Püspökkenyér-muffin recept

Püspökkenyér-muffin
Püspökkenyér-muffin
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok egy muffin-tündér, ez a műfaj nem fogott meg túlzottan, de ezt szeretem, mert finom, ropogós, illatos. Leginkább a püspökkenyérre emlékeztet az íze, csak könnyebb és gyorsabb elkészíteni, mint a vacakolós (gazdag) püspökkenyeret. Meg jóval olcsóbb is. Ha kicsit szárazabbnak találjuk, kenjük meg lekvárral. A tészta épp 12 muffinra elég.

Most vettem szilikon muffin-formát, hát, egy álom benne sütni! Szabályosan kifordult belőle a sütemény. (A szilikon tartályokat beleültettem a muffin-tepsibe, mert másképp nem tartják meg az alakjukat.)

hozzávalók / 6 adag

  • 7-8 dkg dió
  • 10 dkg cukrozott narancshéj
  • 10 dkg aszalt gyümölcs (pl. mazsola, áfonya, füge, datolya)
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • fél cs sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-narancsos muffin, aszalt gyümölcsös muffin
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót durvára vágjuk.
  2. Az aszalt gyümölcsöket mazsola méretűre felaprítjuk. Cukrozott narancshéj mindenképp kell bele, de a többit tetszés szerint válogathatjuk össze.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, a dióval és az aszalt gyümölcsökkel.
  4. A tojást előbb jól elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd az olajjal és a tejjel.
  5. A kétféle keveréket fakanállal jól elvegyítjük.
  6. A 12 lyukú muffin-tepsit kibéleljük kosarakkal, és két kanál segítségével elosztjuk benne a sűrű, ragacsos masszát. Rakhatjuk egész a pereméig, nem fog kifolyni, csak szépen felcsúcsosodik sütés közben.
  7. Jól előmelegített sütőben 25 percig sütjük, illetve addig, míg aranybarna nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük.
  8. Már langyosan befalhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 1 887
elküldve: 0
receptkönyben: 51
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
63 recept

Hozzászólások (2)

Pendrive
Pendrivecs, 2013-04-11 11:53

Ki fogom próbálni, mert nagyon szeretjük a muffint. Mint Gombóc Artúr a csokoládét :)
Ez a recept hasonlít a jól bevált gyümölcskenyér receptemhez, remélem ez is finom lesz.

Koszider
Kosziderp, 2013-04-12 17:29

Kicsit szárazabb, omlósabb, mint a sok gyümölcsös, szaftos püspök- vagy gyümölcskenyér, de az íze tényleg olyan. Viszont ez is eláll napokig! Sőt, szerintem másnapra még finomabb lett. Érdemes kipróbálni, mert nagyon gyorsan megvan, a püspökkenyér meg annyi vacakolással-darabolással jár. Én diót, narancshéjat és mazsolát tettem bele.
Üdvözöl: Koszider