Rákóczi túrós 2. recept

Rákóczi túrós 2.
Rákóczi túrós 2.
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lánykoromban sokszor készítettem a munkahelyemen Rákóczi túrós lepényt. Annak idején ezzel a sütivel kedveskedtem udvarlómnak is, aki később a férjem lett. Gyanítom, csak e miatt a nagy kedvenc miatt  ;)

hozzávalók / 4 adag

A linzerlaphoz

A túrótöltelékhez

A tojáshabhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Rákóczi túrós lepény
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:


  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vizet és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll.
  2. Kinyújtjuk és sütőlemezre helyezzük.
  3. Néhány helyen megszurkáljuk, majd sütőben sütjük 200 fokon, hogy éppen csak színt kapjon.
  4. Rögtön megkenjük lekvárral a tetejét.

Túrótöltelék készítése:


  1. A hozzávalókat összekeverjük. A lekváros linzerlap tetejére kenjük.
  2. Visszahelyezzük a sütőbe, hogy a túrótöltelék is színt kapjon.

Befejezés:

  1. 48 dkg cukrot vízzel teszünk fel főni. Közben a tojásfehérjéket a maradék (16 dkg) cukorral habbá verjük. Ha a cukorszirup forrni kezd, onnantól folyamatosan végezzünk próba buborékfújást, ahogyan a gyerekek is fújják a szappanbuborékot a kis nyeles karikájukon keresztül. Mi egy meghajlított drót segítségével tudjuk megtenni ugyanezt. Ha sikerül buborékot fújnunk, vékony sugárban a habba csurgatjuk a szirupot és tovább verjük, amíg jó erős habot kapunk. Ezt a masszát a túró tetejére kenjük. Habkártya vagy villa segítségével behullámozzuk.
  2. 150 fokon, gőzmentes (nyitott) sütőben bőrösítjük a habot. Ha már nem ragad a teteje, akkor jó. Még forrón, vízbemártott késsel szeleteljük négyzet alakúra.
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 37x39 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 30 970
elküldve: 2
receptkönyvben: 317
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andilawyer
andilawyer sze, 2012-08-01 15:13

Kedves Il-di!
Ma sütöttem meg, már meg is kóstoltam.:) Nekem nagyon bejött, mert én pont a cukrászdai változatot vadásztam. Hiába készítettem volna az eredeti recept alapján, ha a férjem pont ezt a cukrász-féle sütit szereti, és neki akarok kedveskedni. (azt hitte volna, hogy csak magyarázkodok, miért nem sikerült... ;) ) A kommentek és a többi recept alapján én is kevesebb cukorral csináltam, így is jó kemény hab lett, és a pontos receptleírás alapján mindent könnyű volt követni. Köszi, hogy megosztottad!

il-di.
Il-di. / il-di. p, 2012-08-03 23:14

Kedves andilawyer!
Örömmel tettem közzé, és még nagyobb öröm, hogy kipróbáltad sikerrel :) Üdv.: il-di.

il-di.
Il-di. / il-di. v, 2011-11-27 23:43

Persze lehet, akár 2dkg.-mal is, de ez a süti nem a diétáról szól. Itt a lényeg, hogy jó masszív, tartós tojáshabunk legyen. És aki kedveli ezt a fajta süteményt, valószínű nem azt fogja firtatni, hogy hány dkg. cukorral készült. Üdv.: il-di

il-di.
Il-di. / il-di. k, 2011-06-14 14:04

Úgy érzem sikerült, remélem jól érzem!? :) Boldog születésnapot Anyukádnak! Üdv.: il-di

Lilla0926
Lilla0926 / Lilla0926 k, 2011-06-14 12:34

éppen a sütőben, Anyukámnak lesz belőle - kérésére - szülinapi torta... drukkoljatok... :)
köszi a receptért!

il-di.
Il-di. / il-di. v, 2010-11-07 13:48

Így van, mindenki alakítsa saját ízlése szerint. Kevesebb cukorral vagy más technikával is ugyan ilyen finom lesz. Örülök, hogy belemertél vágni és elkészítetted. Őszintén szolva voltak kétségeim, hogy lesz-e valaki, aki megkockáztatja az elkészítését :) Üdv.. Ildi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2010-10-23 22:59

Megcsináltam jól sikerült finom lett, de a 64 dkg cokor rengeteg hozzá. Egy szeletnél többet senki sem bírt megenni belőle. Legközelebb a habot nem igy csinálom meg.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 sze, 2010-05-19 12:07

Ez a süti biztos nagyon finom, csak más néven kellene nevezni!
Az igazi Rákóczi túrós kicsit másképp néz ki.
Nem az egész tetejére kerül a hab, hanem habzsákból ferde csíkokat nyomunk, kicsit a sütőben megszárítjuk, majd a habrácsközeit megtöltjük baracklekvárral, amit kicsit barack pálinkával ízesítünk.
Rákóczi György neves cukrászmester találmánya a "Rákóczi-túrós", és ő nem lepénynek nevezte, mert nincs is köze a túrós lepényhez!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry k, 2011-01-11 10:14

Kedves Mária, tökéletesen igazad van az igazi Rákóczi túrós elkészítési módjában (rácsozás, lekvár), de ne haragudj, ki kell javítsalak. Egyrészt nem Rákóczi György volt, hanem Rákóczi János. Másrészt igenis lepény, hiszen Rákóczit, a híres cukrászt /szakácsot éppen a hagyománytisztelet vezette, amikor a régi lepények, bélesek mintájára, nagy hagyománytisztelettel megalkotta ezt a süteményt. Nyomtatott formában egyebekben csak a II. világháború utáni szakácskönyvekben jelent meg.

Üdv, Juci

il-di.
Il-di. / il-di. sze, 2010-05-19 13:30

Hát bizony, így igaz, ahogy leírtad. Azért is nem azt a nevet adtam neki, hogy az "igazi Rákóczi-túrós". Üdv:: Ildi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 sze, 2010-05-19 19:31

Nem rossz indulatból írtam, csak mindíg mérgelődöm ha valamit átkeresztelnek.
Ilyen például a "Brassói aprópecsenye"
mindenki ismeri, és készíti, csak nekem már nem "Brassói" ha például rizzsel tálalják.A vendéglátós suli átka hála nagyon jó és lelkiismeretes szakmai tanáraimnak, és az első séfemnek hogy az eredetivel ismertettek meg, és kaptuk a fejmosást, ha újítani akartunk.A "Rákóczi túrós" azért külön emlékezetes számomra, mert az első készítésnél simán becsíkoztam a habbal, és nem pedig szépen 45 fokban, ahogy a nagykönyvben írva volt.
Ezért mertem meg gyanusítani a a sütit!

gömbicica
gömbicica k, 2010-05-18 18:52

Nekem a 8 fehérjéhez iszonyu soknak tünik a 64 dkg cukor.
Ha a fene fenét is esz, egyszer azért csak kipróbálom.
Ha sikerült, jelezni fogom.

il-di.
Il-di. / il-di. sze, 2010-05-19 13:07

Anno a cukiban ilyen anyaghányaddal készítettük, de azért a régi-régi tankönyvemben utánanéztem, hogy, hogy is készül az igazi. Ott bizony kevesebb cukorral, pontosabban; 1db tojásfehérjéhez 6 dkg cukor van előírva. Bármelyiket is próbálod ki egyszer, biztosan nem fogsz benne csalódni :) Üdv.: Ildi

2339