Ropogós vajas kiflik recept

Ropogós vajas kiflik
Ropogós vajas kiflik
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Habár imádom az igazi croissant-t, nagyon hosszadalmas az elkészítése, nem beszélve a kilónyi vajról, amit bele kell tenni... Ezért inkább kikísérleteztem egy egyszerűbb, inkább kifliszerű valamit, amit bármikor, bármivel lehet fogyasztani, és maradtam a kedvenc pékségemnél, ahol igazi francia, igazi francia vajjal készít péksütiket pont akkorra, amikorra kedvem tartja.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A bekenéshez

  • 20 dkg vaj (semmiképp sem teavaj!)

A tetejéhez

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: buci, édes leveles, croissant, pita, hamburger-buci, bagel, zsemle, perec, briós, burek

egyéb elnevezések

vajas kifli, ropogós kiflik, vajas kelt kiflik
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat kockákra vágjuk, és egy tányéron hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékleten.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a kevés vízzel elkevert kovászt, és a langyos tejet. Kívülről befelé haladva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Sűrű nokedli tésztához hasonló állaga legyen. Ha kézzel dagasztjuk, használjunk egy széles fejű fakanalat, és a megdöntött tálban kívülről befelé haladva püföljük a tésztát kb. 15 percig, mintha az ellenségünk lenne. Akkor jó, ha szépen elválik a tál falától, és nagy hólyagok keletkeztek benne.
  3. Ekkor hagyjuk 3 órát kelni.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, még egy kevés liszttel átgyúrjuk, hogy szépen ki lehessen nyújtani. (Ne legyen túl kemény!) A vajdarabokat apránként szétkenjük a tenyerünkben, majd alaposan bekenjük vele a tésztát. Feltekerjük, majd a hurkát ökölnyi darabokra vágjuk. Ezeket nagyjából háromszög alakúra formázzuk kézzel, majd a hosszabbik oldaltól kezdve feltekerjük.
  5. Tepsibe tesszük, megkenjük a kevés olajjal elkevert tejjel, majd megszórjuk tört hegyi sóval.
  6. Forró sütőbe tesszük, és nagy lángon sütjük kb. 10 percig, majd további 20 percig közepes lángon.
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 417
elküldve: 3
receptkönyvben: 162
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
124 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chris71
Chris71 szo, 2013-08-03 14:48

Kedves Zilka! Nagyon bevált a kifli recepted! :) Készítettem már fehér lisztből, rozsból és tk tönkölyből is...töltöttem fokhagymás tejföllel, bacon-nel, és lilahagymával, sajttal. Nagyon finom lett minden variációban. Most ebből a tésztából készülök piros pesztós kenyércsigákat csinálni.
Köszönöm a receptet! Kriszta

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil szo, 2013-08-03 21:11

Kedves Kriszta! Hát, ennél szebb dicséretet nem is kaphattam volna :)) Köszi szépen, és nagyon örülök, hogy így bevált a receptem. Ja, és köszi az ötleteid is hozzá! üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma sze, 2013-04-17 01:15

Zilka, latszik, hogy gyakorlott kenyer-suto vagy; szuper-gusztak a kiflik!!! Pont vajas kiflin gondolkoztam a napokban, hogy kene mar egyszer csinalni, mert imadtam! Tetszik a recept; a napokban kiprobalom. A magas hő az 230 fok?
Milyen a kovaszod? Tk, vagy rozsliszt, vagy kevert? Udv, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil sze, 2013-04-17 20:39

Szia Torma, köszi szépen!
A kovászom egy kevert fajta, amit tk. rozzsal indítottam, aztán fele-fele rozs-sima liszttel etettem. A magas hőfok nem tudom, pontosan mennyi...egy hagyományos gázsütőben, amilyen nekem van, ez kb. 10 perces előmelegítést jelent, és a legmagasabb lángon való sütést a kezdetben, majd közepes lángra vételt. (a tetején lévő sóról még elmondom, hogy azt én magam "bányásztam" egy hegy gyomrában :)
üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma cs, 2013-04-18 00:14

Halálos kis csaj vagy Zilka :))) nem is csodálkozom, hogy sót is bányászol....gombát is gyűjtesz? Medvehagymászni biztos mész, ha van alkalmad...
A kenyerek tetejét olajos vízzel spricceled és magokkal kevert liszttel megszórod....nomeg a só itt, ugye ez a módszered? Miért az olajos víz? Nekem nagyon tetszenek a kenyértetőid; csupán esztétika az ok?
Jöjjön több kovaszos kenyérféle recept, nagyon izgalmasakat sütsz!!! Üdv, Torma :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil szo, 2013-04-20 08:55

Köszi Torma :))) Sajna gombászni nem szoktam, de miért is nem...?! Pedig gyerekkoromban apámmal mindig szedtünk, ha olyan időben túráztunk.
Az olajos víztől ropogósabb lesz a héja a fehérebb kenyereknek, a tk. kenyereknek pedig puhább lesz a lisztes szórástól. Ez utóbbit azért vezettem be, mert kedves fiúm ki volt már akadva régebben a kemény héjú rozskenyerektől, és egy idő után nem volt hajlandó elfogadni a "de ennek ilyennek kell lennie" választ :)
szép napot,
Zilka

1051