Sárgadinnye-lekvár recept

Sárgadinnye-lekvár
Sárgadinnye-lekvár
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sárgadinnyét magában már untam, ezért régi szakácskönyvekben keresni kezdtem olyan receptet, amiben szerepel ez a gyümölcs. A 19. századból származó Nagy házi cukrászat című szakácskönyvben találtam rá Kugler Géza lekvárjára. Ezt túl egyszerűnek találtam, ezért olyan receptet is kerestem, amiben valamilyen fűszert kombinálnak dinnyével. A 16. századi Szakács Tudományban (az erdélyi fejedelmi udvar szakácskönyve volt) gyömbérrel ízesítették a dinnyét. A két régi magyar recept vegyítéséből született meg tehát ez a lekvárom.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyömbéres sárgadinnye-lekvár, sárgadinnyés dzsem gyömbérrel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dinnye húsát felszeleteljük. Lemérjük, és épp annyi cukrot veszünk hozzá.
  2. A cukrot aztán vízzel addig forraljuk, míg nyúlósodni kezd. Ebbe rakjuk a dinnyeszeleteket, és folyton keverve, főzzük.
  3. Ízlés szerint gyömbért reszelünk bele.
  4. Miután levettük a tűzről, kihűtjük, és üvegekbe töltve, még 24 órán keresztül állni hagyjuk, majd lezárjuk az üveget.
  5. Ha kis adagot készítünk, hűtőben eltéve tárolhatjuk, egy-két hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, természetesen gondoskodni kell a tartósításról (pl. dunsztolás).

statisztika

beküldve:
nézettség: 16 765
elküldve: 3
receptkönyben: 131
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csombor

Mióta szakács: 2011.07.09.
3 recept

Hozzászólások (7)

gyümölcsöskocka
gyümölcsöskockak, 2012-10-09 17:01

Almával szeretném a dinnyét főzni de nem nagyon érett a dinnye kertben termett 1 db érdemes nekiállnom?

margica
margicasze, 2012-08-29 20:13

Szóval elkészült életem első dinnye lekvárja, de nem az utolsó.
A következőbe még kevesebb cukrot teszek.
csombor nem tudom a tied milyen édes lehet ennyi cukorral.
KÖSZÖNÖM a receptet jó hogy megosztottad

margica
margicah, 2012-08-27 14:09

hát ez még nagyon ritka, mennyi ideig kell vajon főzni míg besűrűsödik.
60 dekából készűl 20dk cukorral, fél diónyi vajjal.

kicsiaranka
kicsiarankak, 2012-08-07 09:37

MOST KÉSZÍTETTEM ELŐSZÖR SÁRGADINNYE LEKVÁRT, DE SOHA TÖBBET. ISZONYATOSAN ROSSZ LETT AZ ÍZE MIKOR ELKÉSZÜLT!

XPingvinX
XPingvinXh, 2011-08-22 16:17

Sárgadinnye őszi barackal vegyítve az is isteni :D Én évek óta csinálok mindig.
Jobban kiemeli a dinnye ízét, ha citromot vagy citrom savat teszünk bele, nem kell sokat.
És tapasztalat szerint mivel a dinnye nagyon édes nem hiszem hogy olyan rengeteg cukor kell bele, persze ez ízlés dolga. Amúgy isteni, próbálja ki aki szereti a dinnyét. Főleg hogy darabos benne a gyümölcs a lekvárba.

Legfrissebb cikkek

5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
5 tuti recept a hétvégi bográcsozáshoz
Idén kegyesek hozzánk az égiek, mert az elmúlt évekkel ellentétben most rendre hétvégére köszönt be a jó idő, amit ajánlatos is kihasználni és a szabadban főzni!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Főzzünk együtt a gyerekekkel!
Kisgyerekkel főzni valódi kihívást jelent a szülő számára, de egy kis rákészüléssel és egy igazán mély levegővétellel felejthetetlenné tehető mindkét fél számára.
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
Vakációzz otthon egy habcsóktortával!
A nyár tökéletes alkalom édességek készítésére: nemcsak a piacon található friss, színpompás gyümölcsök kavalkádja, de a rendelkezésünkre álló szabadidő mennyisége is segít.
1053