Ez a recept a nemzetközi gasztronómiai eszmecsere eredménye: az Anna malomban az egyik német vendégem mutatott egy sajtmártást, amit Spanyolországban tanult. Kipróbáltam, alakítgattam a magyar nyersanyagokkal, ide jutottam. Sok dícséretet kaptam már érte!
Pár gondolat a mártásokról:
- a mártás a szakácsművészet (egyik) próbatétele
- a mártás az ételekhez hozzáadott plusz:
plusz törődés; plusz szeretet; plusz élvezet
- a mártásnak folynia kell (!)
- a mártásnak bársonyosnak kell lennie (!)
- a jó mártás önmagában is.....
Hozzászólások (35)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. február 13-án kiemeltük cikkünkben: TOP 9 nagyon finom húsos fogás Valentin-napra
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. augusztus 16-án kiemeltük cikkünkben: 12 szaftos-omlós sertésszelet
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Ildikó! Ha nem sózom meg a húst nem lesz sótlan az étel?? Válaszod előre is köszönöm!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2016. augusztus 4-én kiemeltük cikkünkben: 15 krémes tejszínes és tejfölös húsétel
Üdvözlettel, NoSalty
Kérdés: tejjel helyettesíthetem a tejszínt szerintetek? ugye liszttel együtt azt is be tudom sűríteni megfelelően?? Köszi!!
szerintem lehet tejjel helyettesíteni tejszínt, kicsit kevesebbet vegyél, mint tejszínből, ugyanúgy liszttel keverve
Szia Koszonom, pont akkor irtad a valaszt, amikor keszitettem a martast, csak most kaptam az ertesitot :) mar kesz, nagyon-nagyon finom lett! Nem tettem bele olajbogyot, es sokkal kevesebb kremsajtom (Philli) volt itthon, de igy is nagyon finom, meg gusztusos! Koszonom, mindenki keri el a receptet! Atkuldom majd nekik a linked!;)
Köszönöm a receptet. Nagyon finom lett a mártás. :)
Kedves Ildiko Elkészitetem nagyon finom lett mindenkinek izlett,talán ilyen finomat még nem is ettem.Ajánlom a receptet mindenkinek. Köszönjük...
Ki fogom próbálni, de csakis leveskocka nélkül! Nem szeretem a mű hozzávalókat.
Hát...ha elolvasod a krémsajt összetevőit... (:
na ja, G70, ebben is igazság vagyon.
így készítettem 5 évvel ezelőtt, ahogy akkor feltettem, ma azonban az a tanácsom, hogy ki-ki olyan alapanyagokat használjon, amiben megbízik.
Kezdve a hússal, az olajon, a zöldségeken, a sajton és liszten át a leveskockáig. Szerencsés helyzetben vagyok, mert saját piacomon megbízható nyersanyagokhoz jutok minden tekintetben. A krémsajt nem kérdés, megbízható termelőtől, az állatot is ismerem, aki a tejet adja, olaj, zöldség, liszt, minden itt van - a Liliomkert piacáról beszélek -, de még a 'leveskocka' is: Kalláék saját borjaik vágásakor újabban barnamártást is készítenek http://liliomkert.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1150623
Át kellene talán írni az összes receptemet, de mégsem, mert az a véleményem, hogy mindenki maga kell, tudja, mit mivel helyettesítsen - kinek a pap kinek a papné. Nagyon sok táplálkozási elmélet kering manapság.
Egy ilyen receptben - vagy bármely receptben, ami a hálón vagy akárhol olvasható - az én véleményem szerint a mi-mivel harmonizál kérdés a lényeg. Esetünkben a lesült hús porcán pirított hagyma a paprikával, az olajbogyóval, a sajttal, tejszínnel és borral forralt kombinációja, ami - aki pl. lisztet sem akar használni - akár sűrítés nélkül is élvezhető, mert egy egészen kiváló ízhatás. Vegáknak a hús is elhagyható, akkor is... nem lehet mindenki értékrendje szerint átírni a szakácskönyveket, rengetegen vannak, az élelemről való gondolkodásunk pedig nagyon gyors tempóban változik, szinte napról-napra.
A receptek ötleteket adnak, rajtad áll, mit kezdesz velük.
Köszönöm, hogy leírhattam mindezt, nagyon aktuális volt már jó ideje.
Ildikó
igazad van, ma már én sem használok leveskockát
Ma ezt foztem ebedre, nagggyon finom volt. Mindossze 4 ures tanyer maradt a vegen, az utolso cseppig elfogyott. Ez a martas zsenialis. A receptet elmentettem, biztos, hogy meg sokszor el fogom kesziteni. Koszonom! :-)
Hétvégén készítettem el, isteni finom a mártás, tetszett nekünk! :-)
Sziasztok!
Ááá csak csorog a nyálam!El szerettem volna készíteni de nincs itthon fehérborom!Vajon nélküle milyen lenne?Tud valaki segíteni?
Köszönöm.Marielló
Kedves Ildiko! Kb. 2 hete ez a finomsagot foztem a paromnak es baratjanak vacsorara. Nagyon nagy sikere volt! Sajnos en meg mindig nem vagyok husevo, de mar az illata is remek volt. Koszonjuk a receptet! Szep napot! Udv: Zsuzsi
Már régóta és többször elkészítettem ezt az ételt és nagyon szeretjük, de mivel csak nemrég regisztráltam, most jött el az alkalom, hogy megköszönjem !!! Olajbogyó nélkül, mert azt nem szeretjük, de így is nagyon finom! Köszönjük!
Vajon a Spanyolországban tanult sajtmártásban milyen sajt volt? Van valamilyen információ az eredeti receptről?
Kösz.
Sajnos nincs, Catalinca!
Kedves Ildikó!
Kész van. Ez tényleg mennyei!! Köszönöm a receptet!
Szép napot!
Még csak félkész, de már most Isteni finom!!!!
Igazán finom. Igaz, én nem Camping sajtot, hanem egy olcsóbb - konkrétan a legolcsóbb :-) - tömlős sajtot használtam hozzá és krumplipürét készítettem mellé. Így is nagyon jó volt, már többször megcsináltam, még az új dolgokra kevésbé nyitott apósomnak is nagyon bejött... Köszönöm!
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Kis módosítást kellett végrehajtanom, mert a darabos paprikát nem eszik meg nálunk a gyerekek, így a tejszínezés előtt leturmixoltam és az olajbogyót kihagytam.
Kedves Ildikó!
Ismét a te recepted alapján készült étel volt az ebéd. Remek ez az étel, nagyon szeretem a mártásokat, és ez valóban nagyon finom! Én füstölt ízű Camping sajtot használtam hozzá, de az olajbogyót én is kihagytam belőle.
Köszönöm:-)
bocsánat... helyesbítek...nem oliva olaj, hanem olajbogyó nélkül... de azzal is biztosan nagyon finom lehet
Elkészítettem ma ezt a finomságot :) én oliva olaj nélkül, zöldborsóval főztem meg és mennyei lett :) Penne tésztával tálaltam és mindenkinek nagyon ízlett... NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK A RECEPTET, ajánlom mindenkinek....
Kedves Ildikó és No Salty ! Ez egy nagyon-nagyon finom étel ( mint Ildikó valamennyi receptje !) ezért szerintem , megérdemli, hogy a nevét HIBA NÉLKÜL írják le !!!:)))) üdv era
A hússzeleteket sütés után csak a végén kell beletenni a fazéba, vagy főzni kell egy kicsit a lében? Előre is köszönöm a választ :)
nem kell a mártásban már főzni a húst, ha jól átsütötted előtte
Valaki tett még bele + zöldborsót? Vajon úgy milyen lehet??Azon filózóm, hogy rakjak bele, vagy ne....
nem fogja elrontani, Marianna!
Szia!
Én kihagytam belőle az olajbogyót, de úgyis nagyon finom lett!Köszi a receptet!
Kedves Ildikó! Légli Blanc? A lehető egyik legjobb választás!!! Légli Ottó bora mára igazi kultikus tétellé vált a borisszák körében. Nagy sóhaj, azonnal kóstolni és elkészíteni hozzá az ételt. (A Camping sajttal kapcsolatban mindig voltak és vannak fenntartásaim. Nehezen tudok azonosulni a gondolattal, hogy azzal dolgozzak a konyhában, de őszintén; mindenkinek vannak élményei ezzel a krémsajttal. Ha más nem, gyerekkorom meghatározója, hiszen többször került körzővel kiszúrásra vagy uram bocsá' foggal történő kiharapásra és vékony hurkákban rányomkodva finom vizes zsömlére, netán kiflire. Aki kipróbálná, annak ajánlom hozzá a vázsonyi kiflit, az egész családom oda van érte!)
Nagy örömmel olvastuk ezt a guszta mártásreceptet, ki fogjuk próbálni! És szívesen vennénk más mártások receptjét is! Előre is köszönjük!