r
Nosalty Logó

Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiperkeszter
Pierogi ruskie avagy lengyel krumplis-túrós derelye
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

Összesen 629 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

Összesen 2515 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

Összesen 178 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.5 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    822.5 g
  • Cink
    164 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    202.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 629 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.1 g

Zsír

  • Összesen
    106 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3290.1 g
  • Cink
    654 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    506 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    1156 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    296.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    810.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    338 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    333 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    328 micro
Összesen 2515 kcal
  • 7% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.2 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    21 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 178 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

Elkészítés

Tészta

  1. Kimérjük a lisztet, és kis gödröcskét kialakítva hozzáadjuk a vajat, illetve a tojás, csipet sót, majd a forró vizet lassan hozzáadva összedolgozzuk a tésztát.
  2. Ezután addig gyúrjuk, még szép sima, kidolgozott nem lesz. Ha kell, lehet még hozzá adni vizet vagy lisztet igény szerint.
  3. Az összegyúrt gombócot fél órára (vagy tovább is lehet, ha nincs időnk egyből elkészíteni) a hűtőbe tesszük pihenni.

Töltelék

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, egy teáskanál sóval feltesszük főzni. Puhára főzzük, mintha krumplipürét készítenénk. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Amíg a krumpli fő, egy evőkanál zsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát. A túrót összetörjük, majd hozzáverjük először a tört krumplit, majd a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  3. A tésztát négy részre osztjuk, majd lisztezett deszkán egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Nagyobb pogácsa- vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk a köröket. (Én most egy nagyobb szájú poharat használtam, nyugodtan helyettesíthető azzal is.) Kicsit átmegyünk rajta a sodrófával, majd a töltelékből teáskanálnyi halmokat rakunk (vagy amennyit a formánk enged). Összehajtjuk, a kis félkörök szélét, az ujjunkkal körben lenyomkodjuk (akkor az igazi, ha látszanak a kis bemélyedések:) ).
  4. Sós, forró vízben kifőzzük őket: a forrásban lévő vízbe dobunk egyszerre 10-15 darabot, majd újraforrástól kezdve 2 percig főzzük (ez alatt fel is jön a tetejére). Lecsöpögtetjük.

Karamellizált hagyma

  1. Amíg a pierogik főnek, 1-2 evőkanál zsírt felforrósítunk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát kevés sóval. Lefedve addig pároljuk, amíg puha és szép barna, karamellizált nem lesz.
  2. Az elkészült, leszűrt pierogikat leöntjük a hagymás zsírral, majd összeforgatjuk vele, így nem ragadnak össze. Tálaláskor kevés tejföllel kínáljuk, de anélkül is finom.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 10114
  • Feltöltés dátuma: 2016. november 11.

Ajánló

A pirított hagyma helyett tálalható ugyanígy sült szalonnás zsírral, vagy csak tejföllel és kevés petrezselyemmel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Csiperkeszter 1 recept

Lengyelországban töltött tanulmányaim alatt ismerkedtem meg ezzel a tradicionális lengyel étellel, amelyet ma már több száz különböző töltelékkel készítenek. Az egyik legismertebb, eredeti változat a "pierogi ruskie" azaz "orosz pierogi", ami nevével ellentétben lengyel. :) Náluk kapható szinte minden menzán és büfében, a boltokban fagyasztva vagy konyhakészen. Körbekérdezősködtem a helyieknél, és megalkottam azt az otthon készült verziót, ami szerintem a legjobb.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Karamellizált hagyma

Címlapról ajánljuk

További cikkek