Puliszkás kenyér recept

Puliszkás kenyér
Puliszkás kenyér
250 perc / előkészület: 200 perc főzés: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pillekönnyű, finom kenyér, mely még napok múlva is puha.

hozzávalók / 4 adag

A kovászhoz

A tésztához

A puliszkához

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

polentás kenyér, házi kenyér puliszkával, kukoricadarás cipó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A puliszkához a vizet felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és kb. 5 percig főzzük, majd kihűtjük.
  2. A kenyérsütőgép dagasztóprogramjával készítjük a tésztát, az utolsó 5 percre tesszük hozzá a puliszkát. Könnyen ellágyíthatja a tésztát, ha szükséges, kevés lisztet teszünk még hozzá.
  3. Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk duplájára kelni. Ha kész, átgyúrjuk, megformázzuk: téglalap alakúra nyomkodjuk, majd feltekerjük, mint a beiglit, és kenyér formára csinosítjuk. 
  4. Hűvös helyen hagyjuk duplájára kelni.
  5. Éles pengével bevágjuk, vízzel megspricceljük, és megszórjuk kukoricadarával.
  6. 230 fokos előmelegített, gőzös sütőben sütjük kb. 30 percig letakarva, majd 10-15 percig 200 fokon pirosra sütjük. Sütőzacskóban is nagyszerűen elkészíthető, de az utolsó 10 percre óvatosan vegyük ki a zacskóból.
  7. Rácsra téve kihűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 230 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 9 540
elküldve: 3
receptkönyvben: 48
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Polla

Mióta szakács: 2012.02.18.
3 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Monica123
Monica123 p, 2012-11-09 23:44

Polla: nagyon szepen koszonom, biztosan megprobalom a kenyeret. Sutottem mar kenyeret, csak kovasz nelkul, mert azt nem tudtam megcsinalni, de most megyek sutni..... nagyon orulok es meg egyszer koszonom :)

Polla
Polla / Polla szo, 2012-11-10 10:18

Nagyon szívesen.
Mondok még egy trükköt: A megkelt kenyértésztából tegyél félre a hűtőbe vagy a fagyóba egy kb 20 -25 dkg-os darabot. A következő kenyérsütésnél ezt is dagaszd a tésztába, hasonló hatása van, mint a kovásznak, anyáink is így csinálták. Akkor újra vegyél ki egy darabot...és így tovább a végtelenségig:)

Monica123
Monica123 cs, 2012-11-08 16:39

nagyon tettszik a kenyér.... megprobalnam, csak nem tudom hogy csinaljam meg a kovaszt ami az aktiv kovaszba meggy.....

Polla
Polla / Polla cs, 2012-11-08 21:19

Ez egy gyorskovász recept:
20 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 1 ek méz, , 2 dl víz
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük, és alaposan elkeverjük. Sűrű palacsintatészta szerű masszát fogunk kapni. A tálat egy folpackkal letakarjuk, és félretesszük pihentetni. Néhány óránként megkeverjük. A massza először a többszörösére fog dagadni, majd összeesik és savanykás illata lesz. 12 óra elteltével, amikor újra buborékok keletkeznek a masszában, felhasználhatjuk.
A fel nem használt kovász a hűtőbe téve akár két hétig is eltartható.
Ebből használj az aktív kovászhoz! Remélem sikerélményed lesz, nagyon jó dolog a házi sütésű kenyér:) Egyébként ha az aktív kovászhoz csak élesztőt teszel, azzal is finom lesz a kenyered, a gyorskovász csak rásegít.

591