Polipsaláta 2. recept

Polipsaláta 2.
Polipsaláta 2.
215 perc / előkészület: 15 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban egy horvátországi kempingben kaptam rá a polipfogásra. Azóta sokat elfogtam, kiismertem Őket. Kedves jószág, ügyesen váltogatja a színét és szeret bújkálni is. Kedveli a lapos, nyíltvíz felé néző repedés szerű üregeket. Egy 40 cm-es polip belefér egy 3dl-es pohár méretű üregbe. Egészen meglepő helyeken is találkoztunk már, szeretik pl. a bólyák alá kötött üreges beton falazóelemek üregeit is. Nappal szundítanak, leginkább a délutáni forróság után merészkednek elő. Elfogásukhoz türelem, szerencse és kézi szigony kell.
Ja most látom, hogy a receptről kellett volna írni. Minden hasznos a receptben van, azokat kellet volna ideírni, de akkor mit kellett volna oda?


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Egy kis Chardonay-t és bagettet kínálunk hozzá.


receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyha: horvát
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

polipsali, Peti fiam szerint póóóji
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A polipot, ha magunk fogjuk, érdemes már a vízben "elintézni". Nem bánt, tekereg, de nem csíp, nem harap és nem öl meg minket. A test zsákszerű, egyszerűen ki kell fordítani szegényt és az ott található teljes szervrendszert egy mozdulattal elválasztani a testtől. A 8 tekergőző láb találkozásánál egy madárcsőrhöz hasonló szerv van. Ez egy bőrzacskóban van, mint egy szem, a nyílás mellett ejtett kb 1cm-es bemetszés után kinyomható egyben. A szemeket mindenkire magára bízom, mindenesetre ki kell szedni valahogy, úgy ahogy a csőrt. Ha fagyasztott polipot veszünk gondolom azt fel kell olvasztani.
  2. Tegyünk fel annyi vizet, amennyi ellepi a húst, kerüljön bele babérlevél, úgy 2-3,és egy negyed hagyma. Addig főzzük fedő alatt, amíg meg nem puhul a karok tövénél is. Szétfőzni szinte lehetetlen. A vizet érdemes néha pótolni. A bőr és a tapadókorongok sora folyamatosan lilás bordós színt ölt és részben magától lemálik a fehér húsról. Ez lábosban 3-4 óra, kuktában felezhető az idő.
  3. A megfőtt polipokat szűrjük le és csap alatt mossuk addig, amíg a bőr a tapadókorongokkal teljesen le nem jön. A jól megfőtt hús csirkemellhez hasonlatos, fehér néhol rózsaszínes beütéssel.
  4. Vágjuk fel a húst: a testet szeletekre, a karokat kb 1 cm-es korongokra. A paradicsomot, a hagymát szeletelve tegyük egy tálba, öntsük le olÍvaolajjal, szórjuk rá a petrezselymet, adjuk hozzá a húst, a citromlevet és sózzuk tetszés szerint.
  5. Köretnek serpenyőben, olajon pirított bagettszeleteket lehet mellé tálalni. Sajnos a saláta akkor jó, ha állt a hűtőben legalább 2-3 órát de jobb ha egy teljes éjszakát. Én így szeretem.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 791
elküldve: 0
receptkönyvben: 54
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Buzás István

Mióta szakács: 2009.09.22.
2 recept
hasonló receptek

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lolo
lolo / lolo h, 2010-01-04 14:53

Kedves István!
Látom szakértő a témában ezért kérnék Öntől tanácsot! Én imádom a tintahalat (calamar) de csak 1 féle képpen, ahogyan Horvátországban készítik. kb. 5 centis példányok egészben sütve fokhagymás-citromos öntettel, főttburgonyával, tengerisalátával tálalva. Ha lenne recepje erre a variációra akkor azt nagyon megköszönném. Van valami fogalmam a készítéséről, de arról semmi, hogy mit kell művelni ezzel az alapanyaggal (pl. milyen szinten kell zsigerelni, meg miylen bőröket kell lehúzni meg stb.) Ja és a fő kérdés, hogy én alapból nem veszek itthon tengeri herkentyűket mert a fagyasztottnak se íze se bűze, a konzerv szintén és a jégre rakottól félek. Elég gyenge a gyomrom és ha pár napja már ott állt, vagy hosszú volt az ideutazása, már jön is a hasmars. Szóval ezzel kapcsolatban mi Önnek a véleménye? Inkább csak akkor csináljuk és ott ahol frissen hozzájutunk vagy van valami javaslata? Minden tippnek nagyon örülnék! Köszönettel : Lolo

buzaspista
Buzás István / buzaspista v, 2012-03-11 22:03

kedves Lolo, máris jön a válasz csak nem voltam itthon :) vadásztam. Nos a tintahallal egyszer próbálkoztam. Fogtam egyet és ugyanezt a salátát csináltam belőle, én nekem sütve nem jön be. sajnálom, ha csalódást okoztam de a lényeg mégis az, hogy a serpenyő és a tenger között kb 4-5 óra telik el és ez adja a dolog ízét.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2009-09-22 21:52

Kedves István!
Nem csak a receptről lehet írni a storyban, hanem minden hozzákapcsolódó élményről, benyomásról, ötletről. Ettől más ez az oldal. Így emberi, és érezzük a recept mögött lévő embereket, s érezzük, hogy az adott étel lelkesíti őket! Ezt szeretjük, ha ilyeneket írsz! Jöhet a többi! Üdv: Mrs Smith

435