r
Nosalty Logó

Ramazan pide

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ramazan pide
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 505 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 2020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Összesen 258 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1325 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    1054 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    76.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 505 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.4 g

Zsír

  • Összesen
    58.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5300.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    232 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    542 mg
  • Nátrium
    4214 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    304.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    249.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 2020 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    680.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    541 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    32 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagyobb tálban elkeverjük a cukrot és az élesztőt a vízzel, majd hozzáadjuk a tejet, olajat, sót és tojásfehérjét is.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, míg a tészta közepes keménységű nem lesz, és az edény falától elválik. További 3-4 percig gyúrjuk, majd kilisztezett, lefedett tálban 30 percig kelesztjük.
  3. Ekkor a levegőt kinyomkodjuk a cipónkból, kivesszük az edényből, kettévágjuk.
  4. Az egyik felét betesszük a hűtőbe. A másik feléből kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20-25 cm átmérőjű korongot formálunk a kezünkkel. (A bucit szépen ujjainkkal ellapogatjuk.)
  5. Ruhával letakarva kelni hagyjuk, majd 25 perc eltelte után ujjainkkal jó mélyen benyomkodjuk kb. 2-3 cm-re a szélétől körben, valamint a középső részen elszórtan (akár késsel is bevághatjuk a tésztát négyzethálót formázva, ekkor arra figyeljünk, hogy elég mélyen vágjuk, akár teljesen a tepsiig).
  6. Tojássárgájával megkenjük, nigella (fekete kömény) vagy/és kissé megpörkölt szezámmagot szórunk a tetejére, majd előmelegített sütőben, melynek aljába vizet tettünk (legalsó tartóba helyezett rácsra tűzálló edényben 3-4 dl víz), kb. 25 perc alatt megsütjük. (FIGYELEM: én egy matuzsálem gázüzemű tűzhelyet használok, mely csak alulról melegít, így kéretik alsó-felső sütésnél rendesen odafigyelni, a sütési idő lerövidülhet!)
  7. Mikor az első pidét betettük a sütőbe, előkészíthetjük a második kelesztéshez a másodikat...
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 148
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 18874
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 18.

Ajánló

Forró leves, kiadós vacsora, grillételek mellé ajánlom, de akár a reggelinél is megállja a helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bizony közeleg a Ramazan hónap, vele együtt a böjt, az esti lakomák és így a hosszú-hosszú főzőcskézések ideje. Nem is lehetnék most elégedettebb, hiszen sokszori próbálkozás után, végül egy saját kreálmányú ramazan pide receptet prezentálhatok a nagyérdeműnek, és (önző leszek) menthetek el saját magamnak. A kérdésemre férjem válasza, hogy vajon olyan-e, mint amit kinn sütnek háznál Törökországban: "Mi kinn az ilyet boltban vesszük." Hoppá! Kúlkirály! :) A sztori egyébként, hogy ez nem az az átlagos pide pide, amit mindig minden török pékségben megkapsz, ezt Ramazan idején sütik, és csak néhány városban -mint amilyen Kayseri- lelhető fel az év többi részében is. Én meg vagyok olyan szerencsés, hogy éppen Kayseriből való pasashoz mentem hozzá, így volt szerencsém belekóstolni már egynéhányszor a pidék érzékeket gyönyörködtető forgatagába.

Hozzávalók

A tésztához

A tészta kenéséhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek