Sárgaborsó főzelék füstölt oldalassal recept

1 adag
754
kcal
Sárgaborsó főzelék füstölt oldalassal
Sárgaborsó főzelék füstölt oldalassal
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kedves hozzászóló jegyezte meg a babáknak készített sárgaborsó főzelék kapcsán, hogy szívesen venné, ha felnőtteknek való sárgaborsó főzelék receptjét is feltenné valaki. Most volt alkalmam elkészíteni. Sertéshúsból pörköltet készítettem hozzá feltétnek, de persze a benne főtt füstölt oldalast is elfogyasztottuk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Akármilyen szaftos hús vagy sült kolbász is illik hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

sárgaborsó főzelék benne főtt oldalassal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgaborsót előző este hideg vízbe beáztatjuk.
  2. Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
  3. A beáztatott borsót és a füstölt oldalast kb. 1,5 l vízben feltesszük főni.
  4. A vöröshagymát megfosztjuk a héjától, és egészben a borsóhoz adjuk. Később, mielőtt szétfőne, eltávolítjuk.
  5. A fokhagymát szétzúzzuk, és szintén a borsóhoz keverjük, valamint a sót is hozzáadjuk. Vigyázzunk, mert ha az oldalas nagyon sós, lehet, hogy nem kell a főzelékbe só.
  6. Kb. 2 óra hosszáig főzzük, közben többször kevergetjük, mert ahogy kezd szétfőni, könnyen odaéghet.
  7. Amikor a borsó teljesen szétfőtt, és az oldalas is megpuhult, berántjuk a főzeléket.
  8. Rántáshoz a zsíron a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, és kb. 4 dl hideg vízzel felengedjük, és szűrőn keresztül hozzákeverjük a főzelékhez.
  9. 2 ek tejfölt belekeverünk, és egyet forralunk rajta.

  • költség: 770 Ft
  • elkészítettem: 48 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 140 717
elküldve: 13
receptkönyben: 1 280
elkészítve: 59/80
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
170 recept

Hozzászólások (28)

dadimami
dadimamik, 2014-01-21 01:11

Kedves Muci!
A nagymamád valószínűleg útálta a hagymát, így átvetted tőle te is, most még szegény Evuskka is követ benneteket. Én azok közé tartozom, akik a "hagymát is hagymával", emiatt irritál s talán azért, hogy ez már nem az első recept ahol beleírják, hogy a hagymát tegyük bele, majd ha kész az étel dobjuk ki. Ilyenkor ágaskodik bennem az indulat, hogy bízzák már rám, hogy mit dobok ki és mi az amit viszont jóízűen elfogyasztok, mint a hagyma, akár főve is. Csak azért írtam, szépen kérlek benneteket ne vegyük el azok kedvét a hagymától akik egyébként szívesen elfogyasztanák.
üdvözlettel: Margó

Vica Takacs
Vica Takacsp, 2014-02-28 10:37

Kedves dadimami! A receptek mindenki izlése szerint variálhatóak, sokan vannak még akik kezdő háziasszonyok ( én már nem) és szerintem nem baj,ha a recept úgy van írva ahogy. Te szereted benne a hagymát ugyahogy van, ez a Te privilégiumod, aki akarja kiveszi,aki nem akarja az nem.Különben a recepteknél TELJESEN RÁD VAN BÍZVA, MIT DOBSZ KI BELŐLE VAGY HOGYAN CSINÁLOD SAJÁT IZLÉS ALAPJÁN. NE ÁGASKODJON BENNED AZ INDULAT!!!!!!!!Meg árt!

dadimami
dadimamiszo, 2014-03-01 22:26

Kedves Vica!
Ne haragudj, de nem győztél meg, éppen az a baj szerintem, hogy a recept úgy van írva ahogy, a kezdők miatt is - akikre hivatkozol Te is - többnyire tételesen követik a leírtakat, ezért szeretném, ha nem sugallmazná az elkészítési leírás, hogy ami egyébként fogyasztható, távolítsuk el az ételből. Az itt hozzászóló Évuska sem érti miért kellene kidobni a hagymát, végül mégis úgy dönt. Akkor van teljesen rád bízva, hogy mit teszel, ha nem javasolják, hogy mit tegyél, ezért igen is úgy érzem, hogy jogos az indulat, főleg amiatt, mert mint írtam, ez nem egyedi eset.
Üdvözlettel: Margó

Vica Takacs
Vica Takacsv, 2014-03-02 00:01

Kedves Dadimami! Akkor csak forrjon benned az indulat, nem tudok mit kezdeni a szavaiddal, látom olyan ember vagy a sorok mögött, akit nehéz meggyőzni ( nem is akarlak). Érdekes,hogy a hagyma miatt forrongsz, de az hogy se berántva,se be habarva nincs egy főzelék, az nem bánt, szerinted az milyen kaja? Na mindegy Jó éjszakát, Nyugodt álmokat! Üdv Vica

dadimami
dadimamiv, 2014-03-02 20:46

Kedves Vica!
Már nem forr bennem az indulat, az akkor volt amikor az első hozzászólásomat írtam ide e témában, mert ez nem egyedi eset, több alkalommal találkoztam vele, ne menjünk el szó nélkül e negatív jelenség mellett. A sárgaborsó főzelék egyébként jó úgy hogy nincs sem berántva, sem habarva, nem is kell, ezzel semmi bajom, én sem szoktam, mivel anélkül is jól besűrűsödik.
Lehet, hogy nem könnyen, de meggyőzhető vagyok, és belátom ha nincs igazam, példa erre amikor a fiammal harcban álltam mert nem akarta megkóstolni a gyümölcslevest, én egy ideig kötöttem az ebet a karóhoz, hogy ha egyetlen kanállal megkóstolja és nem ízlik neki többet nem erőltetem, de erre sem volt hajlandó. A férjem mondta - aki szintén nem eszi meg a gyümölcslevest - hogy ne erőltessem, ha neki már a látvány taszító fogadjam el. Ezen elgondolkoztam és beláttam, hogy igaza van, különben is a gyerek a kompótot szereti, miért kívánnám el tőle, hogy habarva, vagy tejszínnel dúsítva egye.
Elfogadom, ha valakinek bármi ami nem kívánatos, azt ne várjuk el, hogy megegye. Ugyanígy ne beszéljünk le senkit arról, hogy jó étvággyal elfogyassza azt ami neki jólesik, legyen az főtt hagyma, leveszöldség, vagy bármi más. Ebben azt hiszem egyetérthetünk.
Üdvözlettel: Margó

H4niko
H4nikosze, 2012-05-23 16:02

nagyon finom lett. köszönöm a receptet. pont olyan lett mint ahogy Anyukám készíti :)

Szilviaa
Szilviaah, 2012-03-26 16:25

Kedves Muci!
Már sokadjára készítem a Te recepted alapján ezt a főzeléket. Mindig elfogy az összes, pedig 2 felnőtt és egy kisfiú eszi!:)Köszönet érte!
Ma is ezt készítettem, de tejföl és rántás helyett natúr tömlős sajttal sűrítettem be, úgy, hogy kivettem némi levet azt kevertem el a 3 evőkanál liszttel és a tömlős sajttal. Nagyon finom lett így is.:)

Evuskka
Evuskkacs, 2011-11-10 12:47

Kedves Muci!
Megcsináltam, nagyon jól sikerült, szerették a többiek is, füstölt tarjával tálaltam, fini lett! (a hagymát végül is kidobtam! :) Köszi a receptet!
Évuskka

Ejudit10
Ejudit10h, 2011-11-07 09:07

Kedves Muci!
Emlékszem, a Nagymamám is a pl. krumplifőzelékbe egészben tette bele a hagymát, az íze belefőtt, és a végén kidobta. Én módosítottam úgy, hogy egészben belefőzöm a hagymát, és a végén a rántással és egy kis lével összeturmixolom a megfőtt hagymát, így nem látszanak a hagymadarabok, és mégsem kell kidobni, nagyon jó ízt ad a főzeléknek.
Még annyit, hogy keménytojással is finom, ha éppen nincs hús otthon.
Üdv: Judit

Evuskka
Evuskkaszo, 2011-11-05 14:07

Kedves Muci!
Én még soha nem készítettem sárgaborsó főzit, gondolatomban már többször volt, hogy csinálnom kellene egyszer, hát most, hogy olvasgatom ezt a remek oldalt, tényleg kedvet kaptam hozzá. Csak azt nem értem, hogy miért kell a vöröshagymát kidobni belőle, miért nem lehet apróra vágni és benne megfőzve elfogyasztani? Vagy lehet úgy is? A választ előre is köszi!
Évuska

Muci
Muciszo, 2011-11-05 17:54

Kedves Evuskka !
Ez ízlés dolga. Természetesen lehet apróra vágva belefőzni. Én nem szeretem az egyébként krémes állagú főzelékben látni a hagymadarabkákat.
Üdv.: Muci

herdia
herdiah, 2011-10-17 12:52

nem volt itthon füstölt árum, csak néhány szelet bacon, így a fokhagymát megpirítottam a baconnel, majd felengedtem vízzel, sóztam, beleraktam a hagymát és a borsót. a végén pici rizstejes rántással rántottam be. szóval csak picit módosítottam a recepten.
főzök már néhány éve, de ez mindig kimaradt, így életem első sárgaborsó főzelékét készítettem ma. menzán ettem utoljára, most viszont a fiamnak kell vinnem az oviba, így muszáj volt megcsinálnom.
ezer köszönet a receptért, mert nagyon finom lett.

Muci
Mucisze, 2011-06-01 13:45

Kedves " breni " !
Örülök, hogy kipróbáltad ezt a változatot is, és ízlett az így készült főzelék.
Üdv.: Muci

breni
brenik, 2011-05-31 12:38

Kedves Muci!

Én teljesen másképp szoktam csinálni a sárgaborsó főzeléket (nem tettem bele vöröshagymát, nem sűrítettem rántással és tejfölt sem tettem bele soha), de ma úgy döntöttem, kipróbálom a te receptedet és nagyon örülök neki! Isteni finom és krémes lett a főzelék, a füstölt husi mellé már nem volt szükséges a pörkölt sem. Örülök, hogy rátaláltam, mert így sokkal finomabb lett, mint az eddigiek :)

Vica Takacs
Vica Takacsp, 2014-02-28 10:41

Kedves Breni! El nem tudom képzelni,hogy ha nem rántottad be, és nem is habartad be akkor milyen volt? Persze az előbb irtam dagimaminak,hogy a recepteket mindenki saját maga izlése szerint készíti el, nem is kritikaként irom, csak nem tudom elképzelni a főzit rántás,habarás nélkül. Üdv Vica

Muci
Mucik, 2011-05-24 15:19

Kedves " vadgesztenye "
Ha elolvastad volna a recepthez tartozó storyt is láthattad volna, hogy nincs eltérés, mivel feltétnek ez
alkalommal pörkölt készült hozzá, de a benne főtt füstölt húst is elfogyasztottuk.
Üdv.. Muci

vadgesztenye
vadgesztenyesze, 2011-05-11 10:55

Kérlek benneteket ne bántsuk a közétkeztetésben levő konyhai dolgozókat. Abból az összegből azzal a személyi és tárgyi feltételekkel minőséget és mennyiséget főzni ,,időre" nem kis teljesítmény.

vadgesztenye
vadgesztenyesze, 2011-05-11 10:44

A recept és kép nem fedi egymást .A képen pörköltnek látszik a feltét. Különben mindkettővel jó, és még fasírttal is. A fokhagymát én a rántásba teszem , kicsit kipirítom utána engedem fel hideg vízzel.

joomama
joomamacs, 2011-04-14 19:10

Én is nagyon szeretem,savanyukáposztával szoktam enni. Éva

Muci
Mucics, 2011-02-03 23:21

Kedves Zsolt !
Örülök, hogy bejött Neked ez a főzelék. Mi is nagyon szeretjük Nem rég beszereztem egy kis füstölt oldalast,
rövidesen én is sort kerítek rá és megfőzöm ezt a finom téli főzeléket.

Oravecz Zsolt
Oravecz Zsolt sze, 2011-02-02 13:27

Jó napot Mindenkinek! Nekem nagyon bejött! Köszönöm! Jó étvágyat Mindenkinek hozzá!(KI SZERETI!)

Blazsanna
Blazsannap, 2010-11-26 16:28

Én is nagyon szeretem, főleg az ilyen téli időszakban, mikor már kinn hűvös az idő. A családom nem nagyon tolerálja, megeszik, de fanyalogva. Nekem bezzeg jöhet bármikor! Különösen finom sült hagymakarikákkal is.

Muci
Muciszo, 2010-10-02 16:42

Kedves " csato " !
Bár igazából nem az én receptemhez akartál hozzászólni, de erre is ráillik amit írtál. Én már csak így
készítem a sárgaborsó főzeléket. Megnyugtatlak, hogy nagyon vékony rántást teszek rá és egyáltalán
nem lesz sűrű az állaga és rendkívül finom ízű. A menzán kapott beton főzeléket én is útáltam.
Üdv.: Muci

csato
csatop, 2010-10-01 18:15

Na és az még nem elég,ahogy "megfogalmaztam",de nem is ide,hanem a ma beküldött recepthez szerettem volna ezt leírni,de mint látjátok ezt kissé elnéztem!Elnézést,gondoljátok a maihoz!
üdv Csató

csato
csatop, 2010-10-01 18:11

Szia!
Én füstölt hússal szoktam csinálni.
Semmi extra.A megtisztított ,megmosott borsót felengedem vízzel,bele füstölt oldalas vagy tarja,egészben egy fej hagyma/őt ha megpuhult kidobom/,legalább 4-5 gerezd foki reszelve+némi bors+babérlevél,és minimális pirospaprika a színe kedvéért inkább/csak annyi,hogy kicsit sárgább legyen/,szükség szerint só.Megfő és ámen.Se nem rántom be,se nem teszek bele burgonyát,és mindig megfelelő sűrűségű mire elkészül. A húsból kioldódó zsírmennyiség pont elegendő egy főzelékbe/sőt/.A liszt teljesen felesleges,mert a főzelék még magától is sűrűsödik,sőt egy idő után nagyon sűrűvé válik,annyira,hogy fel kell engedni.Akkor minek bele még liszt,meg burgonya?????Nehezéknek?
Ha nem füstölt hússal készül,akkor a megmosott borsót elegendő szerintem egy minimális zsiradékra rádobni,majd felengedni és ízesíteni ízlés szerint.
Mi különben a suliban is,a családban is beton főzeléknek becéztük,pont a sűrűsödési képessége miatt. Hú de megfogalmaztam!Amúgy imádom!
üdv csató

rizsa
rizsaszo, 2010-02-20 11:52

Lehet, hogy maradi vagyok, de ez az egyik kedvencen! Csak mindig Anyukám csinálja, mert valahogy Ő találja el igazán finomra.

Kata

Legfrissebb cikkek

Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Így hekkeld meg a tésztalevesed!
Ha eddig azt gondoltad, hogy kedvenc istant tésztalevesedet csak a megszokott módon készítheted el, nagyot tévedsz! Irodisták és kollégisták figyelem, mutatjuk tippjeinket!
Ősz gombamódra
Ősz gombamódra
Ha ősz, akkor gombaszezon. Ilyenkor nem telhet el egy hét, hogy valamilyen formában ne kerülne asztalunkra a kalapos vendég.
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Jófogások gyümölcscentrifuga-vásárláshoz
Volt már gyümölcscentrifugád? Túl drágának találod, azért nem vásároltál idáig? Miért nem veszel használtan? Mi megmondjuk, mire figyelj. (x)
754