Püspökkenyér-muffin recept

Püspökkenyér-muffin
Püspökkenyér-muffin
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok egy muffin-tündér, ez a műfaj nem fogott meg túlzottan, de ezt szeretem, mert finom, ropogós, illatos. Leginkább a püspökkenyérre emlékeztet az íze, csak könnyebb és gyorsabb elkészíteni, mint a vacakolós (gazdag) püspökkenyeret. Meg jóval olcsóbb is. Ha kicsit szárazabbnak találjuk, kenjük meg lekvárral. A tészta épp 12 muffinra elég.

Most vettem szilikon muffin-formát, hát, egy álom benne sütni! Szabályosan kifordult belőle a sütemény. (A szilikon tartályokat beleültettem a muffin-tepsibe, mert másképp nem tartják meg az alakjukat.)

hozzávalók / 6 adag

  • 7-8 dkg dió
  • 10 dkg cukrozott narancshéj
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (pl. mazsola, áfonya, füge, datolya)
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • fél cs sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-narancsos muffin, aszalt gyümölcsös muffin
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót durvára vágjuk.
  2. Az aszalt gyümölcsöket mazsola méretűre felaprítjuk. Cukrozott narancshéj mindenképp kell bele, de a többit tetszés szerint válogathatjuk össze.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, a dióval és az aszalt gyümölcsökkel.
  4. A tojást előbb jól elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd az olajjal és a tejjel.
  5. A kétféle keveréket fakanállal jól elvegyítjük.
  6. A 12 lyukú muffin-tepsit kibéleljük kosarakkal, és két kanál segítségével elosztjuk benne a sűrű, ragacsos masszát. Rakhatjuk egész a pereméig, nem fog kifolyni, csak szépen felcsúcsosodik sütés közben.
  7. Jól előmelegített sütőben 25 percig sütjük, illetve addig, míg aranybarna nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük.
  8. Már langyosan befalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 1 912
elküldve: 0
receptkönyben: 51
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
63 recept

Hozzászólások (2)

Pendrive
Pendrivecs, 2013-04-11 11:53

Ki fogom próbálni, mert nagyon szeretjük a muffint. Mint Gombóc Artúr a csokoládét :)
Ez a recept hasonlít a jól bevált gyümölcskenyér receptemhez, remélem ez is finom lesz.

Koszider
Kosziderp, 2013-04-12 17:29

Kicsit szárazabb, omlósabb, mint a sok gyümölcsös, szaftos püspök- vagy gyümölcskenyér, de az íze tényleg olyan. Viszont ez is eláll napokig! Sőt, szerintem másnapra még finomabb lett. Érdemes kipróbálni, mert nagyon gyorsan megvan, a püspökkenyér meg annyi vacakolással-darabolással jár. Én diót, narancshéjat és mazsolát tettem bele.
Üdvözöl: Koszider

Legfrissebb cikkek

Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj nem csak szűz lehet
Az olívaolaj fontos hozzávalója ételeink nagy részének. Ezerféle színű és állagú olajjal találkoztunk már, de mikor melyiket használjuk?
Top 5 karácsonyi ital ajándékba!
Top 5 karácsonyi ital ajándékba!
Egy korty áldomás nem hogy engedélyezett, hanem szinte kötelező ünnepekkor. Ha ezt egy általunk készített üveg házi italból tölthetik a családtagok, akkor lesz a legjobb!