r
Nosalty Logó

Pogácsa alaprecept Dittustól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pogácsa alaprecept Dittustól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 604 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4826 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 396 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    38.6 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    160 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    970 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    339 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    333 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 604 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.5 g

Zsír

  • Összesen
    308.5 g
  • Telített zsírsav
    182 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    90 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1284 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7759.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    1669 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1684 mg
  • Nátrium
    3956 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    395.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    366.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2711 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    447 micro
  • Kolin:
    473 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2667 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    514 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 4826 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    106 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    638.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 396 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Előveszünk egy kényelmesen nagy műanyag tálat vagy kelesztő tálat, amiben össze tudjuk kézzel dolgozni a tésztát.
  2. A tálbabeletesszük az élesztővel elkevertlisztet, ésbelemorzsoljuk a hűtőből kivett vajat, amikor szép egyenletesen elmorzsoltuk, beletesszük a tojássárgáját és a sós tejfölt, kézzel összegyúrjuk.
  3. Akkor jó a tésztánk, ha nem ragad már se a kezünkhöz, se az edényhez. Ha túl nedves a tészta, és még ragad egy kicsit, tegyünk még egy kis lisztet bele, ha túl száraz, mehet még egy kis tejföl. (Ez utóbbi nem szokott előfordulni, inkább az első - de ez lisztfüggő.)
  4. Ha megvagyunk, fedjük vagy takarjuk le az edényt, és tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni legalább 2 órára, de maradhat egész éjjelre vagy egy napra is.
  5. Ha megpihent, a tésztát egy kicsit még összegyúrjuk, egy deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk kicsi pogácsaszaggatóval. (Lehet a hagyományos módon is, hogy kinyújtjuk, aztán félbehajtjuk, majd még félbe, és ezt megismételjük még egyszer-kétszer, de szerintem ez nem annyira lényeges, és elhanyagolható.) Ne legyen magas, mert felfelé kb. kétszeresére megnő majd a pogácsa!
  6. Ráhelyezzük őket a kizsírozott vagy sütőpapírral borított tepsire, megkenjük a tetejüket a tojással, és megszórjuk sajttal. A sietős háziasszonyok azt is csinálhatják, hogy a deszkán megkenik ez egész tésztát a tojással, rászórják egyenletesen asajtot, és így egy késsel felvágják négyzetekre vagy rombuszokra, és így rá a tepsire.
  7. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon (alul-felül) sütjük, míg szép aranybarna lesz. (kb. 20-22 perc)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 22 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 81
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 19529
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lehet a pogácsát csak finomlisztből is készíteni, akkor lazább lesz egy kicsit, de az én anyukám azt vallja, hogy minden tésztához fele-fele arányban kell a finomlisztet és a réteslisztet adni a mai lisztek csökkentett sikértartalma miatt. Ebből a mennyiségből kb. másfél normál sütőtepsi lesz.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek