Sarvalt káposzta recept

Sarvalt káposzta
Sarvalt káposzta
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az üveget nem kell nyakig tölteni, hogy legyen helye a megemelkedett lének. Ajánlatos az üveget egy lábosba állítani, ha mégis kifutna a lé.
Fogyasztható savanyúságnak, de dinsztelve sült húsok mellé is.

hozzávalók / 8 adag

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan lépegető, Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: köret
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyalult káposzta, káposztás savanyúság, tormás káposzta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta sérült leveleit levesszük, vízcsap alatt leöblítjük, lesarvaljuk (legyaluljuk).
  2. Egy nagyobb tálba tesszük, a sót rászórjuk, jól összevegyítjük, kicsit meg is gyúrjuk, hogy összeessen. Lefedjük, és legalább 3-4 órát hagyjuk, hogy a só elolvadjon (én estétől reggelig hagytam).
  3. Még egyszer jól összevegyítjük, és belerakjuk az üvegbe, közé téve a csombort, kaprot és tormát, majd rátöltjük a levet, amit engedett. Az üveg tetejére egy tányért teszünk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kiforrni. Ez kb. 3-7 nap a melegtől függően. Amikor a forrás lecsendesedett, a lé visszahúzódott, az üveget lezárjuk, 2-3 nap után fogyaszthatjuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 50
össznézettség: 21 804
elküldve: 5
receptkönyvben: 241
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivass
kicsivass v, 2013-10-20 10:14

Kedves Piroska.Most készítettem el a sarvalt káposztát, recepted szerint.A tegnap délutántól le van sózva a káposzta, most tettem bele egy ötliteres üvegbe, viszont csak annyi levet engedett, hogy épp az üveg alján van két ujjnyi...Ez így elégséges? Sósnak elég sós...öntsem fel tiszta vízzel?
Válaszod előre is köszönöm szépen!

üdvözlettel,
kicsivass

csikipi
Csiki Piroska / csikipi v, 2013-10-20 10:34

Kedves Kicsivass! Általában elég levet szokott engedni, de ha nem, töltsd fel langyos vízzel, majd töltsd le egy edénybe , kóstold meg, hogy elég sós-e, elképzelhető, hogy még sót kell tegyél a víz miatt, jó sósnak kell érződjön. A levet elkavarod és újra rátöltöd a káposztára és várod, hogy kezdjen forrni. Időnként egy kanállal visszanyomod, ha az üvegben megemelkedik. Amikor elcsendesedik a forrás akkor kell lekötni, illetve lezárni. Amikor forrni kezd olyan szaga kell legyen mint télen a savanyú káposztának. Ha a tetején elváltozik a színe és a szaga is megváltozik, akkor nem volt elég a só.
Üdvözlettel: Piroska

kicsivass
kicsivass v, 2013-10-20 12:44

Kedves Piroska!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Drukkolok,hogy jó legyen, mert imádom a savanyú káposztát( a hordós káposztát pénteken tettem el, annak is még érni kel...:))
Azt még megkérdezném,hogy a lével teljesen töltsem fel az üveget vagy csak a nyakáig?Ameddig forr, addig csak egy tányérral kell lefedni?(így értelmeztem...)
Köszönöm a választ és elnézést,ha esetleg túlságosan banálisakat kérdezek...
üdvözlettel,
kicsivass

csikipi
Csiki Piroska / csikipi v, 2013-10-20 15:05

Igen, a lé teljesen fedje be a káposztát, mert ami kilóg az elromlik. A lé annyira sós kell legyen mint a hordós káposztánál. A forrás alatt tényleg nem kell lezárni teljesen, mert megemelkedik a szintje. A tányér azért kell, hogy nehogy belekerüljön valami szennyeződés. Ha több üveggel készítek, amit nem használunk el hamar, annak a tetejére szórok egy minimális mennyiségű Na benzoátot, de csak miután elkészült és véglegesen zárom le!!! (amit a felhasználáskor eltávolítok).
Nem kérdezel banálisakat, én is kérdezek amikor nem tudok valamit.
Szívesen válaszolok, amire tudok.
Üdvözlettel, Piroska

saslika
saslika h, 2013-04-08 11:06

Kedves Piroska!

Himalaya darabos sóval is meg lehet csinálni?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi h, 2013-04-08 11:32

Kedves Saslika!
Még nem próbáltam, de gondolom, hogy nincs semmi akadálya, ha különben tiszta a só és nem tartalmaz valamilyen szennyeződést a hegyből.

vcsuka
pussycat / vcsuka cs, 2012-11-08 14:47

Eppen most kerestem kaposzta receptet! koszonom szepen. Meg en sem ismertem ezt a variaciot. Nagyon tetszik. Biztosan el fogom kesziteni. Szep hetveget neked!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2012-11-09 08:46

Örülök, hogy tetszik. A családom is szereti, annyit szoktam készíteni, hogy kitartson amíg elkészül a hordós káposzta. Kívánok én is szép hétvégét neked.

Torma
Torma / Torma h, 2012-11-05 00:08

Piroska, ennek olyan íze lesz, mint a kovászos káposztanak?
A turom végülis sikerült, miután tettem a tejbe egy kis házi yoghurtot :) kellemes hetet, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi h, 2012-11-05 09:08

Szia Torma!
Örülök, hogy végül sikerült a túród. A káposzta olyan ízű lesz, mint a hordós káposzta, amit télire szoktunk eltenni. Ha apró szemű sóval teszed el többet kell hozzáadni, fontos a só mennyisége, mert csak az tartósítja és, ha lehetséges jód mentes legyen. Neked is kellemes hetet. Piroska

Torma
Torma / Torma h, 2012-11-05 11:02

Juj de jo! Akkor ezt is ki kell probalnom! Köszi a gyors valaszt, minden jot, Torma:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi v, 2012-11-04 14:49

Szia Ancikám!
Igen ez nem egy különlegesség, féltem is feltenni, hogy talán sokan ismerik már. Puszi:Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci h, 2012-11-05 16:01

Szia Piroskám !
Soha ne félj semmit feltenni, mert majdnem mindent, mindenki másképp készít el.
Ezért is érdekes ez az oldal !Mindig van valami új. Puszi: Anci

patakii
patakii v, 2012-11-04 10:58

Szia Piroska! Nagyon tetszik a recepted ,csak azt nem tudom hogy felbontás után meddig áll el ?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi v, 2012-11-04 15:03

Szia! Biztosan sokáig eláll, mert a só tartósítja. Miután a forrás megszűnt, én átraktam literes üvegekbe, mert osztogattam a családban,mindegyiket lezártam, amit éppen használunk azt sem tettem hűtőbe, csak a kamrába. Semmi baja nincs, már két hete nyitva van. Készítheted kisebb üvegekben, akkor nem lesz gond a felbontással.

113