A puliszkához a vizet felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és kb. 5 percig főzzük, majd kihűtjük.
A kenyérsütőgép dagasztóprogramjával készítjük a tésztát, az utolsó 5 percre tesszük hozzá a puliszkát. Könnyen ellágyíthatja a tésztát, ha szükséges, kevés lisztet teszünk még hozzá.
Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk duplájára kelni. Ha kész, átgyúrjuk, megformázzuk: téglalap alakúra nyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a beiglit, és kenyér formára csinosítjuk.
Hűvös helyen hagyjuk duplájára kelni.
Éles pengével bevágjuk, vízzel megspricceljük, és megszórjuk kukoricadarával.
230 fokos előmelegített, gőzös sütőben sütjük kb. 30 percig letakarva, majd 10-15 percig 200 fokon pirosra sütjük. Sütőzacskóban is nagyszerűen elkészíthető, de az utolsó 10 percre óvatosan vegyük ki a zacskóból.
Rácsra téve kihűtjük.
elkészítés
A puliszkához a vizet felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és kb. 5 percig főzzük, majd kihűtjük.
A kenyérsütőgép dagasztóprogramjával készítjük a tésztát, az utolsó 5 percre tesszük hozzá a puliszkát. Könnyen ellágyíthatja a tésztát, ha szükséges, kevés lisztet teszünk még hozzá.
Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk duplájára kelni. Ha kész, átgyúrjuk, megformázzuk: téglalap alakúra nyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a beiglit, és kenyér formára csinosítjuk.
Hűvös helyen hagyjuk duplájára kelni.
Éles pengével bevágjuk, vízzel megspricceljük, és megszórjuk kukoricadarával.
230 fokos előmelegített, gőzös sütőben sütjük kb. 30 percig letakarva, majd 10-15 percig 200 fokon pirosra sütjük. Sütőzacskóban is nagyszerűen elkészíthető, de az utolsó 10 percre óvatosan vegyük ki a zacskóból.
Polla: nagyon szepen koszonom, biztosan megprobalom a kenyeret. Sutottem mar kenyeret, csak kovasz nelkul, mert azt nem tudtam megcsinalni, de most megyek sutni..... nagyon orulok es meg egyszer koszonom :)
Nagyon szívesen.
Mondok még egy trükköt: A megkelt kenyértésztából tegyél félre a hűtőbe vagy a fagyóba egy kb 20 -25 dkg-os darabot. A következő kenyérsütésnél ezt is dagaszd a tésztába, hasonló hatása van, mint a kovásznak, anyáink is így csinálták. Akkor újra vegyél ki egy darabot...és így tovább a végtelenségig:)
Ez egy gyorskovász recept:
20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek méz, , 2 dl víz
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni. Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keletkeznek a masszában, felhasználhatjuk.
A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható.
Ebből használj az aktív kovászhoz! Remélem sikerélményed lesz, nagyon jó dolog a házi sütésű kenyér:) Egyébként ha az aktív kovászhoz csak élesztőt teszel, azzal is finom lesz a kenyered, a gyorskovász csak rásegít.
Hozzászólások (6)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Polla: nagyon szepen koszonom, biztosan megprobalom a kenyeret. Sutottem mar kenyeret, csak kovasz nelkul, mert azt nem tudtam megcsinalni, de most megyek sutni..... nagyon orulok es meg egyszer koszonom :)
Nagyon szívesen.
Mondok még egy trükköt: A megkelt kenyértésztából tegyél félre a hűtőbe vagy a fagyóba egy kb 20 -25 dkg-os darabot. A következő kenyérsütésnél ezt is dagaszd a tésztába, hasonló hatása van, mint a kovásznak, anyáink is így csinálták. Akkor újra vegyél ki egy darabot...és így tovább a végtelenségig:)
nagyon tettszik a kenyér.... megprobalnam, csak nem tudom hogy csinaljam meg a kovaszt ami az aktiv kovaszba meggy.....
Ez egy gyorskovász recept:
20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek méz, , 2 dl víz
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni. Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keletkeznek a masszában, felhasználhatjuk.
A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható.
Ebből használj az aktív kovászhoz! Remélem sikerélményed lesz, nagyon jó dolog a házi sütésű kenyér:) Egyébként ha az aktív kovászhoz csak élesztőt teszel, azzal is finom lesz a kenyered, a gyorskovász csak rásegít.
kipróbálandó :-o
Hajrá! :)