Póréhagymás quiche recept

Póréhagymás quiche
Póréhagymás quiche
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A quiche (ejtsd: kís) a francia konyha hagyományos étele, a franciák pizzája, amelynek lényege az omlós tésztaágyon pihenő tojásos lepény.
Sok recept leveles tésztát ajánl hozzá, azonban javaslom saját készítésű vajas tésztával elkészíteni, ígérem tényleg nagyon könnyű és gyors művelet.
Mielőtt valaki azzal próbál menekülni, hogy nincs quiche sütő tálja, jelzem, nekem sincs, tökéletesen megfelel a gyümölcstorta sütő, vagy egy kerek hőálló üvegtál.
A "feltét" szabadon variálható zöldségekkel, fűszerekkel, ahogy tetszik...

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Tehetünk a lepénybe tejszínt, ízlés szerint fűszereket, zöldségeket.
A profik az elősütésekor tesznek a tésztára száraz babot, vagy süthető kerámia gyöngyöt, én nem szoktam, mivel nincs a tészta alapban térfogat emelő anyag (pl. sütőpor, szódabikarbóna), ha valahol kissé púpos lesz, le lehet nyomni kézzel.
A képen látható quiche teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült.

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tojásos-póréhagymás quice, francia hagymás lepény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Adjuk a liszthez a sót, és morzsoljuk bele a vajat (ha van aprító gép, azzal végezzük, sokkal gyorsabb, könnyebb) és a vízzel gyúrjuk könnyű, lágy, de gyúrható tésztává (ne ragadjon).
  2. Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra, (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a formát.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát 4-5 mm vastagra, és egyenletesen terítsük a formába.
  4. 10 perig süssük elő a tésztát a 2. pontban írt hőfokon és azalatt készítsük el a lepény alapot
  5. Tisztítsuk meg a zöldséget, és a sonkával szeljük apróra (ezt is végezhetjük az aprítóval), ízesítsük sóval, borssal és oregánóval
  6. Adjuk hozzá a tojásokat (egyesével ellenőrizve a frissességet!) és a tejfölt, majd alaposan keverjük össze
  7. Öntsük a tojásos keveréket az elősütött tésztára, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, amíg a tojásos massza is megsül

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 13 822
elküldve: 1
receptkönyvben: 254
elkészítve: 7/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept
hirdetés

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katalin52
katalin52 sze, 2012-01-04 00:42

Most szeretném kipróbálni ezt a receptet. Egy laikus kérdésem van /ebből is kiderül, kicsit kezdő vagyok a konyhatündérkedést illetően.../: milyen aprító, amibe lisztet, sót, vajat teszünk? Üdv. Kata

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2012-01-04 00:52

Kedves Katalin, minden el kell egyszer kezdeni, így ne zavarjon, ha kérdezni kell (ez haladóknál is természetes) :-) Van egy kicsi konyhai aprító gépem, abba teszem először a vajat, majd a sót és a lisztet (ha nem fér bele, akkor egy részét) és azzal szoktam "összemorzsolni". Ha nincs ilyen géped, semmi gond, kézzel is el lehet morzsolni a vajat a liszttel, csak úgy egy kicsit hosszabb idő, de tökéletes megoldás :-) Bátran írj, ha kérdésed van, üdv, Memi

katalin52
katalin52 sze, 2012-01-04 11:19

Köszönöm a választ. Elektromos zöldségaprítóm pl. nekem is van, csak az tűnt különösnek, hogy vajat, lisztet, sót is lehet aprítani. Igyekeztem a háztartást a legfontosabb kütyükkel felszerelni /botmixer, robotgép stb./, ez az aprítás-mód újdonság volt. Szép napot, alkotókedvet, várom a recepteket. Tegnap a nevedre rákeresve jónéhányat elmentettem a receptkönyvembe.

Receptműves
Receptműves / Receptműves v, 2011-02-20 15:56

Örülök, hogy jól sikerült. Kipróbáltam a tésztát leveses feltéttel, Nekem azzal is jól megsült :-)
Szép napot, Memi

Cirinke
Bloemcake / Cirinke v, 2011-02-20 14:10

Most vettem ki a sütőből, nagyon finom lett. A recept szerint készítettem a tésztát. A bacont és a póréhagymát viszont elősütöttem, így nem volt annyi plussz zsírtartalma és nem vizes a massza. Átsült a lepény is és a tészta sem lett sületlen. Hagyományos gázsütőben sült.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó h, 2011-01-24 12:21

Szia Memi! Igen, előmelegítettem a sütőt, úgy raktam be a kb. 3-4mm-esre nyújtott tésztát. Anyukám spéci sütője után az én rossz gázsütőmben sütöttem tovább, de abban is csak jó sokára kezdett el pirulni az alja. A belseje szinte nyers maradt. Azt hiszem, nem ez lesz a kedvenc tésztám, de ez nem a te hibád. A receptjeidet továbbra is örömmel figyelem. :-) Szép napot neked: Gabi

Receptműves
Receptműves / Receptműves szo, 2011-01-22 14:28

Szia Gabi,
úgy látszik ez nem a Te kedvenc recepted lesz :-) az viszont már jó, hogy a tésztád szépen sikerült.
Nekem is 15 éves gázsütőm van, abban majdnem ki is szárad 10-13 perc alatt... Szép napot Neked is, ne hagyd, hogy egy kis "kís" elrontsa :-) Memi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó szo, 2011-01-22 13:41

Kedves Memi! Ma került sorra a quiche. Fehérlisztből csináltam, teflonos gyümölcstortaformában. A tésztát nagyszerűen ki tudtam nyújtani, fel is csillant a szemem, hogy ez most biztos jó lesz. Anyukám szuper villanysütőjében 13 percig sütöttem elő a tésztát, de szívem szerint tovább is bent hagytam volna. Aztán majd' 40 percig sütöttem a töltelékkel együtt, de sajnos a tészta teljesen nyers maradt. Betoltam az én kis rozoga gázsütőmbe, letakartam a tetejét alufóliával, h. a töltelék ne égjen szénné, ui. az már megsült. Fogalmam sincs, mióta van a sütőben, de nem kevés ideje, és a tészta továbbra sem sül. Egy szeletet kivettem belőle, és látszik, h. nyers, az íze is ezt igazolja. Nagyon mérges vagyok, és nem értem, mit rontottam el, hiszen mindent a recept szerint csináltam, a sütési hőfok és mód is az általad javasolt. Valamiért nem akar ez nekem összejönni. :-(((((( Küldj nekem légyszi fénypostával egy Memi-féle finom quiche-t, mert annyira szeretném tudni, h. milyen a jó verzió! Szép napot neked: Gabi

Receptműves
Receptműves / Receptműves cs, 2011-01-20 18:13

Szia Gabi,
ennél a feltétnél (nem szaftos) direkt nem írtam a tojásfehérjés szigetelést, szerintem elég csak az elősütés, a szigeteléssel is csak szárazabb lesz. Azt akkor alkalmaznám, ha levesesebb lenne a zöldség.
Drukkolok :-) Memi

Szeva50
Szeva / Szeva50 sze, 2011-01-19 18:03

Kedves Gabi! Hallgass a megérzésedre és az okos szóra! Süsd elő a tésztát, de vaksütésben (papíron bab,lencse vagy rizs),ami 10 perc+3 perc takarás nélkül. Ha nem sütöd elő, akkor még tálalni sem tudod szépen,mert odaragad a nyersen maradt tészta. Én az elősütött tésztát vékonyan megkenem tojásfehérjével, ha nem azonnal esszük. A tojásfehérje "rásül" a forró tésztára, és szigetel. Remélem segítettem. Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó cs, 2011-01-20 18:02

Kedves Éva! Köszönöm neked is, h. segítesz! Már meg is vettem a póréhagymát, ami azt példázza, h. nem adom fel. Sütőbabom is van itthon, szóval minden készen áll a sütéshez. Jó ölet ez a tojásfehérjés szigetelés. Szép estét: Gabi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó sze, 2011-01-19 17:14

Kedves Memi! Köszi a jótanácsot! Azt a bizonyos tart-ot krémsajttal kellett elkészíteni, szóval elég leves volt. Biztosan emiatt nem sült meg rendesen a tészta. Én is vacilláltam rajta, h. elő kéne sütni, de végül úgy tettem, ahogyan azt recept beküldője írta. Elég vékonyra nyújtottam, nem volt vastagabb fél centinél. A nyújtófára sajnos kissé ráragadt, pedig gyorsan dolgoztam vele, és a víz is hideg volt. A hideg vajat a lissztel együtt tálba tettem, és mixer segítségével vegyítettem össze őket, hogy jó morzsalékos legyen. Azért még teszek egy próbát, és akkor kiderül, h. én szúrtam-e el, vagy tényleg nem ez az én tésztám. Remélem, ezúttal mégis ízleni fog, mert a fotón annyira íncsiklandozónak látszik. Gyönyörű a tésztád! Neked is szép estét, üdv: Gabi

Receptműves
Receptműves / Receptműves sze, 2011-01-19 16:20

Kedves Gabi, tojást nem tennék bele, szerintem az még jobban megköti, szorosabbá teszi. Amire oda kell figyelni a hideg vaj és a hideg víz. Én aprítóval szoktam ezt a tésztát keverni, csak a hideg vízzel gyúrom össze, így nem melegíti fel a kezem. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen vastag a tészta (max. fél centi) és biztos, hogy a feltét nedvességtartalmától is függ, hogy milyen száraz lesz a végeredmény. Nyújtásnál törhet a tészta, így a nyújtófára szoktam feltekerni, azzal emelem a sütőtálba és ott tekerem ki, így nem szokott eltörni, pedig csak teljes kiőrlésű liszteket használok. Csak egy kis lábjegyzet: a múltkor egy angol sztár cukrász a műsorában igazgatta a mindenhol törni akaró tésztáját...
Azt alapvetően le kell szögezni, hogy ez egy szárazabb típusú tészta, így igazad lehet, hogy van akinek így nem jön be :-) Mindenesetre, ha újra kipróbálod ezt a tésztát, készítsd a feltétet levesesebb zöldséggel, hátha úgy ízlik. A tésztát mindenképp süsd elő egy kicsit.
Remélem tudtam segíteni, szép napot, Memi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó sze, 2011-01-19 14:22

Kedves Receptműves! Szívesen elkészíteném ezt az ételt, mert nagyon tetszik, de van egy kis félelmem. A múltkor ui. tart-ot csináltam egy NS-es recept szerint, és nem nyerte el a tetszésünket a tésztája, ami ugyanúgy tojás nélkül készül, mint a te quiche-ed. Annál a receptnél nem kellett elősütni a tésztát, ami valszeg emiatt kissé nyers is maradt. Ahol megsült, ott pedig rettentően morzsálódott és elég tömény volt. A tart tésztáját hűtőben kellett pihentetni. Nyújtás közben nagyon szakadt, pedig jó volt az állaga. Készítettem már a tart-éhoz és a quiche-hez hasonló tésztát, de abban volt tojás (és cukor is, mivel sütihez csináltam), és nagyon jól sikerült. Arra gondoltam, h. talán a quiche tésztája is elbír egy tojást, hátha akkor nem járok úgy, mint korábban a tart-tal. Persze az is előfordulhat, h. ennek a tojás nélküli tésztának pont olyannak kell lennie, amilyenre az én esetemben is sikerült, csak épp nekünk nem jön be ez az állag. Tudnál-e tanácsod adni, h. mi lehet a titok, aminek segítségével kiküszöbölhetném a fent felsorolt problémáimat? Előre is köszi! Jó az új fotód. :-) Üdv: Gabi

489