Rakott krumpli recept

Rakott krumpli
Rakott krumpli
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A család kedvence!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Vacsorára, a maradékot pedig reggel, hidegen befalva.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Rakott burgonya
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Héjában főzzük a krumplit, karikázzuk, a főtt tojást és a kolbászt is.
  2. Olajat öntünk a tepsibe.
  3. Jön 1 réteg krumpliszelet.
  4. A tojásszeletek.
  5. Sózás.
  6. Megint kolbásszeletek.
  7. Tejföl.
  8. Krumpliszeletek.
  9. Sózás.
  10. Végül olvasztott vajjal locsoljuk,  és forró sütőben sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 111 342
elküldve: 9
receptkönyvben: 759
elkészítve: 60/78
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Frudzsi
Frudzsi v, 2015-11-15 09:49

Nagyon nagyon finom! Életem első rakott krumplija a recept alapján készült és nagyon nagyon finom lett! A mai ebéd is ez lesz :) :)

ulpianus
ulpianus v, 2015-01-18 14:37

Kiváló retro recept! Pont amire számítottam. (Mivel itt Albionban nem találtam rendes kolbászt, paprikás szeletelt szalámi ment bele.)

zsuzsa111
zsuzsa111 szo, 2014-03-15 14:09

Hát jó lehet de jobb a következő- Alulra egy réteg főtt krumpli -rá karikázott főtt tojás-kicsit vegyesen karikázva kóbi-leöntve tejfőllel- megint krumpli-és reszelt sajt a tetejére !

Edó-ka
Edó-ka p, 2014-01-17 12:07

Köszönöm szépen a receptet,nagyon finom. Én mindig ugy készitetem ahogy tanultam anyukámtól ő tejfölt tett a tetejére is,de igy vajjal meg locsolva sokkal de sokkal finomabb,ezentúl mindig igy fogom késziteni....

Viv
Viv cs, 2014-01-02 13:50

Múltkor már elkészítettem, de ma is ez lesz. :-) Nagyon finom.

Mizoka91
Mizoka91 v, 2012-09-30 17:19

Kedves Ildikó!
Elkészítettem a recept alapján a rakott krumplit, hát fenséges lett! A családban kissé túlbonyolítják a rakott krumplit, kerül bele sült hús, párizsi, többféle kolbász, gyakran sajtszósz (ilyen zacskós) is, így már nem szeretem. Viszont ez az eredeti/igazi rakott krumli nagyon finom! Köszönöm, hogy feltöltötted a receptet!
Üdvözlettel, N. Niki

Mirci2003
Mirci2003 v, 2012-11-11 10:31

Teljesen egyetértek Veled! Pont ilyen hagyományos rakott krumpli receptet kerestem - eddig soha nem sikerült igazán a rakott krumplim - és a Te hozzászólásod döntött emellett a recept mellett. Elkészítettem és isteni lett. Köszönet a recept feltöltőjének!
Üdv Zsu

blackyke
blackyke sze, 2012-05-16 11:08

A mi verziónk, hogy ne legyen száraz a rakott krumpli (öreg krumpliból is) a következő: egyszerű besamell mártást készítünk (vaj, liszt, tej, só) és a nyers karikára vágott krumplit ebbe forgatjuk és így tesszük a tepsibe (jénai tálba) rétegezve főtt tojás karikákkal és karikára vágott kolbásszal. Kb. 1 óra alatt megsül egyszerű sütőben (sima villanytűzhely sütőjében sütöttük mindig) is a legmagasabb fokozaton és egyáltalán nem lesz száraz vagy nyers. Szépen megpirul az alja és a teteje is. Célszerű megnézni hogy át van-e sülve az egész, mielőtt kivesszük a sütőből, mi ehhez egy nagyon vékony kötőtűt használunk.

sassdr
sassdr p, 2012-03-09 12:43

Sziasztok rakott krumpli kedvelők!
A családom is imádja ez a finom ételt. Hasonlóképpen készítem, mint Gyuszi. Mivel a bolti tejföl kissé "vizenyősödik" sütés közben, én is teszek hozzá gluténmentes keményítőt, 1-2 tojássárgáját, és /ha van darabban/ tejszínt, vagy tejet. Fűszerként sót, szerecsendiót és kis reszelt fokhagymát.Jól elkeverem és minden réteg közé locsolok belőle. Úgy osztom be, hogy a tetejére is maradjon
Végül nagyon vékonyan meghintem zsemlemorzsával. Az egyik felét betakarom szépen baconnal, mert a vejeim így imádják...Én nem légkeveréses programot használok, 180 C-on addig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje.

natasa1125
natasa1125 p, 2012-03-09 11:46

Az én rakott krumplim is így néz ki, én a tejfölbe egy pici őrölt pirospaprikát is teszek. Ha van otthon sajt a tetejére reszelek, vagy szeletekben rárakom.

Mamuska2009
Mamuska2009 sze, 2011-08-17 00:05

Besamel!
Elkészítem a jól ízesített, őrölt borssal, tojásnak a sárgájával, (ízlés szerinti) sóval, feldúsított SZOKÁSOS besamelt.
A krumplit előző este megfőzöm, majd ha kész, leöntöm róla a vizet (héjában főzöm), s másnapra hideg helyre teszem. Ha tél van, akkor a kamrába lefedve, ha nyár, akkor a hűtő legalsó dobozában jól betakarva.
Másnap a kolbászt hideg vízbe teszem, csak pár percig, s akkor könnyen le tudom húzni a héját.
A tojást megfőzöm, jó keményre, s tojás szeletelővel vékonyra vágva előkészítem.
Tepsit kivajazom, nem margarin! Vaj!
Belerakom a felkarikázott, megfőtt krumplit, rá a tojás szeleteket, majd erre a kolbászt! Soha nem cserélem fel a sorrendet, mert fontos, hogy a kolbászból kisült zsír, ráfolyjon a kemény tojás szeletekre és a krumplira. Ezután leöntöm besamel-lel, s kezdem elölről. Amikor megtelik a tepsi, a legtetejére krumpliszeletekkel borítom. Majd a maradék besamel-be belekavarok tejfölt, sót, őrölt borsot, s nyakon öntöm a művemet. Mérsékelt tűzön középállásban - lassan megsütöm.
*
Jó étvágyat hozzá! Ezzel a módszerrel olyan jó szaftos, a krumpli átveszi az összes jó ízeket! Egyszerűen fenséges!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-12-07 21:19

Kedves Jót-evők!
Az én rakottam: - a tisztított burgogya hüvelykújj-íznyi KOCKÁRA vágva, Delikátos sós vízben megfőzve
- MÉLY jénai (nem lapos!!) alja, oldala kivajazva (én Bords Eve margarint használok...)
- egy sor burgonya tetszés szerinti vastagságban,
- egy sor karikára szelt főtt tojás(min.egymáshoz érjenek, vagy fedjék egymást: ne takarékos-
kodjunk vele, ez az egyik domináns "ízcsináló")
- egy sor FÜSTÖLT , félszáraz kolbász, elhelyezése,mennyisége a tojáséhoz hasonlóan...
- néhény vaj (margarin) darab "elszórva" a kolbászon,
- tejföl-leöntés (soronként!!!),
- fentiek ismétlése,
- legfelül tejföl.
Lényeges, amitől különleges lesz az egész: a tejfölt kibontva még az eredeti poharában evőkanállal alaposan homogenizálom, tehát erőszakosan jól felkeverem, (ált. 2x375g.,vagy 2x450.g.), egy kicsit bővebb edénybe átöntöm, és poharanként CSAPOTT evőkanál háztartási sűrítővel, esetleg liszttel, és 2 NYERS TOJÁSSÁRGÁJÁVAL újabb erőszakot veszek rajta.
Nagyon fontos a homogenizálás! Aztán mint más: alufólia, rottyanás után 10-15 perc 180 fokon (hőlégkeverve minden jobb, gyorsabb,stb), fólia le, és tetszés szerinti ideig "lepárologtatás" azaz pirítás.
Ez nem lesz kiszáradt, kopogós,stb. étek, hanem isteni ZAFTOS!
Tehát amitől más: burgonya kockára, főzve Delikáttal, locsolva sűrített,"tojásozott" tejföllel, és sok kolbász, f.tojás.
Öszibarack befőttel kínálom.

Jó étvágyat a fenséges ízekhez!

szépróza
szépróza / szépróza szo, 2010-08-21 19:24

sziasztok,

Evci tippje nagyon jó, holnap én is megpróbálom így.
Dinciii pedig a szívemből szólt :-)

Dinciii
Dinciii / Dinciii cs, 2010-07-08 12:56

Ez is egyik kedvencem, gondoltam megosztom veletek, hogy így is ki tudjátok próbálni.
Én tejfölt rakok a rétegek közé, és tejföl+sajt a tetejére, néha még hagymakarikák is kerülnek közé. Nagyon finom úgy is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-05-11 11:35

Sziasztok! Ajánlom figyelmetekbe, hogy próbáljátok ki úgy is, ha nem főzitek elő a krumplit, hanem megpucoljátok és vékonyra karikázzátok el, majd ugyanúgy rétegezitek és először fólia alatt kell párolni addig, míg meg nem fől a burgonya. Én már évek óta így csinálom és így mégfinomabb! És ne haragudjatok, csak azért írtam ezt ide, mert nekem is ez a kedvenc ételem és gondoltam megosztom Veletek, hogy én hogyan készítem.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó szo, 2009-10-17 12:19

Szia Klarissz!

Ez tényleg visszatérő kérdés nálam, mert gáztűzhelyen dolgozom. Légkevernék 180 foko, először alufólia alatt 20 perc, hogy ne száradjon ki nagyon, aztán piruljon.

Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2009-10-17 11:07

Kedves Ildikó!
A sütésről érdeklődöm: hány fokon és milyen módban (hőlég vagy alsó-felső sütés) sütötted?
köszi.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2009-09-24 11:53

KOSZI SZEPEN EZT A JO RECEPTET EZT HOLNAP KI FOGOM PROBALNI DE BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY SZUPER JO:LESZ:......

852