Sárgadinnye-lekvár recept

1 adag
1011
kcal
Sárgadinnye-lekvár
Sárgadinnye-lekvár
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sárgadinnyét magában már untam, ezért régi szakácskönyvekben keresni kezdtem olyan receptet, amiben szerepel ez a gyümölcs. A 19. századból származó Nagy házi cukrászat című szakácskönyvben találtam rá Kugler Géza lekvárjára. Ezt túl egyszerűnek találtam, ezért olyan receptet is kerestem, amiben valamilyen fűszert kombinálnak dinnyével. A 16. századi Szakács Tudományban (az erdélyi fejedelmi udvar szakácskönyve volt) gyömbérrel ízesítették a dinnyét. A két régi magyar recept vegyítéséből született meg tehát ez a lekvárom.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyömbéres sárgadinnye-lekvár, sárgadinnyés dzsem gyömbérrel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dinnye húsát felszeleteljük. Lemérjük, és épp annyi cukrot veszünk hozzá.
  2. A cukrot aztán vízzel addig forraljuk, míg nyúlósodni kezd. Ebbe rakjuk a dinnyeszeleteket, és folyton keverve, főzzük.
  3. Ízlés szerint gyömbért reszelünk bele.
  4. Miután levettük a tűzről, kihűtjük, és üvegekbe töltve, még 24 órán keresztül állni hagyjuk, majd lezárjuk az üveget.
  5. Ha kis adagot készítünk, hűtőben eltéve tárolhatjuk, egy-két hétig eláll. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, természetesen gondoskodni kell a tartósításról (pl. dunsztolás).

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 393
elküldve: 3
receptkönyben: 134
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csombor

Mióta szakács: 2011.07.09.
3 recept

Hozzászólások (7)

gyümölcsöskocka
gyümölcsöskockak, 2012-10-09 16:01

Almával szeretném a dinnyét főzni de nem nagyon érett a dinnye kertben termett 1 db érdemes nekiállnom?

margica
margicasze, 2012-08-29 19:13

Szóval elkészült életem első dinnye lekvárja, de nem az utolsó.
A következőbe még kevesebb cukrot teszek.
csombor nem tudom a tied milyen édes lehet ennyi cukorral.
KÖSZÖNÖM a receptet jó hogy megosztottad

margica
margicah, 2012-08-27 13:09

hát ez még nagyon ritka, mennyi ideig kell vajon főzni míg besűrűsödik.
60 dekából készűl 20dk cukorral, fél diónyi vajjal.

kicsiaranka
kicsiarankak, 2012-08-07 08:37

MOST KÉSZÍTETTEM ELŐSZÖR SÁRGADINNYE LEKVÁRT, DE SOHA TÖBBET. ISZONYATOSAN ROSSZ LETT AZ ÍZE MIKOR ELKÉSZÜLT!

XPingvinX
XPingvinXh, 2011-08-22 15:17

Sárgadinnye őszi barackal vegyítve az is isteni :D Én évek óta csinálok mindig.
Jobban kiemeli a dinnye ízét, ha citromot vagy citrom savat teszünk bele, nem kell sokat.
És tapasztalat szerint mivel a dinnye nagyon édes nem hiszem hogy olyan rengeteg cukor kell bele, persze ez ízlés dolga. Amúgy isteni, próbálja ki aki szereti a dinnyét. Főleg hogy darabos benne a gyümölcs a lekvárba.

Legfrissebb cikkek

Babapiskótás sütik minden alkalomra
Babapiskótás sütik minden alkalomra
Mindig jó, ha a kamrában ott lapul egy-egy zacskó babapiskóta, mert a segítségével bármikor összeüthetünk egy gyors desszertet.
Sütitrendek az elmúlt száz éveben
Sütitrendek az elmúlt száz éveben
A sütitrend mint szó, elég nevetségesen hangzik - maradjunk annyiban, hogy gyorsan átvesszük milyen süti receptjét hajszolták nagymamáink és anyukáink az elmúlt évtizedekben.
Top 10 édesvízi halétel 300 kcal alatt
Top 10 édesvízi halétel 300 kcal alatt
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen változatosan elkészíthetőek hazai édesvízi halaink. Most segítünk, íme 10 szuper halrecept - ráadásul adagonként 300 kcal alatt!
3 praktika tojáspucoláshoz
3 praktika tojáspucoláshoz
Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!
1011