Savanyú káposzta fazékban recept

Savanyú káposzta fazékban
Savanyú káposzta fazékban
45 perc / előkészület: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A savanyú káposzta az egyik legegészségesebb étel, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ezért én nem csak nyáron, hanem télen is savanyítok káposztát, amikor a családnak nagy szüksége van a vitaminpótlásra. Szeretjük is nagyon, nem csak húsételek mellé, reggelihez vagy vacsorához savanyúságként, hanem rakott káposztaként, töltött káposztaként és székelykáposztaként elkészítve is. Sokan kovászos káposztaként emlegetik a kenyérrel savanyított káposztát, mert hasonlóan készül, mint a kovászos uborka.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos savanyú káposzta, savanyú káposzta házilag készítve, kovászos káposzta, kenyérrel savanyított káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát legyaluljuk, és összekeverjük a 8 dkg sóval.
  2. Egy kb. 7 literes fazék aljára rakunk egy réteg káposztát.
  3. 3 babérlevelet, kevés borsot, fűszerköményt szórunk rá, majd tovább folytatjuk a rétegezést. Közéhelyezzük a csípős paprikákat is.
  4. A felső réteg káposztára nem szórunk fűszereket.
  5. Ráöntjük a forró vizet, a tetejére rakjuk a kenyérsarkot, és fedőt teszünk a fazékra.
  6. A konyha legmelegebb sarkába rakjuk a fazekat (pl. tűzhely vagy radiátor mellé).
  7. 2 nap múlva levesszük róla a kenyeret, jól átkeverjük minden nap legalább egyszer. Most már kenyér nélkül is tovább fog savanyodni.
  8. Egy hét múlva elkészül a finom savanyú káposzta.
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 9 186
elküldve: 4
receptkönyvben: 156
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bjk
Bjkata / bjk k, 2013-09-24 15:32

Kedves Virág!
A magas C vitamin tartalma miatt érdemes gyakran készíteni! Nálunk most is ott csücsül a fazék a sarokban tele finom savanyú káposztával. A leve is finom hűsítő ital, ráadásul megelőzhető és gyógyítható vele a nátha is. Hétvégén pedig töltött káposztát készítek belőle. :)

Üdv: Kata

bjk
Bjkata / bjk v, 2012-11-04 20:57

Kedves Maszat!
Hűtőben akár egy hónapig is eláll. Amikor a legkellemesebb az íze, akkor tegyük hűtőbe, hogy ne savanyodjon tovább. Fogyasszuk nyersen, vagy főzzünk belőle valamilyen káposztás ételt. Hűtés nélkül szerintem az elkészítés után 2 hétig nagyon finom, de utána már túl savanyú lesz, ha nem tesszük hűtőbe.
Kata

82