Ratatouille - a francia lecsó recept

Ratatouille - a francia lecsó
Ratatouille - a francia lecsó
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja.
Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

cukkinis-padlizsános egytálétel, francia zöldséges egytálétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meghámozzuk, és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
  2. Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
  3. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)
  4. Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget.
  5. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

statisztika

beküldve:
nézettség: 10 975
elküldve: 4
receptkönyben: 130
elkészítve: 8/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (4)

Monamoni
Monamonip, 2012-09-07 09:36

Jo kis recept, köszönöm! Az en kis valtoztatasom: olivaolaj helyett kokuszolaj, cukor helyett nyirfacukor.

Legfrissebb cikkek

Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Figyelem, aki azt vallja, hogy az étellel nem játszunk, ne olvasson tovább!
479