Poharas almás-mákos sütemény recept

1 adag
944
kcal
Poharas almás-mákos sütemény
Poharas almás-mákos sütemény
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt egy szlovák újságban olvastam és volt otthon potyogós alma (ami lepotyogott a fáról) édességre vágytunk, gondoltam, a változatosság kedvéért ezt készítettem el.

hozzávalók / 7 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: ősz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-mákos sütemény, almás-mákos-bögrés szelet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, cukrot és a mákot.
  2. Az almát megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A lisztkeverékből 2 pohárral egy száraz tepsit (30x35 cm) kiszórunk.
  5. A reszelt alma felét elterítjük rajta. Erre 2 pohár lisztkeveréket szórunk, és erre rászórjuk az alma másik felét.
  6. A befejezéshez a maradék lisztkeveréket az alma tetejére szórjuk és kezünkkel egy kicsit megnyomkodjuk, elsimogatjuk.
  7. Erre kockázzuk, vagy ráreszeljük a margarint.
  8. Betesszük a sütőbe és 60-80 percet sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  9. Amikor kihűlt akkor felszeleteljük, porcukorral megszórva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 22 265
elküldve: 7
receptkönyben: 331
elkészítve: 2/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

Hozzászólások (19)

Karulino
Karulinoszo, 2013-11-02 21:35

Elkészült. Melegen egyelőre nagyon ragaszkodik a tepsihez, remélem, ha kihűlt, akkor szeletelhető lesz. Nekem kicsit édes, pedig kevesebb cukrot tettem bele igy is.

Karulino
Karulinoszo, 2013-11-02 18:58

Mindig bajban vagyok az ilyen recepteknél: mekkora a bögre? Amúgy nagyon jól hangzik, és ha választ kapok, el is készitem.

Pucsek Anikó
Pucsek Anikószo, 2012-03-31 22:04

Én nádcukorral csináltam, darált mákkal, és a kiporciózott adagra lekvár is került...isteni lett, a szeletelés után nem maradt egészben a tényáron a süti, de mit számít, a világ legegyszerűbb és legfinibb almásmákosa...):)

atbano
atbanoh, 2011-08-08 19:08

Finom lett, bár elég érdekes az állaga. Alul ropogós (a cukor is ropog a fogunk alatt). A cukor szerintem túl sok. Kevesebbet raktam bele, de így is túl édes. De azért elfogyott persze... :-)

szurosp
szurospv, 2010-11-14 23:44

Kedves Maria! No, akkor lehet, hogy nem egyezik a dolog...:( Nálunk van kenyérliszt - Azt hiszem BL80-as vagy valami hasonló, van finomliszt, ami a kelttésztákhoz jó, van rétesliszt, vagy nullásliszt, ami a rétesfélékhez, magasabb sikértartalmú liszt, van búzadara, ami a gríz más néven, és van mindenféle keverék liszt. Mi a réteslisztet hívtuk darás, vagy grízes lisztnek, ami nem egyenlő a búzadarával... Szóval elég nehézkes sajnos összehasonlítani... De hátha lesz majd valaki, aki jobban fogja ezt tudni! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
szurospszo, 2010-11-13 22:55

A darás liszt, vagy grízes liszt egyébként egyenlő a nullás vagyis a rétes liszttel. A legjobbakat: Mrs Smith

ejiku
ejikuv, 2010-11-14 14:34

Szia szurosp!
Sajnos nemtudom pontosan,hogy Magyarországon pontosan mien lisztek vannak és mien néven árulják öket.Körülbelül ezért is lett a keveredés a sütibe való liszt körül.Nálunk Szlovákián 4-féle liszt létezik,ezek a lisztek amiket minden üzletben meglehet kapni és hasznájluk:
Sima liszt = extra špeciál 00 - kenyerek,kalácsok,péksütemények
Rétes liszt = polohrubá - kalácsok,rétesek,tészták,palacsinták
Darás liszt = hrubá múka - rántásokhoz,és néha sütikbe is használjuk
Dara = krupica - levesbe való gombócokba,darakásának néha sütikbe
És még egy detská krupica-ez is dara csak apróbb szemü és föleg darakásához és puding félékhez használjuk.
Ezért tévedtem el a liszt megjelölésénél.
Vannak még speciális kenyér lisztek de azoknak nemtudom a pontos megjelölését,mert azokat nevásárolom és nem is lehet mindegyik üzletben kapni.

Hanadeka
Hanadekaszo, 2010-11-13 18:46

Semmi gond, köszi szépen, a férjem így is elpusztítja szerintem. :D

Hanadeka
Hanadekaszo, 2010-11-13 14:24

Sziasztok! Köszönöm a receptet, tegnap megcsináltam, igaz még a darás változatot. A mák tényleg nagyon finom benne, nem kell megdarálni, de viszont egy kicsit száraz, ropogós lett, gondolom a dara felszívta a nedvességet...

ejiku
ejikuszo, 2010-11-13 18:01

Szia Hanadeka!
Sajnállom a félre értést a dara miatt.Reméllem ha legközelebb elkészítted akkor jobban fog ízleni.Maria

bcsaba73
bcsaba73p, 2010-11-12 20:39

El se tudom képzelni milyen lehet darálatlan mákkal!! Ráadásul 2 bögre! :) Ha ledarálom akkor elég egy bögre mák is,és még tuti finomabb is lesz.

ejiku
ejikup, 2010-11-12 21:32

Szia bcsaba73!
Én már több ilyen receptel találkoztam,hogy a mákot nem kell ledarálni,és ugyan olyan jó volt mint a darált.De nyúgottan próbáld ki darált mákkal,biztos nagyon finom lesz úgy is.Maria

laraed
laraedp, 2010-11-12 21:17

Nem biztos hogy finomabb a darált mák, sőt biztos ,hogy nem finomabb! És nem véletlenül írták oda hogy nem kell darálni:)))Üdv Edit

Gargoyle
Gargoylep, 2010-11-12 20:25

Szia Maria! A darát gondolom a lisztes keverékhez kell tenni, ugye? Kimaradt a leírásból.
Köszi!
Eszter

ejiku
ejikup, 2010-11-12 21:28

Szia Gargoyle!
Most olvasom a receptet,nemtudom hogy miért van ott a dara.2 pohár liszt megy bele.A dara eggyáltalán nem kell.
"" Szlovákul így van ,hogy HRUBÁ MÚKA ,magyarul nem tudom, fordításban daraliszt,lehet hogy azér írták bele a darát. ""De épp mondja a nagynéném hogy magyarországon olyat nem használnak.Rétes lisztet is lehet bele tenni.

zederta
zedertap, 2010-11-12 17:14

jajdeszuper! olyan mint az almás-mákos rétes. imádom!
köszi a receptet Mária!
üdv,
toma

Legfrissebb cikkek

Édes élet, boldog élet
Édes élet, boldog élet
Miért van az, hogy egy finom desszerttől sokkal jobban érezzük magunkat? És miért van az, hogy ha degeszre ettük magunkat, még akkor is jut hely egy finom nyalánkságnak? (x)
944