Rozskenyér zabtörettel és búzadarával recept

Rozskenyér zabtörettel és búzadarával
Rozskenyér zabtörettel és búzadarával
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rozskenyerekkel nagyon jól viselkedik a gyors kefires kovász, de hagyományos vadkovásszal vagy langyos kefirben felfuttatott élesztővel is szuper kenyér lesz. Másnap a legfinomabb, amikor már megpuhul szépen a héja, és összeérnek benne a fűszerek és a finom gabonafélék.

hozzávalók / 4 adag

  • 0,5 kg teljes őrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búzadara
  • 1 marék zab
  • 20 dkg kefires kovász
  • 1 tk koriander
  • 1 kk ánizsmag
  • 1 tk kömény
  • pár szem rózsabors

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

rozskenyér kefires kovásszal, rozskenyér zabbal, kovászos rozskenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a búzadarával, és a mozsárban durvára tört zabbal. Belekeverjük a finomra tört fűszereket, majd a kovásszal egy viszonylag ragadós, de kemény tésztává dagasztjuk.
  2. Hűtőbe tesszük kb. 12 órára (legjobb, ha este készítjük, így másnap reggel lehet sütni).
  3. Kivesszük a hűtőből, átgyúrjuk, majd pihenni hagyjuk még kb. 2 órát.
  4. Lisztes deszkán óvatosan átgyúrjuk, és két kisebb cipót formázunk belőle.
  5. Vízzel megpermetezzük, liszttel megszórjuk, és forró sütőben 20 percig sütjük nagy lángon.
  6. Ezután még további 30-40 percig közepes lángon sütjük.
  7. Konyharuha alatt kihűtjük. 
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 250 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 822
elküldve: 1
receptkönyvben: 100
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
122 recept
hirdetés

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsizsik85
zsizsik85 p, 2015-02-20 12:44

Szia!
Elnézést a biztos bugyuta kérdésért, de élesztős, kovászos dolgot még nem készítettem. Eddig kenyérsütő gépben készültek a kenyérkéim, de úgy gondoltam kipróbálom a hagyományos módszert is :)
Kérdésem:
A kefires kovász azt jelenti, hogy a kefirben "felfuttatom" az élesztőt? Tehát csak beleteszem és várom, hogy felhabozzon, aztán kész is a kovász? :)
Köszönöm!
Judit

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil p, 2015-02-20 15:06

Szia, igaz, ez egy egyszerűbb kovász, de azért nem ennyire :) Keverj össze kb. 1 dl kefírt 2 csapott ek. liszttel, és élesztővel, és jól keverd el, majd hagyd 1 napig erjedni. Egyébként ha a kép alatti leírást olvasod, be is van linkelve egy teljes recept is ehhez a kovászhoz. üdv, Zilka

zsizsik85
zsizsik85 szo, 2015-02-21 23:35

Jaj tényleg ^-^ Köszönöm szépen. Még csak "ízlelgetem" a nosalty-t. Mindenképp nekiugrok ennek a kenyér receptnek. Referálok majd a végeredményről ;-)

Vikibaba25
Viki25 / Vikibaba25 h, 2013-10-21 18:22

Nagyon nagyon szomorú vagyok!! Másodjára próbálom megsütni ezt a kenyeret és megint nem stimmel valami!!:( Első alkalommal a kovász szerintem nem volt még megfelelő állapotban, mert türelmetlen voltam. Most viszont biztos hogy már elég "aktív" volt, de annyira kevés ez a mennyiség a liszthez képest, hogy csak morzsa lett belőle.:( Tettem hozzá vizet:S kefírt akartam de sajnos már nem volt otthon. Most a hűtőben pihen, de szerintem semmi nem lesz belőle:( Az előzőt is ki kellett dobnom:( Mit rontok el?

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil k, 2013-10-22 19:28

Oh, nagyon sajnálom, de nem te rontottad el a dolgot, hanem én...kifelejtettem a vizet, amit most pótoltam. De jól tetted, hogy tettél hozzá, elvileg így minden oké lesz :) A vizet az ember aszerint adagolja, hogy éppen hogy viselkedik a kovász és a liszt. Van, amikor 1 dl is elég, van, amikor 3 dl is kell. Aki gyakorlott kenyérsütő, valahogy alapnak veszi ezt, és hát én is így tettem sajna. Remélem ezúttal sikerül a kenyered! üdv, Zilka (mellesleg hozzáteszem, legalább 20 kenyerem lett enyhén szólva béna, mielőtt az első igazán jó állagú megsült volna...így van ez...:)

Torma
Torma / Torma k, 2013-06-18 09:33

Nagyon jól hangzik Zilka; mindig csodás a kenyered teteje (IS!)...Mentettem, köszi, T:)
Örülök, hogy bejött Neked is a kefíres kovász; én is egyre többet használom!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil k, 2013-06-18 19:26

Én meg köszi neked! Ez amúgy egy nagyon brutális, masszív kenyér, főleg télen szeretem, de eddig elég hűvös volt, így hát most is sütöttem. 1-2 hónapig tuti nem sütök a meleg, meg az egész napi rohangálás miatt...de ha mégis, majd feltöltöm ;-)