Sajtos kosárka recept

Sajtos kosárka
Sajtos kosárka
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén a nagyimtól örökölt receptet osztok meg Veletek. Már nagyon régen nem sütöttem ezt a sós nassolnivalót. Idén szilveszterkor került a kezembe ismét, amikor keresgéltem a régi receptjeim között, hogy mi is legyen a kissé különlegesebb rágcsálnivaló, nem a szokványos pogácsa-sajtos rúd-perec köréből választva.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Lehet másféle sajttal is készíteni, illteve a kosárkák tetejét meg lehet szórni különféle magvakkal.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós omlós tészta, sajtos-tejfölös kosár, omlós-sajtos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta (ez egy sós-omlós tészta) hozzávalóit összegyúrjuk: a lisztre ráütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és a felkockázott margarint. Az egészet gyorsan összedolgozzuk, cipót formálunk belőle. Míg a tölteléket elkészítjük, tegyük be a cipót a hűtőbe.
  2. A töltelékhez lereszeljük a sajtot, összekeverjük a liszttel, a sütőporral, hozzáadjuk a tejfölt és a tojást. Alaposan összeforgatjuk.
  3. A kosárka formákat kibéleljük kb. diónyi nagyságú tésztával (a formát nem kell kivajazni, a tészta zsíros, nem fog beleragadni). Két hüvelykujjunk segítségével körbe-körbe forgatva, a formába nyomkodjuk a tésztát. Alaposan vékonyítsuk el, bőségesen tegyünk az oldalára, az alján 1-2 mm legyen. Majd egy-egy evőkanálnyi sajtos masszával megtöltjük.
  4. Előmelegített sütőben, második bordamagasságon megsütjük.
  5. Picit hűlni hagyjuk, és óvatosan kiemeljük a formából a sós desszertet.(25-26 db lesz belőle.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 21 465
elküldve: 16
receptkönyvben: 475
elkészítve: 13/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér h, 2012-12-03 16:57

Hány darab kosárka lesz ebből a mennyiségből? Még nincs hozzá formám, most készülök beszerezni, ehhez kérem a segítséget, mennyit vegyek?

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni sze, 2012-12-05 13:31

Szia Filamér!
Nekem kb. 25-26 db szokott kijönni ennyi alapanyagból. Forma lehet kevesebb is, mert kisütsz egy adagot, picit hűl, aztán kiemelhető belőle. Majd újra fel lehet használni a formát. Nekem is kb. 20 db formám van.
Üdv:
Anita

gyrita
gyrita sze, 2012-07-25 20:40

Kedves Anita!
Köszönöm a receptedet,ma este elkészítettem,nagyon finom lett :)
Mi nagy sós süti-rajongók vagyunk és ez nagyon tetszett mindenkinek,mert mégis más,mint egy átlagos pogácsa :)
Legközelebb elkészítem úgy,hogy a sajt egy része füstölt lesz,kíváncsi vagyok milyen lesz :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni sze, 2012-07-25 21:22

Kedves Rita!
Köszönöm szépen én is a visszajelzésedet! A füstölt sajt nagyon jó ötlet, biztos finom lesz!
Üdv:
Anita

Rozsné
Rozsné szo, 2012-01-14 11:43

Ma megyünk pótszilveszteri bálba oda sütöttem pogácsa helyett.ISTENI FINOM.Köszönöm a receptet.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni szo, 2012-01-14 11:56

Szívesen:-)! Én mondom, hogy csak egyszer kell kipróbálni, és akkor biztos nem hagyjátok abba:-))))!
Jó szórakozást kívánok!
Anita

nyanyus
nyanyus p, 2012-01-13 09:07

Köszi a receptet!
Nekem furcsa, hogy a töltelékbe kerül a sütőpor. Biztos meg van a miértje és aki tudja jó lenne , ha megosztaná velem is :) köszi.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni p, 2012-01-13 10:09

Szívesen:-)! Nincs elírás: valóban a töltelékbe kell a sütőpor, persze nem egy nagy mennyiségről van szó. Ettől szépen felemelekedik a töltelék a sülés közben. egy kicsit visszaesik persze a végére, ahogy látszik a fotón is.
Üdv:
Anita

Timancs
Timancs p, 2012-01-13 09:57

Szia! Gondolom a lazítás miatt kell bele a sütőpor, különben túl tömény, sűrű lenne a töltelék. Így egy kicsit lazul, puhább lesz a sajtos kence.

k.margaréta
k.margaréta p, 2012-01-13 06:24

Kedves Anita!
Nagyon köszönöm a receptet, már ezt keresem régóta, de nem sok sikerrel. Azonnal mentem is, de kis is nyomtatom, biztos ami biztos!
Üdv.
Margit

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni p, 2012-01-13 10:13

Kedves Éva-Anyóca!
Majd számolj be, hogy ízlett a családnak! A fiaimnak nagyon bejött, már tényleg régen sütöttem. Mostanában mindig vagy pogácsa vagy a kelesztés nélküli kiflit készítettem. Milyen jó, hogy néha keresgélésbe kezd az ember lánya:-)!
Szép hétvégét kívánok!
Anita

1113