r
Nosalty Logó

Pissaladière

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pissaladière
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 819 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 1634 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 182 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3187.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    2544 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    258.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    339 micro
Összesen 819 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.7 g

Zsír

  • Összesen
    53.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6374.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    392 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    162 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    5089 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    243.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    516.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    207 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    464 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    677 micro
Összesen 1634 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    704.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    562 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vizet összekeverjük az élesztővel, belekeverjük a cukros sós borsos lisztet, homogén tésztává gyúrjuk, akkor jó ha elválik az edény falától, de még kicsit azért ragaszkodik a kezünkhöz. Ha eléri a megfelelően puha kellemes állagot, akkor az edényét gyosan kimossuk eltöröljük, aláhintünk egy kis olívaolajat, belerakjuk a tésztát, a tetejét is megkenjünk olívaolajjal, és hagyjuk kelni fél óráig.
  2. Fél óra elteltével, dagasztjuk, majd megint visszarakjuk, megint fél óra, és megint dagasztjuk.
  3. A hagymát leheletvékony karikákra vágjuk, és a vajon vastag fenekű lábasban, a lehető legkisebb lángon karamellizáljuk, úgy fél órán keresztül, és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a kakukkfű felét, és egy kis sót ízlés szerint.
  4. A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
  5. A második dagasztást követően egy szögletes tepsibe belenyújtjuk a tésztát, ami ildomos, ha vékonyabb mint a pizzatészta. Szépen ráoszlatjuk a karamellizált hagymánkat, egyenletesen elrendezzük rajta rács alakban a szardellákat, és a félbevágott olajbogyókat, meghintjük a maradék kakukkfűvel, és berakjuk a sütőbe.
  6. Amikor a tészta széle, barnulni kezd, illetve a tészta alja is ropogós már, készen van, amúgy pont emiatt olyan funkciót érdemes beállítani a sütőnkön hogy felülről és alulról is kapja a meleget, ez gázsütőnél elkerülhető, mivel ugye ott alulról jön a hő !?
  7. Vékony szeletekre szelve tálaljuk, és finom vörösbort iszunk hozzá, ahogy illik. :D
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 18468
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 21.

Ajánló

Reggelire a bort elhagyva, eszméletlen gyorsan megindítja a napunkat, mivel a benne található cukrok, természetesek, és azonnal szívódnak, a tészta laktat. A csúcsgasztronómia is továbbörökíti a klasszikust előételnek beállítva, de én például vacsorára is fogyasztottam, és az említett vörösborral nagyon jól esett.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Pissaladiére a dél-francia régió kedvelt paraszti étele. Provance környékén előszeretettel fogyasztják reggelire a pékek által készített jellegzetességet. Egyszerűsége viszi a tökélyre... Friss ropogós kenyértészta, karamellizált finom szaftos hagyma, a kakukkfű semmivel sem összehasonlítható aromája adja az alapot a szardella, és az olajbogyó markáns jellege alá. Tényleg nagyon jó kaja, fölösleges fényezni. Tavaly ilyen környéken csináltam először egy francia receptkönyvből, de az ottani leírása térdrekényszerített, tudtam hogy valami nem stimmelt a hagymakaramellizálással, ugyanis a mi makói hagymáink sajnos közel sem hajlandóak úgy karamellizálódni mint a salottahagyma, ami sokkal több természetes cukrot, és vitamint tartalmaz mint a mi hagymáink. Először rejtély volt számomra a salotta körüli felhajtás, hát most már értem. Az utóbbi időben a salottahagyma több fajtáját végigpróbálgattam, ez az echalion fajtájú hosszúkás eddig a legjobb szerintem, banán salottának is hívják. Kb 30-40 perc karamellizálás után, olyan édes, hogy az döbbenetes, már már pofátlan! Szóval az üzenet, hogy salotta nélkül ne álljon neki senki elkészíteni, mert az kb. olyan mint széllel szemben... :D

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?