Savanyú télire recept

Savanyú télire
Savanyú télire
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg paprika eltevéséhez való a recept. Mivel szeretjük a zöldségeket savanyúságként, szinte évről évre változik az eltett savanyúság. A sárgarépa az egyik év ötlete volt, kipróbáltuk, és bejött.

hozzávalók / 12 adag

A savanyúságokhoz

A léhez

ajánlat

Megjegyzés:
A család savanyúság fogyasztása alapján lehet akár nagy, de kicsi üvegekbe is eltenni. Szerintem nagy üvegben néz ki a legjobban!
A hozzávalókat attól függően lehet variálni, ki mit szeret.

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: savanyúság
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vegyes savanyúság paprikából, zöld paradicsomból, karfiolból és sárgarépából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmossuk, megpucoljuk a hozzávalókat, majd felváltva üvegbe szórjuk. Egy sor sárga (almapaprika), egy sor piros (sárgarépa), egy sor zöld (erőspaprika), és így tovább.
  2. Összekeverjük a léhez valókat, nem kell forralni! Majd beleöntjük az üvegbe a zöldségekre.
  3. Egy napra egy tálkával lefedjük (addig felszívja a levet, melyet pótolunk), majd folpackkal lezárjuk az üvegeket. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 72 878
elküldve: 9
receptkönyvben: 787
elkészítve: 11/21
Facebookon megjelent: -

szakács

befa

Mióta szakács: 2010.05.29.
9 recept
hirdetés

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Arminusz
Arminusz p, 2013-10-04 15:07

Siasztok!
Engedjétek meg,hogy itt is elmondjam,hogy egy tartósítószer szakértő javasolta,hogy ha lehet csak borkősavat használjunk tartósításra,mert az nem méreg hanem egy természetes anyag.Sok gyümölcs alkotó eleme így pl mennyiségi korlátja sincs a használatának,nem úgy,mint a többinek!Ráadásul 3 az 1-ben,mert tartósít,ropogósan tart és a színt sem engedi elváltozni!Tehát más nem is kell mellé!Mindezt csak azért hírdetem mindenhol,hogy ne együnk annyi mérget,mert így is etetnek velünk eleget!

OROSZ TÜNDE
OROSZ TÜNDE k, 2011-11-15 07:49

Ma kipróbálom ezt a receptet! nagyon egyszerűnek tűnik ....és az is!
Biztos nagyon fincsi is lesz.....a sárgarépa nem marad ki belőle mert azt mindenki imádja nálunk! :)
Köszi Befa :)

befa
befa / befa k, 2011-11-15 07:52

Szia Tünde!
Tényleg nagyon egyszerű a recept, és nagyon fincsi is! Bármit tehetsz bele, amit a család szeret! Minél több minden van benn, annál finomabb :)
Üdv: Bea

Szilvike0211
Szilvike0211 v, 2011-10-16 22:29

Szia lenne egy kérdésem: mennyi borként és nátriumot teszel bele egy akkora adagba?

befa
befa / befa h, 2011-10-17 06:35

Szia!
Nátriumból fél zacsi, borkénből egy késhegynyi kell bele.

knekató
knekató h, 2011-01-31 08:40

Én hasonlóan rakom el savanyúságot, de nátrium benzoát helyett egy mokkáskanál szalicilt rakok bele, és nem rakok bele borként. Viszont így nem elég a folpack-os zárár, csavaros tetővel zárom, és bontás után hűtőben tárolom, amíg nem fogy el. Nagyon finom, és így sokkal kevesebb benne a tartósítószer. Én a nátrium benzoátot semmibe sem használom, mert mindenben éreztem az ízét, és zavart. A szalicilt is a legtöbb dologban, mint lekvár, befőtt, két réteg celofánba teszem az üveg tetejére, egyedül a savanyúságba rakom bele, mert egy ilyen nagy üvegnek aránylag sokáig kell felbontva is elállni.

befa
befa / befa h, 2011-01-31 18:01

Szia!

Természetesen el lehet tenni szalicillel is. Én valamiért a nátrium benzoátra esküszöm:)
Ez is ízlés kérdése, így is, úgy is el lehet tenni, a lényeg, hogy elálljon.

befa
befa / befa k, 2010-10-05 18:15

Szia Robi!

Két-három hét után megkezdheted, ha nem tudsz tovább várni:) Minél tovább áll, annál jobban átveszik egymás ízét, annál finomabb.
Jó étvágyat hozzá!

Bea

befa
befa / befa k, 2010-09-14 06:29

Szia Rubika!

Az eltevőlé receptjét úgy kaptam, nem tudom, miért elég ennyi. de gondolom, mivel az üveg tele van mindenféle jóval, ezért van az, hogy teljesen elfedi a lé a zöldségeket. Igaz, én soha sem ekkora mennyiséggel csinálom, 4 üveggel szoktam egyszerre eltenni. Még nem volt gond a lé mennyiségével, bár másnap kissé fel kell önteni. Ilyenkor már csak egyszerű ecet víz keverékével szoktam pótolni a hiányzó levet. Sok sikert az elkészítéséhez.
Bea

rubika
rubika h, 2010-09-13 19:20

Hogy lesz a 2l vízből és a 3dl 20%-os ecetből 5l lé???

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 cs, 2012-03-01 20:00

Ez a legjobb kérdés,esküszöm amit valaha a neten olvastam...lefordultam a székről úgy röhögtem. :))) Amúgy hallottál már Archimedes-ről??? :)))))

malomkert
malomkert szo, 2010-08-28 14:45

Szia Eszter! Köszöm szépen a segítséget. Mostmár működik a dolog ,sikerült meggyógyítani. Ezúton köszönöm mindenkinek a segítséget és további szép napot kívánok.Üdv. Éva.

malomkert
malomkert p, 2010-08-27 13:46

Szia Eszter. köszönöm szépen ,hogy próbáltok segíteni,majd csak valahogy boldogulok vele. Ma hazajön a kicsi fiam és megnézi mi lehet a baj. De igazán hálás vagyok nektek a jóságért. Puszi nektek. Éva.

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-08-27 13:56

Kedves Éva!
Nagyon szívesen segítünk, azért vagyunk itt mindannyian.
Remélem, hogy valahogy sikerül megoldani a dolgot, ha nem akkor kérlek, jelezd megint az info@nosalty.hu-ra és kérj technikai segítséget.
Amit még megpróbálhattok:
amikor nyitva van az interneted, akkor az internet ablak legalsó szürke sorában van egy pici felirat:
(sajnos az én rendszerem angol) Protected mode. Ez valami olyasmi kell, hogy legyen, hogy biztonságos vagy védett, vagy valami hasonlót keress. Ennek bekapcsolva kell lennie, vagy aktívnak, nem tudom magyarul mit ír majd ki, ha a No Salty-t látogatod. Ha nem aktív, akkor a feliratra kattintva be tudjátok állítani.
Emellett az Internet ablak Eszközök menüpontjában: Beállítások-Biztonság- Megbízható helyek-Oldalak. (Ezt a fiad biztosan tudni fogja)
Oda is be kellene tenni a No Salty-t.
Ha ezek után is probléma van, akkor kérlek írj a központi címre!
Eszter

malomkert
malomkert p, 2010-08-27 10:30

Szia Befa.Köszi a segitségedet,de már írtam nekik és semmi válasz nem jött.Be tudok igy is lépni csak kicsit tovább tart de nem adom fel. További szép napot kívánok.

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-08-27 11:41

Szia Malomkert!
Ebben az esetben az internetbeállításaiddal lehet a gond, lehet, hogy a tűzfal blokkolja az oldalt így a jelszavad is - bár nem nagyon értem, hogyan.
Van valaki, aki tud ebben segíteni ott körülötted?
Üdv
Eszter

malomkert
malomkert p, 2010-08-27 07:17

Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni.Jelszavammal csak egyszer tudok bejelentkezni és minden nap ujat kell kérnem. Nem tudom mi lehet az oka ha valaki tud kérem segítsen nekem .Köszönettel malomkert.

befa
befa / befa p, 2010-08-27 08:53

Szia!

Bevallom, fogalmam sincs :( Nálam tökéletesen működik regisztráció óta.
Írjál az info@nosalty.hu-ra egy mailt, az oldal szerkesztői biztosan tudnak Neked segíteni.

Üdv: Bea

befa
befa / befa cs, 2010-08-26 21:03

Szia Ildi!

1/2 csomag na-benzoát kell bele. Ehhez a mennyiségű léhez én egy késhegynyi borként szoktam bele tenni. A léhez valókat addig keverd, míg teljesen el nem olvad minden belevaló, csak utána öntsd rá a zöldségekre. Egy napig lefedve hagyd állni, addig magába szív annyi lét, amennyit akar. Én soha nem zárom le fedéllel az üvegeket, csupán folpackkot szoktam rá tenni, majd így gumizom le. A folpack légmentesen lezárja az üveget.

Jó "munkát" az elkészítéséhez :)
Üdv: Bea

pooczane.ildiko
pooczane.ildiko cs, 2010-08-26 20:29

Nagyon tetszik! Mennyi na-benzoát, és mennyi borkén kell ennyihez? Szeretném megcsinálni én is. Pussz: Ildike

befa
befa / befa cs, 2010-08-26 12:56

Szia!
Örülök, hogy tetszik! Én minden savit ezzel a recepttel teszek el, egyrészről mert nagyon egyszerű, másrészről eddig még soha nem forrt fel.
Azt tegyél az üvegbe, amit a család szeret, de a sárgarépát (ha csak próbából is pár szálat) ne hagyd ki semmiképpen! Hidd el, mindenki nagyon fogja szeretni!
Bébikukoricát is lehet bele tenni, az is fincsi savanyúnak!
Szép napot!

malomkert
malomkert cs, 2010-08-26 09:22

Sziasztok.Hát ez valami csodálatos és nagyon guszta.Ezt én is el fogom késziteni,mert a családom imádja a savanyúságokat és ez nagyon csudi. Köszike a receptet.További szép napot.

befa
befa / befa k, 2010-08-24 14:24

Kedves Mária!

Más tartósítóval is megcsinálhatod, nem fontos a benzoát! Borként pedig azért szoktam bele tenni, mert megöli az esetleges baktériumokat, így biztosan nem forr fel a savanyú. Nyugodtan kihagyhatod belőle!

Bea

befa
befa / befa k, 2010-08-24 11:55

Szia Flikflak!

Örülök, hogy tetszik!
Ez a savi azért jó, mert mindenki saját kedve (család kedve) szerint variálhatja. A sárgarépa pedig... szerintem fantasztikusan finom benne :)
Szép napot! :):):)

flikflak
Flikflak / flikflak k, 2010-08-24 08:48

Gratulálok! Ez valami gyönyörű!!!! :o)))
A sárgarépáról pedig: a csalamádéban is volt, amit Anyukám készített, s el sem tudnám képzelni nélküle.
Mosolygós napot!

139