Ratatouille - a francia lecsó recept

Ratatouille - a francia lecsó
Ratatouille - a francia lecsó
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A ratatouille a franciák kedvelt padlizsános egytálétele, amelyet gyakran emlegetnek francia lecsóként is. Alapanyagai között a hagyma, paprika, paradicsom ugyanúgy megtalálható, mint a magyar lecsóban, azonban nagyobb kockákra vágott padlizsán és cukkini is gazdagítja.
Jellemzője továbbá, hogy a zöldségeket először külön-külön kevés olajon pirítják, csak ezt követően főzik együtt őket. Az ízesítéséről a jellemzően mediterrán ízvilágú fűszerek sora: a bazsalikom, a kakukkfű, a babérlevél és a petrezselyemzöld gondoskodik.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Hidegen, melegen, önálló ételként is fogyasztható, és különféle húsok, halak mellé is jól illik.

receptjellemzők

konyha: francia
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: vega
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

cukkinis-padlizsános egytálétel, francia zöldséges egytálétel

elkészítés

  1. Meghámozzuk, és fölkockázzuk a paradicsomot. Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát. Nagyobb kockára vágjuk a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.
  2. Kis lángon 10 percig pirítjuk a hagymát olívaolajon, majd sózzuk, és további 5 percig sütjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
  3. Közben serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon elősütjük, pirítjuk a paprikát, majd kivesszük a serpenyőből. Ugyanígy járunk el a cukkinivel, majd a padlizsánnal is. (Szükség esetén pótoljuk az olajat.)
  4. Lábosban, olívaolajon néhány percig pároljuk a paradicsomot, cukorral, zúzott fokhagymával ízesítjük, végül hozzákeverjük az összes zöldséget.
  5. Babérlevéllel, kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük, és lassú tűzön, lefedve 15-20 percig pároljuk a ratatouille-t. Az utolsó percekben megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.

statisztika

beküldve:
nézettség: 9 994
elküldve: 4
receptkönyben: 122
elkészítve: 7/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (4)

Monamoni
Monamonip, 2012-09-07 09:36

Jo kis recept, köszönöm! Az en kis valtoztatasom: olivaolaj helyett kokuszolaj, cukor helyett nyirfacukor.

Legfrissebb cikkek

Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel és vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
Pikáns eperdesszert
Pikáns eperdesszert
Egy gyorsan elkészíthető desszert dupla öröm, hiszen nemcsak ízeivel varázsol mesés pillanatokat, de az elkészítése sem rabolja el perceinket. Ünnep a hétköznapokban is.
458