Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós-omlós sült sertéscsülök

Ropogós-omlós sült sertéscsülök
Ropogós-omlós sült sertéscsülök
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 50 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem egyik nagy kedvence a ropogós sertéscsülök. Azért én is megeszem. :-)) Most, hogy visszajött pár napja a hideg tavasz, fagyokkal együtt, így egy télbúcsúztató ebédet csaptunk.  A belül omlós, puha husi a kívül ropogós börkéjével, és egy finom fűszeres krumplikörettel, igen jól esett mindkettőnknek.

A ropogós csülöknek nincs nagy titka. Grillsütő kell hozzá! Szerintem nem sül ropogósra sima sütőben. 

Azt külön nagyon sajnálom, hogy le kell pecsételni a csülköket mindenféle hatósági pecséttel, mert ugyan tudom, hogy meg lehetne enni a lepecsételt bőrt is (egyik kolléganőm édesapja állatorvos, és ő mondta, hogy élelmiszerfestékkel pecsételnek), de kinek van gusztusa a tányérján látni egy szép nagy dátumot vagy regisztrálási számot, igaz ropogósra van sütve. :-) Pedig a bőre az egyik legfinomabb része az egésznek.

Ajánlom a csontot is keszedni, vagy a hentessel kivetetni belőle, mert órákkal megrövidíti az elkészítési idejét.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköket megtisztítjuk, az esetleges szőröket leperzseljük láng felett. A rajta lévő pecséteket egy nagyon éles késsel a lehető legkisebb bőrveszteséggel levágjuk. Majd mindkét csülköt kettőbe vágjuk.
  2. Nagyon alaposan besózzuk.
  3. Lehetőleg egy magasabb falú serpenyőben az olajat megforrósítjuk, és beletesszük a besózott csülköket. Időnként forgatva addig sütjük, míg mindenhol egy nagyon szép aranybarna színt kap.
  4. Ezután a legjobb, ha egy kuktába tesszük, mert abban harmad idő alatt készül el.
  5. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. A serpenyőben levő zsiradékot is kiöblítjük egy kevés vízzel, és hozzáöntjük azt is. Újból sózzuk, őrlünk rá borsot, hozzáadjuk az őrölt köményt és a fokhagymát is. 
  6. Lezárjuk, és kb. 1 óra alatt puhára főzzük.
  7. Előmelegítjük a sütő grilljét. 
  8. Kivesszük a főzőléből a megpuhult csülköket, és egy tepsire helyezzük őket.
  9. Betesszük a sütőbe a grill alá, és ropogósra sütjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 65
össznézettség: 184 888
elküldve: 11
receptkönyvben: 454
elkészítve: 15/21
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sertés csülök ropogósra sütve, ropogós csülök, sült csülök

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-05-28 14:28

Húú, bizony úgy is finom! De így meg belefőnek a fűszerek aromái a húsba. Így se rossz :-))
Üdv: Vici

Juci65
Juci65 Mon, 2012-05-28 14:15

Ha a sütést forgó grillen szabadban csináljuk az még finomabb.

820
sertéscsülök 1.5 kg
napraforgó olaj 5 ek
fokhagyma 5 gerezd
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál