) mar kesz, nagyon-nagyon finom lett! Nem tettem bele olajbogyot, es sokkal kevesebb kremsajtom (Philli) volt itthon, de igy is nagyon finom, meg gusztusos! Koszonom, mindenki keri el a receptet! Atkuldom majd nekik a linked!;)

Edó-ka
Edó-ka Mon, 2014-08-11 13:34

Kedves Ildiko Elkészitetem nagyon finom lett mindenkinek izlett,talán ilyen finomat még nem is ettem.Ajánlom a receptet mindenkinek. Köszönjük...

cloudberry
cloudberry Thu, 2013-12-12 14:01

Ki fogom próbálni, de csakis leveskocka nélkül! Nem szeretem a mű hozzávalókat.

G70
G70 Thu, 2013-12-12 17:25

Hát...ha elolvasod a krémsajt összetevőit... (:

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2013-12-12 19:09

na ja, G70, ebben is igazság vagyon.
így készítettem 5 évvel ezelőtt, ahogy akkor feltettem, ma azonban az a tanácsom, hogy ki-ki olyan alapanyagokat használjon, amiben megbízik.
Kezdve a hússal, az olajon, a zöldségeken, a sajton és liszten át a leveskockáig. Szerencsés helyzetben vagyok, mert saját piacomon megbízható nyersanyagokhoz jutok minden tekintetben. A krémsajt nem kérdés, megbízható termelőtől, az állatot is ismerem, aki a tejet adja, olaj, zöldség, liszt, minden itt van - a Liliomkert piacáról beszélek -, de még a 'leveskocka' is: Kalláék saját borjaik vágásakor újabban barnamártást is készítenek http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1150623
Át kellene talán írni az összes receptemet, de mégsem, mert az a véleményem, hogy mindenki maga kell, tudja, mit mivel helyettesítsen - kinek a pap kinek a papné. Nagyon sok táplálkozási elmélet kering manapság.
Egy ilyen receptben - vagy bármely receptben, ami a hálón vagy akárhol olvasható - az én véleményem szerint a mi-mivel harmonizál kérdés a lényeg. Esetünkben a lesült hús porcán pirított hagyma a paprikával, az olajbogyóval, a sajttal, tejszínnel és borral forralt kombinációja, ami - aki pl. lisztet sem akar használni - akár sűrítés nélkül is élvezhető, mert egy egészen kiváló ízhatás. Vegáknak a hús is elhagyható, akkor is... nem lehet mindenki értékrendje szerint átírni a szakácskönyveket, rengetegen vannak, az élelemről való gondolkodásunk pedig nagyon gyors tempóban változik, szinte napról-napra.
A receptek ötleteket adnak, rajtad áll, mit kezdesz velük.
Köszönöm, hogy leírhattam mindezt, nagyon aktuális volt már jó ideje.
Ildikó

ZsuzsaL
ZsuzsaL Sat, 2013-11-02 16:02

Ma ezt foztem ebedre, nagggyon finom volt. Mindossze 4 ures tanyer maradt a vegen, az utolso cseppig elfogyott. Ez a martas zsenialis. A receptet elmentettem, biztos, hogy meg sokszor el fogom kesziteni. Koszonom! :-)

Ágika 001
Ágika 001 Thu, 2012-07-26 16:12

Hétvégén készítettem el, isteni finom a mártás, tetszett nekünk! :-)

Mariello
Mariello Sun, 2012-07-08 10:17

Sziasztok!
Ááá csak csorog a nyálam!El szerettem volna készíteni de nincs itthon fehérborom!Vajon nélküle milyen lenne?Tud valaki segíteni?
Köszönöm.Marielló

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sun, 2012-07-01 21:10

Kedves Ildiko! Kb. 2 hete ez a finomsagot foztem a paromnak es baratjanak vacsorara. Nagyon nagy sikere volt! Sajnos en meg mindig nem vagyok husevo, de mar az illata is remek volt. Koszonjuk a receptet! Szep napot! Udv: Zsuzsi

margareta01
margareta01 Wed, 2012-03-07 20:11

Már régóta és többször elkészítettem ezt az ételt és nagyon szeretjük, de mivel csak nemrég regisztráltam, most jött el az alkalom, hogy megköszönjem !!! Olajbogyó nélkül, mert azt nem szeretjük, de így is nagyon finom! Köszönjük!

catalinca
catalinca Sun, 2011-11-06 14:14

Vajon a Spanyolországban tanult sajtmártásban milyen sajt volt? Van valamilyen információ az eredeti receptről?
Kösz.

jucuska81
jucuska81 Sun, 2011-06-05 10:44

Kedves Ildikó!

Kész van. Ez tényleg mennyei!! Köszönöm a receptet!
Szép napot!

szabob
szabob Mon, 2011-05-02 11:11

Igazán finom. Igaz, én nem Camping sajtot, hanem egy olcsóbb - konkrétan a legolcsóbb :-) - tömlős sajtot használtam hozzá és krumplipürét készítettem mellé. Így is nagyon jó volt, már többször megcsináltam, még az új dolgokra kevésbé nyitott apósomnak is nagyon bejött... Köszönöm!

kismacko
kismacko Sun, 2010-07-04 21:03

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Kis módosítást kellett végrehajtanom, mert a darabos paprikát nem eszik meg nálunk a gyerekek, így a tejszínezés előtt leturmixoltam és az olajbogyót kihagytam.

randrea
Andrea / randrea Sat, 2010-07-03 13:44

Kedves Ildikó!

Ismét a te recepted alapján készült étel volt az ebéd. Remek ez az étel, nagyon szeretem a mártásokat, és ez valóban nagyon finom! Én füstölt ízű Camping sajtot használtam hozzá, de az olajbogyót én is kihagytam belőle.
Köszönöm:-)

jmarianna
jmarianna Sat, 2010-06-19 22:16

bocsánat... helyesbítek...nem oliva olaj, hanem olajbogyó nélkül... de azzal is biztosan nagyon finom lehet

jmarianna
jmarianna Sat, 2010-06-19 22:14

Elkészítettem ma ezt a finomságot :) én oliva olaj nélkül, zöldborsóval főztem meg és mennyei lett :) Penne tésztával tálaltam és mindenkinek nagyon ízlett... NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK A RECEPTET, ajánlom mindenkinek....

illesera
illesera Sat, 2010-06-19 19:49

Kedves Ildikó és No Salty ! Ez egy nagyon-nagyon finom étel ( mint Ildikó valamennyi receptje !) ezért szerintem , megérdemli, hogy a nevét HIBA NÉLKÜL írják le !!!:)))) üdv era

jmarianna
jmarianna Sat, 2010-06-19 09:24

A hússzeleteket sütés után csak a végén kell beletenni a fazéba, vagy főzni kell egy kicsit a lében? Előre is köszönöm a választ :)

jmarianna
jmarianna Sat, 2010-06-19 08:30

Valaki tett még bele + zöldborsót? Vajon úgy milyen lehet??Azon filózóm, hogy rakjak bele, vagy ne....

Barbi8
Barbi8 Sat, 2010-02-13 20:33

Szia!

Én kihagytam belőle az olajbogyót, de úgyis nagyon finom lett!Köszi a receptet!

Bocsárd
Bocsárd / Bocsárd Tue, 2009-06-09 09:48

Kedves Ildikó! Légli Blanc? A lehető egyik legjobb választás!!! Légli Ottó bora mára igazi kultikus tétellé vált a borisszák körében. Nagy sóhaj, azonnal kóstolni és elkészíteni hozzá az ételt. (A Camping sajttal kapcsolatban mindig voltak és vannak fenntartásaim. Nehezen tudok azonosulni a gondolattal, hogy azzal dolgozzak a konyhában, de őszintén; mindenkinek vannak élményei ezzel a krémsajttal. Ha más nem, gyerekkorom meghatározója, hiszen többször került körzővel kiszúrásra vagy uram bocsá' foggal történő kiharapásra és vékony hurkákban rányomkodva finom vizes zsömlére, netán kiflire. Aki kipróbálná, annak ajánlom hozzá a vázsonyi kiflit, az egész családom oda van érte!)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2008-09-14 08:58

Nagy örömmel olvastuk ezt a guszta mártásreceptet, ki fogjuk próbálni! És szívesen vennénk más mártások receptjét is! Előre is köszönjük!

1069
sertés rövidkaraj 1 kg
napraforgó olaj 2 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
paprika 2 db
zöld olajbogyó 10 dkg
leveskocka 1 db
fehérbor 1 dl
krémsajt 20 dkg
főzőtejszín 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
víz 2 dl