Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal recept

Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal
Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal
34 perc / előkészület: 20 perc sütés: 14 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen sütöttem pizzát... Valahogy nem találtam rá arra az alapra, amivel igazán klasszul sikerült volna. Persze mindenki másképp szereti, szóval ez relatív. Van aki a vastag tésztát, van aki a vékonyat. Van aki ropogós széllel és van aki nem. Jó is, hogy ilyen sokféle van, mert így mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Emlékszem, egyszer olyan receptet sikerült találni, aminek a végeredménye inkább hasonlított kekszre, mint pizzára. :) Azóta is emlegetjük. Egy időre el is ment a kedvem a pizzasütéstől. Most viszont, hogy kovászkészítésbe fogtam, nem hagyott nyugodni a gondolat, milyen lenne egy pizza kovászos tésztával. Még nem ismertem a kovászom teljesen, ezért az eredeti receptnek megfelelően - amit persze kicsit módosítottam- egy kevéske élesztő is került a tésztába. Lehet, hogy legközelebb kihagyom. Mivel minden "cup-ban" volt megadva, itt volt a ragyogó alakalom, hogy végre kipróbáljam a mérőkanalaimat. :)

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A paradicsomos szószhoz

A feltéthez (lehet tetszőleges) itt

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pizza
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kovászos pizzatészta, pizzatészta kovásszal és teljes kiőrlésű liszttel, pizzatészta teljes kiőrlésű liszttel, gombás pizza kovásszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízbe tesszük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk, majd hozzákeverjük a kovászt.
  2. Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászos keveréket, és kidolgozzuk a tésztát.
  3. Letakarva langyos helyen 3-4 óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. Egy kis lábasba tesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, egy kevés vizet, és 2-3 perc alatt összefőzzük.
  5. A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
  6. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és a szélét kissé felhajtva peremet készítünk, amit megkenünk kevés olívaolajjal.
  7. Míg előkészítjük a feltéthez valókat, addig pihen a tészta (kb. 10 perc).
  8. Pihentetés után megkenjük a paradicsomos szósszal, elosztjuk rajta a bacont, gombát, hagymát, sajtot és paprikát.
  9. Forró sütőbe téve 12-14 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x40x2 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 548
elküldve: 2
receptkönyvben: 66
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kenyereserika
kenyereserika p, 2015-01-16 21:02

Szia Ági!Én csak most kezdtem el a kovász készítését,jó,hogy nálad ilyen sok kovásszal készült pékárú van,ez a pizza istenien jól néz ki,és a többi is.Már annyi tervem van,hogy miket fogok sütni kovász felhasználásával,csak a kovásznak kell sikerülnie.Köszönjük a recepteket.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2015-01-17 07:21

Szia Erika! Örömmel olvastam kedves soraidat! :) Bizony, kovászolni nagyon jó dolog; klassz, hogy te is belevágsz! Örülök, hogy találsz nálam kedvedre való recepteket, remélem ízleni fog, amit kipróbálsz! Sok sikert a kovászhoz és a vele való alkotáshoz!
Üdv: Ági

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-01 22:13

Szia Agi, olyan kivancsi vagyok....ezt meg kene kostolnom.... ;) Guszta, es imadom a gombat! Nem irod, milyennek talaltad? Ropogott? Mit valtoztatnal (az eleszto elhagyasan kivul)? Nektek teljesen bejott?
Ez a dolgos kis Bozsi....varom a kovetkezo receptjeidet :) Ha van idod irjal kicsit bovebben, miken dolgozol a kovasszal...milyen a Bozsi...szaritottal? kint tartod allandoan? Nem a hutoben?
Kellemes hetveget, puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-02-02 08:08

Szia Torma! Nekünk ez a variáció nagyon ízlett. A tészta vastagsága jó arányban van a feltéttel, így egyik sem "nyomja" el a másikat. Kb. egy centi magas lett a tészta (vagy tán kicsit vékonyabb), az alja és a széle épphogy ropogós, szépen megtartja magát a szelet, nem konyul le, ha kézből akarja enni az ember. :) Mit változtatnék még rajta? Hát párom kérdezte, hogy legközelebb nem lehetne fehér lisztből? :) Mondtam neki, hogy alkudhatunk, de Bözsit nem hagyom, így nem lesz teljesen fehér. Szóval lehet, hogy egy kis kenyérliszt kerül még bele a másik rovására. Így lehet, hogy az "élesztőmentesség" is fog működni. Remélem... :) Mindenképp megírom az eredményt.
Bözsi amúgy állandóan kint csücsül a konyhapulton, most már önmagával szomszédságban. Kétfelé osztottam, mert igencsak gyarapodásnak indult. Most már ő is fél órával a turbózás után jó kis buborékos. Azért is vettem ketté, hogy tudjak majd egy-egy adagot menteni belőle. Eddig egyet fagyasztottam, most a hétvégén akarom kipróbálni a szárítást. Erről jut eszembe ha kiszáradt, és zacskóba teszem, nem lesz baja? Már hogy nem lesz penészes, vagy ilyesmi? És utána simán szobahőmérsékleten tartod?
Azóta kipróbáltam a gyors cipómat is kovásszal és élesztővel, most hétvégén tervezek valami péksütit gyártani; édeset vagy sósat vagy mindkettőt. :) Szóval terv van bőven, csak legyen időm megvalósítani. :) Puszillak és jó hétvégét neked is: Ági

Torma
Torma / Torma szo, 2013-02-02 10:23

De jo, hogy irtal egy kicsit tobbet Agi; olyan jo hallani mi tortenik Bozsivel :)
En a szaritottat is a fagyasztoba tettem, mert itt nagyon paras az ido mindig, ugy hogy en biztonsagbol dontottem igy. Tul melegre ne tedd, mikor szaritod; csak egy par mm vastag reteget kenjel, az 1-2 nap alatt csontszaraz lesz es lepereg a sutopapirrol. Nem ajandekoztal meg masoknak?
Egyebkent erdekes, amit irsz; a kovasz a feher liszttel..jo lesz! A vadelesztos kovasszal TELJESEN mas a kenyer, mint az elesztos...ize, allaga... En mar nem is tudok visszamenni az elesztos feher kenyerhez. Mondjuk a Fougasse az fincsi volt; egyszer probald ki!
Az is jo, ahogy az etetest elnevezted "turbozasnak"; NAGYON humoros es talalo!
Mindenkepp kiprobalom ezt a pizzat hamarosan!
Kivancsian varom az uj kovaszos alkotasaidat! Csak bizzal az intuiciodban is (hangold ossze magad a Bozsivel"; ezt azert irom, mert az en tapasztalatom szerint majdnem mindig mas az idotartam a keleszteskor. Plussz en allandoan valtoztatom a liszt es magok osszetetelet; meg ketszer ugyanugy egyik tesztam nem nezett ki. Ezt azert is tettem a melegedo sutobe, mert amikor raneztem, mintha mondta volna..."a sutobe akarok menni" (haha!) igy eltalaltam a sutesi idopontot...Na szia, nem tartlak fel, puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl szo, 2013-02-02 17:36

:)Óhhh... ne viccelj, hát hogy tartanál fel! Hálás köszönet az újabb adag jó tanácsért! Nem hiszed el, de a reggeli turbó után pár órával egyszer csak nézem az üveget, hát Bözsi majdnem meglógott. Úgyhogy már szárad is egy adag. Még nem ajándékoztam belőle, de tervezem. Gondoltam majd szárítottból, mert az tán könnyebben kezelhető. :) Ja, és időközben elkészültek a péksütik, hamarosan fel is töltöm őket. 'Asszem Bözsivel egész jól hangolódunk. Sok puszi: Ági

1276