Savanyú paprika recept

Savanyú paprika
Savanyú paprika
100 perc / előkészület: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretek télire eltenni mindenféle savanyúságot. Ezzel a lével bármilyen zöldségfélét (uborka, gyöngyhagyma, paprika, dinnye, karfiol, zöld paradicsom, stb...) el lehet tenni akár vegyesen is. Nagy előnye, hogy nem kell főzni a levet, hanem hidegen összekeverjük a hozzávalókat, ráöntjük a zöldségekre, és kész is. Amikor előszőr felbontjuk a savanyúságot, egy picit pezsegni fog, de nem kell megijedni, nem lesz romlott. Kb. 20 éve így teszem el a savanyúságokat, és felbontás után 2 évig is ehető. Gyönyörű színe marad minden zöldségnek, és nem barnul meg. A kép gondolom önmagáért beszél. Ezt 2010 szeptemberében tettem el, a képet pedig 2011 áprilisában fényképeztem.:)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

 Hordóba is tehetjük üveg helyett.Aki akar fűszereket is tehet mellé tetszés szerint. Babérlevél , szemesbors stb...Jó étvágyat hozzá!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cseresznyepaprika, ecetes savanyúság paprikából
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vízbe minden hozzávalót belekeverünk. Amikor a szalicílt beletesszük, pezsegni fog.
  2. A paprikát több vízben megmossuk, a szárát levágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú.
  3. Az üveget megtöltjük a paprikával, és ráöntjük a levet, hogy ellepje.
  4. Celofánnal és kupakkal lezárjuk, és tehetjük is a polcra.

  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 69 148
elküldve: 23
receptkönyvben: 475
elkészítve: 32/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Sun, 2015-10-11 18:23

Kedves Edit! Tegnap tettem el ismét zöld paradicsomot és elfogyott a tartalék szalicilem. Sajnos már nem lehet kapni. Te mit használsz helyette? Üdv: Cili

laraed
Edit / laraed Fri, 2015-10-16 20:12

szia ! Gyógyszertárban lehet kapni úgy tudom ! Nálunk itt Monoron a piacon is lehet venni :)

evacili
evacili Fri, 2015-10-16 21:57

Köszönöm! Próbálkozom a gyógyszertárban. Üdv: Cili

evacili
evacili Fri, 2013-09-06 19:51

Kedves Edit! Ma tettem el az utolsó uborka és zöldparadicsomot. Szeretnék még céklát eltenni savanyúságnak, a férjem nagyon szereti. Nincs ehhez recepted? Nem találtam a receptjeid között.Üdv: Cili

laraed
Edit / laraed Sun, 2013-09-08 12:17

Kedves Cili ! Céklát nem szoktam eltenni télire , mert inkább frissen készítek salátát belőle . Pincében tárolható ,vagy lehet venni télen is , ezért azt nem rakok el. Van itt fent egy recept Kertészné Ági szakácstársunk rakta fel , Cékla salátának ,vagy télire címmel. Ezt ajánlom a figyelmedbe:) Üdv Edit

evacili
evacili Mon, 2013-09-09 06:29

Kedves Edit! Köszönöm a gyors választ.Az ötlet jó, céklát valóban télen is lehet csinálni, sőt még elrakni is. Megnéztem a receptet, tetszik. Üdv: Cili

evacili
evacili Tue, 2013-03-19 21:36

Kedves Edit! Nagyon finom lett a zöldparadicsomom a recepted alapján. Édeskés, pikáns íze a férjemnek is nagyon izlik. Ezután e recept alapján fogom a savanyúságokat eltenni. Köszi mégegyszer. Üdv: Cili

laraed
Edit / laraed Wed, 2013-03-20 13:05

Kedves Cili ! Nagyon örülök , hogy sikerült a zöld paradicsomos savanyúságod:) Üdv Edit

szneki
Szneki / szneki Fri, 2012-10-12 11:40

Szia Edit!

Nem bírtam már tovább,és felbontottam,leteszteltem a recepted alapján készült uborkámat.
Nagyon bejön,nekem igazi csemege,mert édeskés,a mi hordós/beledobálós receptünk nem ennyire édes.Kifejezetten szeretem,ha a savanyúság édeskés is egyben.
Majd kíváncsi leszek az erős változatára is:)

Köszi még egyszer,bevált,alkalmazni fogom jövőre is!

Üdv.:Zsuzsi

laraed
Edit / laraed Sat, 2012-10-13 10:05

Kedves Zsuzsi ! Nagyon örülök , hogy ízlik , és hogy sikerült a savanyúság. Én kb 20 éve így rakom el és még sosem romlott meg.!! Üdv Edit

evacili
evacili Wed, 2012-09-19 13:04

Szia Edit! Zöld paradicsomot szeretnék ezzel a módszerrel eltenni. Szerinted mennyi paradicsom kell hozzá. Üdv: Cili

laraed
Edit / laraed Thu, 2012-09-20 08:50

Kedves Cili ! Én 5 literes üvegbe szoktam elrakni savanyúságokat. Kb 2,5 kg zöldféle / uborka paprika .stb... fér bele az üvegbe. Őszintén megmondom ,én zöld paradicsomot még így nem raktam el csak úgy , hogy csalamádéba belevágtam. De biztos finom lesz:)) Üdv Edit

evacili
evacili Mon, 2012-09-24 18:37

Most tettem el, 6 db 7 dl-es üvegre volt elég a lé. Nagyon finom, pikáns íze van. Azért tettem paradicsomból, mert Anyukámnak sok zöld paradicsoma maradt, így arra gondoltam, ne csak csalamádé készüljön belőle. Kiváncsi vagyok az ízére, de hosszú az a két hónap... Üdv: Cili

szneki
Szneki / szneki Mon, 2012-07-30 11:05

Szia Edit!
kérdésem az volna, hogy készítettem a recepted,és maradt levem,amit betettem a hűtőbe,már jó egy hete.Jó az még és tehetek el vele ismét,vagy inkább frisset készítsek,és azt öntsem ki?
Rengeteg üveggel tettem el mindenfélét ebbe a lébe,biztos fini lesz majd ősszel:) Ubi,pepperóni,paprikába töltött káposzta,répa stb...
Köszi a választ!Üdv.:Zsuzsi

laraed
Edit / laraed Wed, 2012-08-01 15:36

Szia Zsuzsi ! Én nem nem tudom ezt megmondani de a helyedben kipróbálnám egy kis üveggel amit nem sajnálsz annyira ha nem sikerül és akkor legközelebb már tudod , hogy használható-e :)) Puszi Edit

szneki
Szneki / szneki Mon, 2012-08-06 09:58

Szia Edit!
köszi a választ!még mindig ott van a lé:)Van 3 liter belőle,édesanyám azt mondta,szerinte működik:)
Kipróbálom,aztán majd ha leteszteltük,megírom a tapasztalataimat:)
Pusz:Zs

laraed
Edit / laraed Tue, 2012-08-07 18:46

Kedves Zsuzsi ! Majd várom a tapasztalat megosztását:)) De lehet hogy működik ,mert egyszer már kiürült az üveg tartalma ,és csak lé volt benne ,és én nem öntöttem ki, mert a férjem nagyon szerette a levét meginni. Így ott maradt az üvegbe ,és nem is hűtőben és még is jó íze volt. Úgy , hogy lehet , hogy Anyukádnak lesz igaza:)) Puszi Edit,

szneki
Szneki / szneki Wed, 2012-08-08 12:29

Szia Edit!
tegnap előtt megcsinálta, külön megjelöltem azokat az üvegeket,úgyhogy majd beszámolok a tapasztalatról,már a kamrában a polcon vannak a jó hűvösben:)Ahogy ízleltem a lét,nagyon fini lesz,mert szeretem az édeskésebb "savanyúságot",ennek olyan csemege jellege van!

laraed
Edit / laraed Thu, 2012-08-09 07:23

Én is ezért szeretem ezt az alaplét. Ha erőset teszek el akkor nem rakok bele annyi cukrot a férjem miatt , de az uborkát édesebbre szoktam csinálni.Kíváncsian várom az eredményt :))
Üdv Edit

julianus
julianus Wed, 2012-03-21 16:09

Egy kérdés, lenne, hogy szalicil helyett Na Benzoátot, lehet-e használni? Köszi

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-12-06 21:33

Kedves Szfancy !Nagyon örülök , hogy sikerült és finom lett. A töltött paprikát kóstoltad vagy az erőset?

szfrancy
Hamcsa / szfrancy Thu, 2011-09-29 10:43

 Még 1 kérdés: Mennyi idő kell neki amíg meg lehet kezdeni? Olyan jól néz ki...

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-09-14 14:45

Kedves Szfrancy ! Az idén raktam el én is ezzel a recepttel először káposztával töltött paprikát. Úgy , hogy nem tudom megmondani , hogy milyen lesz az íze de kinézetre már most jónak tűnik. Annyit csináltam , hogy a káposztát picit lesóztam , és raktam bele köménymagot , és hagytam állni egy kicsit , majd megtöltöttem vele a paprikákat. Bele az üvegbe és rá a levet. Remélem jó lesz!!!!! Vagy megvárod , hogy nekem , hogy sikerült , vagy teszel Te is egy kísérletet vele:))))) Üdv Edit

szfrancy
Hamcsa / szfrancy Wed, 2011-09-14 08:19

 Nagyon jól néznek ki a paprikák. Káposztával töltött paprikát is lehet így eltenni?

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-09-12 14:22

Kedves Erika! örülök , hogy tetszik a receptem. Remélem majd az íze is elnyeri tetszésedet . Üdv Edit

Marosi Erika
Marosi Erika Mon, 2011-09-12 07:49

Szia Edit!

Köszönöm,hogy megírtad a receptet!
Sokat segít,hogy megvan a mennyiség.A dobálósat majd jövőre teszem el így mert már eltettem ahogy
ahogy érett.De már üvegbe több mindent tettem a Te recepted alapján,kíváncsian várom az ízhatást.
Üdv!Erika

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-09-05 14:50

Kedves Erika ! Nekem van egy 30 l műanyag hordom és azt mindig telepakolom zöldségekkel / kis dinnye négybe vágva, fehér paprika félbe vágva , ha erőset csinálok akkor almapaprikát ,gyöngyhagyma pucolva egészbe hagyva, uborka egészbe hagyva / . Esetleg karfiolt rózsáira szedve / csak attól kicsit büdös lesz , de az ízén nem változtat / Annyiszor 1 l / fűszeres vizet csinálok ami teljesen ellepi. Teszek bele kaprot , szemes borsot , mustármagot, és van egy műanyag rácsom / amit a mosogató aljára szoktak rakni ,vagy már láttam kerékpárra is tették , hogy a gyerek lábát be ne kapja a küllő:))) Biztos tudod mire gondolok:))) Ezzel a ráccsal a víz alatt tudjuk tartani a savanyúságokat. De lehet kapni direkt leszorító lapokat is. 2 hónap múlva lehet enni belőle. Azért hívják " dobálósnak" mert van aki megcsinálja a vizet előre ,és mikor mit kap a piacon , vagy a kertjébe ami terem , mindig megmossa , és beledobja a savanyúságlébe. Lehet nyitogatni nem lesz semmi baja. Remélem tudtam segíteni , és nem voltam túl bonyolult. Örülök , hogy tetszik a receptem. Üdv Edit

Marosi Erika
Marosi Erika Mon, 2011-09-05 10:04

Szia Edit!

Köszönöm a válaszodat,kérlek írd meg Nekem az arányokat a dobálós savanyúsághoz.
A szomszéd asszonyommal is megosztottam a receptedet.
Üdv:Erika

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-09-04 16:29

Kedves Erika ! Megmondom őszintén , hogy én mindig kupakkal , alatta celofánnal szoktam elrakni. Természetesen a kémia beindul az üvegben . Szétrobbanni nem fog :))) De azért vegyél rá egy kupakot:)) A szódabikarbónától ropogós marad a zöldség . Ezzel a recepttel szoktam a dobálós savanyúságot is eltenni. Üdv Edit

Marosi Erika
Marosi Erika Sun, 2011-09-04 15:24

Kedves Edit!

Megtetszett a recepted így hát tegnap ki is próbáltam,kicsit változtatva az 1 tk szalicil helyett na benzoátot raktam bele.
Viszont lenne egy kérdésem ma megnéztem az egyik savanyúság tetején a celofán nagyon fel volt púposodva,arra az üvegemre nem jutott már fémtető nem fog szétrobbani az üveg?A szódabikarbóna csinálja ezt?Vagy mi célt szolgál a savanyúság eltevésnél?
Köszönöm!Erika

periscope
periscope / periscope Tue, 2011-05-17 16:08

Nagyon jó recept, én is így szoktam eltenni, csak vegyesen mindenféle az Edit által már felsorolt zöldséget. Egy nagy 1o literes üvegbe, vagy ha több kell, akkor nagy műanyag hordóba vagy vödörbe. Tényleg eláll és finom az íze. Uborkát is csak így teszek el, finom ropogós marad. Újdonság számomra, hogy szódabikarbóna is kell bele, idén majd így is kipróbálom. Csak egy kérdésem lenne. Nem sok 5,5 dl ecet 1 liter vízhez? Az én receptem szerint 3 liter víz - 1 liter ecet az arány, de én még így is csak fél liter ecetet szoktam bele tenni és így is savanyú.
Különben nagyon tetszenek a receptjeid, már több is "bevállt" nálunk. Hasonló az ízvilágunk. üdv.

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-05-17 16:27

Kedves Periscope! Mint írtam is , nagyon régóta így teszem el a savanyúságot , és kell bele ennyi ecet / 10 % -os / , és nem is lesz nagyon savanyú tőle. A férjem a levét mindig megissza. Ha annyira savanyú lenne biztos nem bírná meginni:)) A cukorral szoktam variálni , mert ha uborkát rakok el akkor abba picit több cukrot teszek, mert a gyerekeim úgy szeretik :)) Szerintem 1 kis üvegnyit próbálj ki ezzel a lével és akkor eltudod dönteni , hogy neked melyik ízlik jobban .Örülök , hogy tetszenek a receptjeim.:)))) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-05-17 15:39

Kedves Eszter ! Ha szereted az erőset akkor érdemes elkészíteni ,mert tényleg nagyon finom., és egy később megjelenő receptemnél ezt szoktam felhasználni. Puszi Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-05-17 15:18

Editkém, gyönyörűek. Pont olyan, amitől úgy fut össze a nyál a számban, hogy még a savanyú ízt is érzem. Már csak egy fél malacot kell mellé sütni és kész is. :-D

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-05-17 14:48

Kedves Alp65 ! Nagyon szívesen ! Örülök , hogy tetszik a receptem és , hogy gusztának tartod:))) Csináld meg majd ha itt lesz az ideje, és tapasztalni fogod , hogy annyira finom amennyire guszta . Üdv Edit

alp65
alp65 Tue, 2011-05-17 14:35

Imádom ! Ez nagyon guszta ! Időben fel lett rakva , nem a szezon után . Rakom is a receptjeim közé !

146