r
Nosalty Logó

Portugál töktorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Portugál töktorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 504 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 6045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Összesen 306 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    505.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    147 micro
  • β-karotin
    760 micro
  • β-crypt
    626 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    162 micro
Összesen 504 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    145 g

Zsír

  • Összesen
    301.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    150 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    1505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6068.9 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    1247 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    1077 mg
  • Foszfor
    2671 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    729.6 g
  • Cukor
    450 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    679.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2453 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    88 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    1229 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1307 micro
  • α-karotin
    1762 micro
  • β-karotin
    9122 micro
  • β-crypt
    7507 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1941 micro
Összesen 6045 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    90 micro
  • β-karotin
    463 micro
  • β-crypt
    381 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Elkészítés

Az omlós tésztához

  1. Az omlós tészta hozzávalóiból homogén tésztát gyúrunk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
  2. Közben elkészítjük a tökös tortát.
  3. A sütőtökcikke(ke)t enyhén sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk és nagyon apró kockára vágjuk. Félretesszük.
  4. 6 tojás sárgáját habosra keverünka kristálycukorral, majd hozzáadjuk a reszelt narancs-és citromhéjat és a fahéjat.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a végén apródonként hozzáadjuk a porcukrot (jó kemény, nem összeeső habot kapunk.)
  6. A tojássárgájához adjuk a többi hozzávalót az alábbi sorrendben: először a fehérjehabot beleforgatjuk, majd a felaprózott sütőtököt, végül a lisztet és a darált mandulát. Óvatos mozdulatokkal doldozzunk, hablapáttal. Habos masszát kell kapnunk.
  7. Kivajazunk és zsemlemorzsával megszórunk egy 26 cm-es tortaformát, a masszát beleöntjük és 200 fokon 25-30 percig, világos barnára sütjük.
  8. 10 percig pihentetjük a sütőformában, az oldalán egy kést végigfuttatunk, a peremet lekapcsoljuk, majd lecsúsztatjuk a sütőforma aljáról.
  9. Az omlós tésztát kinyújtjuk és a tortaforma aljába illesztjük, majd kb. 15 percig sütjük 180 fokon, világosbarna színűre.
  10. Közben elkészítjük a szirupot: a narancs-és citromlevet egy lábasban összekeverjük a cukorral, és kis lángon 3 percig forraljuk. Amikor kissé kihűlt, beleöntjük a likőrt.
  11. Az omlós tésztát még langyosan megkenjük narancslekvárral.
  12. Erre az alapra ráhelyezzük a töktortát és egyenletesen meglocsoljuk a citrusos-likőrös sziruppal. (Tipp: én az oldalára a maradék szirupot kikevertem egy kis narancslekvárral, hogy jobban odaragadjon.)
  13. Serpenyőben előzőleg szárazon megpirított szeletelt mandulával,majd végülporcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 124
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13813
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Haloween, sütőtökszezon, mi más lehetett volna, mint a töktorta, amit - ismét -  Christian Teubner zseniális könyvéből kölcsönöztem. Nem egy habos-krémes tömény édesség, azokat sose szerettem, viszont éppen elég szaftos krém nélkül is, (édesnek is elég édes :) ) és olyan jó karácsonyelőt idéző citrusos íze és illata van... További story, képek és tippek itt.

Hozzávalók

Az omlós tésztához

Az omlós tészta megkenéséhez

A tortához

A tortaforma előkészítéséhez

A sziruphoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?