Raclette sütőben recept

Raclette sütőben
Raclette sütőben
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 45 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, a raclettezés arról szól, hogy az ember leül a barátokkal egy raclett sütő köré, és órákig olvasztgatják a sajtokat a krumplira, beszélgetnek, borozgatnak, majd mozdulni sem bírnak. A raclett svájci étel, és az emberek hidegebb időben az utcán is előszeretettel fogyasztják, úgy, mint az amerikaiak a hot-dogot vagy mi a lángost. Nekünk is volt szerencsénk egy eredeti raclett meghíváshoz, és azóta mi is próbáljuk népszerűsíteni ezt a finom ételt. Ez a verzió úgy született, hogy otthon maradt a raclett sütőnk...

hozzávalók / 6 adag

A racletthez

A fűszerezéshez

ajánlat

Teával és borral szokták fogyasztani. A sört ne ehhez az ételhez igyuk, mert akkor a krumplival és a sajttal egy nagy tömbbé formálódik a hasunkban, és garantált a 3 óra fetrengés. A bor, a tea és a savanyúk is azt a célt szolgálják, hogy a sajtból kioldódó min. 50% zsírt kissé közömbösítsék. A vendéglátónk a következő keveréket is felszolgálta a savanyúk mellé: 1 felkockázott vöröshagyma - 2 préselt fokhagyma - 10 felkockázott kisebb csemege uborka.
A héjában főtt krumplit itt nem éri meg sima főtt krumplival helyettesíteni, és tejfölt se tegyünk rá, mert az már nem ugyanaz az étel.
A lúgosítóknak: igen, savasít, viszont a svájciak átlagéletkora még így is nagyon magas...

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: svájci
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

póréhagymás-baconös sajtcsemege, sajtos raklett
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Olyan krumplit válasszunk, aminek a héját is meg tudjuk enni. A krumplit alaposan megmossuk, majd feltesszük főni.
  2. A póréhagymát felkarikázzuk, és megdinszteljük. A gombát megpucoljuk, megmossuk, letörjük a szárait, a fejét felaprítjuk, és ráöntjük a hagymára. Sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a snidlinget és a petrezselymet, és még 1 percig pároljuk.
  3. A nem túl zsíros szalonnát apró kockákra vágjuk, és enyhén megpirítjuk.
  4. A sajtokat kb. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.
  5. Ha megfőtt a krumpli, kiveszzük egy jénaiba, és villával héjastól szétnyomkodjuk. Nem krumplipürének, elég krumplinként egy mozdulat is.
  6. A krumplit sóval és raclett-fűszerekkel ízesítjük. Ha nincs ilyen fűszerkeverékünk, az alábbiakat adhatjuk hozzá (a raclett mix fűszerkeverék összetevői): szárított paprika, barna mustár, koriander, lestyán, szerecsendió, köménymag, fekete bors. A bátrabbak, fokhagymát és hagymát is tehetnek rá.
  7. A fűszerezett krumplira ráöntjük a gombát, majd a szalonnát.
  8. Ezután rárakosgatjuk a tetejére a sajtokat, a jénait betesszük a sütőbe, és magas hőfokon ráolvasztjuk.
  9. Az asztalra kikészítjük a savanyúságot (csemegeuborka, bébikukorica, paprika, gyöngyhagyma...), és amint elolvad a sajt, ki is vesszük a sütőből. Melegen fogyasztjuk.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 25 071
elküldve: 4
receptkönyvben: 216
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

J.K.

Mióta szakács: 2011.01.29.
12 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

J.K.
J.K. / J.K. k, 2011-04-19 12:48

Kedves Éva-Anyóca,
örülök, neki, hogy tetszik. Ha ízlik az étel, a beszélgetős falatozásokhoz hosszú távon érdemes beruházni egy raclett sütőbe is, hogy mindenki a saját ízlése szerint készíthesse el az olvasztott sajtot. Eddigi tapasztalataim alapján a férfiak sokkal több sonkát és kevesebb gombát tesznek egy-egy adaghoz és a csemege uborkás nyers fokhagymás-hagymás mix adagolásánál is bátrabbak. A sütőnél azt is mindenki saját maga szabályozhatja, hogy olvasztott sajtot vagy pirítottat készítsen.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Nektek is!
J.K.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva k, 2011-04-19 12:08

Kedves J.K.!
Ez a Raclette gyönyörű:-))
Elkészítendő mielőbb, és így is finom, és családi együttlétes, beszélgetős, finom falatozás melletti étel. Csodás a tálalása is:-))
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!
Éva-Anyóca

588