Rozsos kenyér 2. recept

Rozsos kenyér 2.
Rozsos kenyér 2.
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az olívás kenyeremnél már említettem, hogy nagyon szeretek kenyeret sütni. Végignézni, ahogy lisztből, vízből, sóból megszületik maga az élet, a "mindennapi kenyerünk".

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A kenyeret  nem dagasztom, hanem inkább gyúrom, hogy sütéskor ne terüljön szét a lágysága miatt, másrészt pedig a kenyérnek kell megfelelő tömörségének lenni, hacsak nem kalács állagút akarunk sütni.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rozskenyér, házi kenyér teljes kiőrlésű rozslisztből
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt  langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük az olajat.
  2. A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, és az élesztős vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, majd tálba tesszük, és duplájára kelesztjük.
  3. Ha megkelt, deszkára borítjuk, gyengéden átgyúrjuk, megformázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  4. Tetejét rozsliszttel meghintjük, bevagdossuk, és még kb. 40 percig hagyjuk kelni.
  5. Előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 180 Ft
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 25 311
elküldve: 17
receptkönyvben: 423
elkészítve: 21/29
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ilke1
Ilke1 h, 2014-12-29 19:59

Én 2,5 dkg élesztőt mertem csak beletenni és mellé egy késhegynyi aszkorbinsavat. Gyönyörű lett, köszönöm a receptet, mentettem!

Cogur
Cogur szo, 2014-12-06 09:01

A fehér lisztnek nem kenyér lisztnek kell lennie?

Boboj
Boboj / Boboj cs, 2013-11-14 13:39

A kenyérke fantasztikus lett! Ízre, állagra, mindenhogyan! Nekem még sose sikerült ilyen szép kis dundi cipót sütnöm :) A férjem azt mondta, hogy ezzel most jól rábrácsáztam, mert innentől nem akar másmilyet enni :)

Boboj
Boboj / Boboj v, 2013-11-10 20:32

Most készítem :) Remélem szuper lesz, mert nagyon könnyű kis recept, gyorsan megvan a többi maceráshoz képest, amiket itt olvastam. Sikér meg ilyenek... azt se tudom, hogy honnan lehet ilyet szerezni. Beszámolok rövidesen :) Már a 40 perces másodszori kelesztésnél tartok :)

cilrinke
cilrinke szo, 2013-06-29 20:37

kedves klivi,

tudnál segítenai annak a kiszámításában, 3dkg élesztő mennyi instant élesztő- (por)nak felel meg?
köszönöm!

cirinke

klivi
klivi / klivi v, 2013-06-30 16:00

Szia cirinke!
Nem használok instant élesztőt, de szerintem egy tasaknyi 50 dkg liszthez elegendő.
Üdv: Livi

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla k, 2013-06-04 19:10

Ma én is megsütöttem ezt a kenyeret. Finom lett a belseje. A héja viszont rettentően kemény és vastag. Mit csináltam rosszul? Túl sokáig sütöttem?

klivi
klivi / klivi k, 2013-06-04 20:14

Lehet, hogy sütéskor kiszáradt a héja. A sütőből kivéve ajánlatos tiszta konyharuhával letakarni, és hagyni, hogy a gőz átjárja, így a héja is visszagyengül.

M.Era
M.Era / M.Era cs, 2013-01-10 11:20

Szia !
Megsütöttem 2X nagyon jó az állaga meg finom is, de valahogy nekem ha megszagolom olyan élesztő szag érződik rajta, csak nekem vagy másnak is ? A családnak ízlik azt mondták ne szaglászd egyed :) Van valakinek ötlete ?
Köszi Era

M.Era
M.Era / M.Era p, 2013-02-08 18:19

Válaszolok magamnak :)
Élesztő helyett kovásszal csináltam így tökéletes, ha lesz időm felteszem :)

gabica0428
gabica0428 sze, 2012-05-30 11:31

Az első kenyér amit sütöttem sajna kuka lett. A receptnél 40 perc sütés volt írva , de már 2 órája sült és még mindig nyers volt. Valamit nagyon elrontottam! :D Aztán rátaláltam erre a receptre és úgy örültem , hogy sikerült! Nagyon ízlett. Igaz nekem is egy kicsit ellaposodott valószínűleg kevés ideig gyúrtam, de nem baj még próbálkozok vele. Köszi a receptet! :)

klivi
klivi / klivi p, 2012-06-01 20:22

Én is örülök, hogy rátaláltál :) Legközelebb kicsit keményebbre gyúrd, úgy jobban megtartja a formáját!
Üdv.

motoreger73
motoreger73 v, 2012-02-19 17:16

Kedves klivi!
Ősszel elhatároztuk a férjemmel, hogy karácsonyra meglepjük magunkat egy kenyérsütő géppel. Közben rátaláltam erre a receptre. Azóta nem vettünk boltban kenyeret, hanem 2 naponta sütjük. Tökéletes recept!!! Sütöttem már jénaiban, tepsiben, rozsosan és simán is. Nagyon-nagyon finom! Egyszerű, gyors és finom! Megmaradt a kenyérsütő ára! :-)

klivi
klivi / klivi v, 2012-02-19 18:26

Jaj de jó, akkor ezek szerint segítettem spórolni! :))
Üdv.
Livi

il-di.
Il-di. / il-di. k, 2012-01-10 11:28

Kedves klivi!
Este megsütöttem ezt a szimpatikus kenyeret. Reggel ebből reggeliztünk, nagyon jól sikerült. Sütőpapírt viszont legközelebb nem teszek alá, mert teljesen ráragadt a fenekére. De azért az élvezeti értékén nem rontott :) Köszi a receptet! Üdv.: il-di

klivi
klivi / klivi sze, 2012-01-11 11:44

Szia il-di,
Egyszer én is befürödtem a sütőpapírral, azóta biztosra megyek, és csak azt a fajtát veszem, amit ismerek, nem kísérletezek mással. Legjobb a szilikonos, arra biztosan nem ragad rá. Örülök, hogy ízlett a kenyér!
Üdv.
Livi

lsflsf
lsflsf h, 2011-12-05 19:49

Szia!

Arra vagyok kíváncsi, hogy formában sütöd vagy csak megformázod. Eddig sok zsömle és kenyér sütésénél az volt a gondom, hogy ellapult. Nem felfelé, hanem oldalra terjeszkedett.

klivi
klivi / klivi h, 2011-12-05 20:37

Formáztam, de sütheted formában is. Általában akkor laposodik el a kenyér, ha túl lágy a tésztája, ezért kicsit keményebbre kell dagasztani (inkább gyúrni).
Sok sikert!
Üdv.
Livi

dobosi
dobosi sze, 2011-11-30 10:28

Elkészült a kenyér, pontosabban már a második is mert az első percek alatt elfogyott.
Igazán ajánlom mindenkinek.

Köszönöm.

dobosi
dobosi k, 2011-11-29 15:16

Elkészítve, várom, h eredményről.ogy kelljen és utána beszámolhatok az

Édua
Édua / Édua cs, 2011-04-21 13:43

kenyérsütőben készítettem el, és nagyon jó lett! pont olyan az állaga, amit szeretek (ha megnyomom visszaugrik), és finom is. köszönet a receptért! :)

370