Pizzás csigakenyér recept

Pizzás csigakenyér
Pizzás csigakenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maci gyönyörű kenyerét látva, beindult a fantáziám! Jól bevált pizza alaptésztámat a nála látott technikával hajtogattam, miközben minden egyes réteget pizzakrémmel kenegettem.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A pizzakrémhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Pizzakrémes kenyér, kenyér pizzakrémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2dl langyos, cukros tejben felfuttatom.
  2. Egy tálban összekeverem a lisztet és a sót.
  3. Miután az élesztőm szépen felfutott hozzáadom a 2 evőkanál olívaolajat, elkeverem, majd a liszthez öntöm és gyúrni kezdem.
  4. A maradék 3,5 dl tejet fokozatosan (0,5 dl-ként) adagolom a tésztához, így könnyebben dagaszthatóvá válik.
  5. Amikor a tésztám már elválik a táltól, akkor tisztára mosott, szárazra törölt konyhai munkapulton még legalább 10 percig dagasztom. A további masszírozást, egyre több hólyagocskával hálálja meg, amitől még levegősebb, puha tésztát kapok.
  6. Szobahőmérsékleten, letakarva 1 órát kelesztem.
  7. Elkészítem a pizzakrémet: pici olajon apróra vágott hagymát pirítok, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot, a fűszereket és összeforralom.
  8. A megkelt tésztát átgyúrom és megfelezem, az alábbi módon két cipót készítek.

Most jön a Tészta-Origami!:)

  1. A megkelt tésztát vékonyra és hosszúkás téglalap alakúra nyújtom.
  2. Nagyon vékonyan(!) megkenem pizzakrémmel.
  3. Majd a rövidebb oldalait a tészta feléig visszahajtom, ahol azok érintkeznek.
  4. Nagyon vékonyan(!) megkenem pizzakrémmel.
  5. Az érintkezési vonal mentén félbehajtom és óvatosan, ujjnyi vastagra kinyújtom.
  6. Nagyon vékonyan(!)  megkenem pizzakrémmel.
  7. A rövidebb oldalánál kezdve, szorosan feltekerem.
  8. Kivajazott tepsibe teszem úgy, hogy a hajtásvonal alulra kerüljön.
  9. Éles késsel mélyen bemetszem a cipó tetejét.
  10. Letakarom, egy órát kelesztem.
  11. Pizzakrémmel szépen lekenem az egész cipót.
  12. Előmelegített, forró sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm.
  13. Rácson hagyom kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 293
elküldve: 1
receptkönyvben: 512
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

deak.ab
deak.ab szo, 2011-10-01 20:46

Most tartok a sütés előtti 1 órás kelesztésnél. Alig várom, hogy kész legyen :)

Cs.A.
CS.A. / Cs.A. h, 2011-08-01 12:16

Kedves Szintia!
Nagyon tetszik az ötlet de még nem szántam rá magam hogy megcsináljam mert ahogy olvasom elég macerásnak tűnik... :-( viszont nagyon finom lehet.......:)

palice
palice / palice k, 2011-04-12 21:30

tegnap megcsinaltam! en is ugy jartam,hogy nem tudtam kinyujtani mert csuszott szet es nyomodott ki a szosz amivel megkentem! de nem erdekelt :) nem nyujtottam ki,hanem feltekertem ugy ahogy tudtam,lekentem,"meglekeltem" es tepsibe raktam.k.b.fel orat hagytam, majd megsutottem.nagyon jo lett!
maradt egy kis "maradek" teszta,abbol 1 kicsinyke cipot csinaltam (ugyanugy mint a nagyot),jo ropogosra sutottem a tetejet.haaaaaat az maga volt a csoda :D.ezentul hetente fogom gyartani a kis cipokat:-))))
koszonom a receptet!

zsuzskabébi
zsuzskabébi v, 2011-01-09 09:07

Nos, hajtogattam, tekergettem, jó hosszú giliszta lett belőle, így egy normál tepsibe tettem átlósan, hogy valahogy beleférjen, bevagdostam előírás szertint, a sütőben aztán jóóól felnőtt, szépen kikerekedett, nem folyt szét egyáltalán, így egészen mutatós veknicske lett belőle. Csak fél adagból dolgoztam, nehogy a családnak túl sok(k) legyen, de a sikerélmény így is megvan! Köszönet a receptért!

zsuzskabébi
zsuzskabébi szo, 2011-01-08 11:28

Lehet hogy én nem figyeltem eléggé, de maradt egy kérdésem: milyen tepsiben kell sütni? A hajtogatásnál megadott blognál valószínűleg keskeny (kábé az őzgerinc-forma méretű) tepsiben sültek, a tied normál tepsiben? nem lapul szét nagyon?

zsuzskabébi
zsuzskabébi szo, 2011-01-08 11:28

Lehet hogy én nem figyeltem eléggé, de maradt egy kérdésem: milyen tepsiben kell sütni? A hajtogatásnál megadott blognál valószínűleg keskeny (kábé az őzgerinc-forma méretű) tepsiben sültek, a tied normál tepsiben? nem lapul szét nagyon?

szosa2
szosa2 cs, 2010-11-25 06:48

Sziasztok
Ez menyei!! Tegnap készítettem fele adagból, de rövid idő alatt el is fogyott. 3 éves kisfiam jelezte hogy ma is csináljunk ilyet. Knekató problémája az enyém is volt. Hajtogatás után már nehezen tudtam nyújtani mert csúszott széjjel a rétegek és folyt ki belőle a krém. De megoldottam. Kelesztettem 1 kicsit.
Én tettem a tésztájába borsot és oregánót. Ezer köszi a receptért!!

knekató
knekató k, 2010-10-05 17:07

Nem tudom, hogy mit csináltam rosszul. Addig semmi gond nem volt, hogy két cipót csináltam. Kinyújtottam, és vékonyan megkentem a krémmel, behajtottam középre, bekentem, egymásra hajtottam. A gond utána jött, mert amikor újra nyújtani akartam, a rétegek elcsúsztak egymás fölött, a krém egy része meg kinyomódott, így nehézkes volt a nyújtás. Nagy baj nem lett belőle, most ép az utolsó pihenésnél tartok, remélem a végeredmény jó lesz.
Sajnos nem lett jó, mert a 40 perc soknak bizonyult, és jól megégett a teteje.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj k, 2010-08-31 07:49

Fúúú! Durván jó lett az íz és a hajtogatás is sikerült! :)))) Király a recept, köszönet érte!!!
Ui: én csak 800g finomlisztből csináltam, de pont elég volt.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj h, 2010-08-30 09:23

Nagyon szép ez a kép!!! :))) Az 1 üveg sűr.pari az pontosan mennyi g vagy ml?
Előre is köszi a választ.

macskamedve
macskamedve k, 2010-06-01 08:04

Neked is! Én is köszönöm! Megtaláltam a blogodat is. :)) Majd nézegetem.

macskamedve
macskamedve k, 2010-06-01 08:01

köszönöm! :))))) vasárnap megcsinálom és elküldöm neked azt is! :))

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA k, 2010-06-01 08:00

Gyönyörű a kenyered, nagyon örülök, hogy megmutattad! Kíváncsian várom a kukoricás-sonkás változatot!:))
Szintia

macskamedve
macskamedve k, 2010-06-01 07:32

Feltölteném én, Szintia, de nem tudom, hogy hogyan kell. Én is nagyot nyeltem, a kukoricás-sonkás kenyérre. Ma szeleteltem amit tegnap sütöttem, nagyon jól szeletelhető!! Gratulálok Neked hozzá! :))

macskamedve
macskamedve k, 2010-06-01 05:57

Köszönöm Szintia! Feltettem a facebook-ra a fotóimat, mára egy csomó comment-et kaptam, a barátaimtól. A ház ura megkért, hogy gondoljam ki, hogyan tehetnék bele kukoricát és sonkát is. Mielőtt feltekerem, megkenem majd pizzakrémmel, meghintem kukoricával és betakargatom sonkával is. :)))
Kíváncsi leszek az eredményre. :)
Zsuzska

macskamedve
macskamedve h, 2010-05-31 20:40

Kedves Szintia!

El vagyok bűvölve, mint egy kisgyerek! Ma megcsináltam (nem volt nehéz) és csodás lett. Köszönöm, hogy megosztottad velünk! A párom is el van ragadtatva. :))) Gyönyörű és álomi finom!
Zsuzska

loncsi
loncsi sze, 2010-03-24 16:39

Kedves crazygirl26!

Hú, ez igen, nagyon mutatós, és biztosan isteni ez a kenyér! Köszönöm, hogy ilyen pontosan, precízen részletezted a készítését, ami nem lehet egyszerű dolog, de én is meg fogom próbálni. A dagasztást én robotgép tésztadagasztójával szoktam csinálni, azzal is garantálom, hogy remekül fog menni, és nem kell a "padlásnak csöpögnie". Köszönöm a receptet.
Szeretettel
loncsi

gaby1929
gaby1929 szo, 2010-03-06 09:04

Szia!

Mennyire forró a sütő?

A hajtogatás nagyon jó :) kipróbáltam egy kelesztett kuglóf tésztánál és csodaszép márványos lett tőle :)

gaby1929
gaby1929 v, 2010-03-07 16:41

Köszi!

Beraktam villany légkeverésesbe, 200 fok, 40 perc... :D
Legközelebb nem szilikon formába rakom :)
Olyat nyomott rajta, hogy csak pislogtam, de szépen megsült és az a lényeg, az hogy milyen volt a kinézete, nem igazán érdekelt senkit sem, mert 10 perc alatt "elpusztult" :)
Csülkös babhoz adtam díszítésnek :)

Gabi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2010-08-31 03:29

szia!

természetes formát keresd ,az az igazi ahogy TE hajtod össze.
ezeket a szilikon formákat férfi készítette?

jaffandi
jaffandi cs, 2010-02-04 12:37

crazygirl26 - egy másik módszer: hajtogatás helyett, nyújtás után 4 felé vágni a tésztát, hármat megkenni pizzakrémmel és egymás tetejére tenni őket. Így is 4 réteget kapsz, és utána lehet megint kinyújtani, olajozni, majd feltekerni és bevágni.

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA sze, 2010-01-20 09:24

Szia!
A recept leírásánál, ha rákattintasz a kék színű "tészta-origami" linkre, nagyszerű fázisfotókat találsz. Szerintem teljesen egyértelmű és nem is olyan bonyolult!;)
Ha mégis ódzkodsz tőle, javaslom nyújtsd ki vékonyra, kend meg és tekerd fel!;)

Szintia

Ms. Poppy
Ms. Poppy / Ms. Poppy k, 2010-01-05 10:04

Hű, ez jól néz ki és gondolom finom is! Olyan igazi mediterrán kenyérnek tűnik. Valamilyen teljes kiőrlésű liszttel nem próbáltad még? Úgy még egészséges is lenne. Mindenesetre ötletes és mutatós, ki fogom próbálni.:)

564