Rakott krumpli recept

Rakott krumpli
Rakott krumpli
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család kedvence!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vacsorára, a maradékot pedig reggel, hidegen befalva.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Rakott burgonya

elkészítés

  1. Héjában főzzük a krumplit, karikázzuk, a főtt tojást és a kolbászt is.
  2. Olajat öntünk a tepsibe.
  3. Jön 1 réteg krumpliszelet.
  4. A tojásszeletek.
  5. Sózás.
  6. Megint kolbásszeletek.
  7. Tejföl.
  8. Krumpliszeletek.
  9. Sózás.
  10. Végül olvasztott vajjal locsoljuk,  és forró sütőben sütjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 89 293
elküldve: 5
receptkönyben: 674
elkészítve: 22/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (24)

zsuzsa111
zsuzsa111szo, 2014-03-15 14:09

Hát jó lehet de jobb a következő- Alulra egy réteg főtt krumpli -rá karikázott főtt tojás-kicsit vegyesen karikázva kóbi-leöntve tejfőllel- megint krumpli-és reszelt sajt a tetejére !

Edó-ka
Edó-kap, 2014-01-17 12:07

Köszönöm szépen a receptet,nagyon finom. Én mindig ugy készitetem ahogy tanultam anyukámtól ő tejfölt tett a tetejére is,de igy vajjal meg locsolva sokkal de sokkal finomabb,ezentúl mindig igy fogom késziteni....

Viv
Vivcs, 2014-01-02 13:50

Múltkor már elkészítettem, de ma is ez lesz. :-) Nagyon finom.

Fruzskám
Fruzskámp, 2013-11-22 16:30

A régi klasszikus recept, nagyon fini lett, nem tudom miért de én főleg hidegen szeretem :)

Mizoka91
Mizoka91v, 2012-09-30 17:19

Kedves Ildikó!
Elkészítettem a recept alapján a rakott krumplit, hát fenséges lett! A családban kissé túlbonyolítják a rakott krumplit, kerül bele sült hús, párizsi, többféle kolbász, gyakran sajtszósz (ilyen zacskós) is, így már nem szeretem. Viszont ez az eredeti/igazi rakott krumli nagyon finom! Köszönöm, hogy feltöltötted a receptet!
Üdvözlettel, N. Niki

Mirci2003
Mirci2003v, 2012-11-11 10:31

Teljesen egyetértek Veled! Pont ilyen hagyományos rakott krumpli receptet kerestem - eddig soha nem sikerült igazán a rakott krumplim - és a Te hozzászólásod döntött emellett a recept mellett. Elkészítettem és isteni lett. Köszönet a recept feltöltőjének!
Üdv Zsu

blackyke
blackykesze, 2012-05-16 11:08

A mi verziónk, hogy ne legyen száraz a rakott krumpli (öreg krumpliból is) a következő: egyszerű besamell mártást készítünk (vaj, liszt, tej, só) és a nyers karikára vágott krumplit ebbe forgatjuk és így tesszük a tepsibe (jénai tálba) rétegezve főtt tojás karikákkal és karikára vágott kolbásszal. Kb. 1 óra alatt megsül egyszerű sütőben (sima villanytűzhely sütőjében sütöttük mindig) is a legmagasabb fokozaton és egyáltalán nem lesz száraz vagy nyers. Szépen megpirul az alja és a teteje is. Célszerű megnézni hogy át van-e sülve az egész, mielőtt kivesszük a sütőből, mi ehhez egy nagyon vékony kötőtűt használunk.

sassdr
sassdrp, 2012-03-09 12:43

Sziasztok rakott krumpli kedvelők!
A családom is imádja ez a finom ételt. Hasonlóképpen készítem, mint Gyuszi. Mivel a bolti tejföl kissé "vizenyősödik" sütés közben, én is teszek hozzá gluténmentes keményítőt, 1-2 tojássárgáját, és /ha van darabban/ tejszínt, vagy tejet. Fűszerként sót, szerecsendiót és kis reszelt fokhagymát.Jól elkeverem és minden réteg közé locsolok belőle. Úgy osztom be, hogy a tetejére is maradjon
Végül nagyon vékonyan meghintem zsemlemorzsával. Az egyik felét betakarom szépen baconnal, mert a vejeim így imádják...Én nem légkeveréses programot használok, 180 C-on addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.

natasa1125
natasa1125p, 2012-03-09 11:46

Az én rakott krumplim is így néz ki, én a tejfölbe egy pici őrölt pirospaprikát is teszek. Ha van otthon sajt a tetejére reszelek, vagy szeletekben rárakom.

Mamuska2009
Mamuska2009sze, 2011-08-17 00:05

Besamel!
Elkészítem a jól ízesített, őrölt borssal, tojásnak a sárgájával, (ízlés szerinti) sóval, feldúsított SZOKÁSOS besamelt.
A krumplit előző este megfőzöm, majd ha kész, leöntöm róla a vizet (héjában főzöm), s másnapra hideg helyre teszem. Ha tél van, akkor a kamrába lefedve, ha nyár, akkor a hűtő legalsó dobozában jól betakarva.
Másnap a kolbászt hideg vízbe teszem, csak pár percig, s akkor könnyen le tudom húzni a héját.
A tojást megfőzöm, jó keményre, s tojás szeletelővel vékonyra vágva előkészítem.
Tepsit kivajazom, nem margarin! Vaj!
Belerakom a felkarikázott, megfőtt krumplit, rá a tojás szeleteket, majd erre a kolbászt! Soha nem cserélem fel a sorrendet, mert fontos, hogy a kolbászból kisült zsír, ráfolyjon a kemény tojás szeletekre és a krumplira. Ezután leöntöm besamel-lel, s kezdem elölről. Amikor megtelik a tepsi, a legtetejére krumpliszeletekkel borítom. Majd a maradék besamel-be belekavarok tejfölt, sót, őrölt borsot, s nyakon öntöm a művemet. Mérsékelt tűzön középállásban - lassan megsütöm.
*
Jó étvágyat hozzá! Ezzel a módszerrel olyan jó szaftos, a krumpli átveszi az összes jó ízeket! Egyszerűen fenséges!

GYUSZI
GYUSZIk, 2010-12-07 21:19

Kedves Jót-evők!
Az én rakottam: - a tisztított burgogya hüvelykújj-íznyi KOCKÁRA vágva, Delikátos sós vízben megfőzve
- MÉLY jénai (nem lapos!!) alja, oldala kivajazva (én Bords Eve margarint használok...)
- egy sor burgonya tetszés szerinti vastagságban,
- egy sor karikára szelt főtt tojás(min.egymáshoz érjenek, vagy fedjék egymást: ne takarékos-
kodjunk vele, ez az egyik domináns "ízcsináló")
- egy sor FÜSTÖLT , félszáraz kolbász, elhelyezése,mennyisége a tojáséhoz hasonlóan...
- néhény vaj (margarin) darab "elszórva" a kolbászon,
- tejföl-leöntés (soronként!!!),
- fentiek ismétlése,
- legfelül tejföl.
Lényeges, amitől különleges lesz az egész: a tejfölt kibontva még az eredeti poharában evőkanállal alaposan homogenizálom, tehát erőszakosan jól felkeverem, (ált. 2x375g.,vagy 2x450.g.), egy kicsit bővebb edénybe átöntöm, és poharanként CSAPOTT evőkanál háztartási sűrítővel, esetleg liszttel, és 2 NYERS TOJÁSSÁRGÁJÁVAL újabb erőszakot veszek rajta.
Nagyon fontos a homogenizálás! Aztán mint más: alufólia, rottyanás után 10-15 perc 180 fokon (hőlégkeverve minden jobb, gyorsabb,stb), fólia le, és tetszés szerinti ideig "lepárologtatás" azaz pirítás.
Ez nem lesz kiszáradt, kopogós,stb. étek, hanem isteni ZAFTOS!
Tehát amitől más: burgonya kockára, főzve Delikáttal, locsolva sűrített,"tojásozott" tejföllel, és sok kolbász, f.tojás.
Öszibarack befőttel kínálom.

Jó étvágyat a fenséges ízekhez!

szépróza
széprózaszo, 2010-08-21 19:24

sziasztok,

Evci tippje nagyon jó, holnap én is megpróbálom így.
Dinciii pedig a szívemből szólt :-)

Dinciii
Dinciiics, 2010-07-08 12:56

Ez is egyik kedvencem, gondoltam megosztom veletek, hogy így is ki tudjátok próbálni.
Én tejfölt rakok a rétegek közé, és tejföl+sajt a tetejére, néha még hagymakarikák is kerülnek közé. Nagyon finom úgy is.

Évci
Évcik, 2010-05-11 11:35

Sziasztok! Ajánlom figyelmetekbe, hogy próbáljátok ki úgy is, ha nem főzitek elő a krumplit, hanem megpucoljátok és vékonyra karikázzátok el, majd ugyanúgy rétegezitek és először fólia alatt kell párolni addig, míg meg nem fől a burgonya. Én már évek óta így csinálom és így mégfinomabb! És ne haragudjatok, csak azért írtam ezt ide, mert nekem is ez a kedvenc ételem és gondoltam megosztom Veletek, hogy én hogyan készítem.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikószo, 2009-10-17 12:19

Szia Klarissz!

Ez tényleg visszatérő kérdés nálam, mert gáztűzhelyen dolgozom. Légkevernék 180 foko, először alufólia alatt 20 perc, hogy ne száradjon ki nagyon, aztán piruljon.

Ildikó

Klarissz
Klarisszszo, 2009-10-17 11:07

Kedves Ildikó!
A sütésről érdeklődöm: hány fokon és milyen módban (hőlég vagy alsó-felső sütés) sütötted?
köszi.

Gabica
Gabicacs, 2009-09-24 11:53

KOSZI SZEPEN EZT A JO RECEPTET EZT HOLNAP KI FOGOM PROBALNI DE BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY SZUPER JO:LESZ:......

Legfrissebb cikkek

Minden étel fontos, szól valamiről
Minden étel fontos, szól valamiről
Sokszor a hétköznapi sietségben nem jut időnk azon gondolkodni, mit főzzünk vacsorára. Varázsoljunk ünnepi ételeket hétköznapokon is a Vénusz Alkalomválasztóval!
Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Házi reszelt torma - könnyek nélkül
Létezik egy módszer, amellyel pofonegyszerűen és sírásmentesen készíthetünk házi tormakrémet, így nincs több kifogás, tormázzatok velünk ti is!
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Hétvégi menü: utolsó perccel húsvét előtt
Mit tegyünk, ha egész héten nem volt időnk felkészülni a húsvéti hétvégére? Semmi okunk a pánikra, hiszen egyszerű, ám csodás ételeket készíthetünk az utolsó percben is.
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Természetes fényvédelem, ami finom is!
Három zöldségfélére szeretnénk felhívni a figyelmet, mert több szempontból is hatásos fényvédőknek számítanak, ezért jó lenne, ha rendszeresen fogyasztanánk őket!
853