Perec recept

Perec
Perec
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is egy családi recept. Gyerekkoromban többen tekergettük a tésztát, mire olyan alakú lett, hogy perecre hasonlított.
Jó állagú tészta ahhoz, hogy a gyerekekkel együtt "gyurmázzunk", és a végeredmény nagyon finom!
Elsőre soknak tűnhet a só vagy a cukor, de nem írtam el!
2 tepsivel számoljunk ennyi tésztából, egy tepsi sütési ideje kb. 30 perc.

hozzávalók / 6 adag

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj / 4 ek zsír
  • 2 ek só
  • 1/2 kispoharas tejföl
  • 5 ek cukor
  • 1 dl tej
  • 3 tojás
  • 3 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 1 tojás

ajánlat

Szezámmagot is szórhatunk a tetejére.

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt csavart perec, sodort perec
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos tejben 1 ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A nedves hozzávalókat kikeverjük (vaj, tojások, tejföl), hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot.
  3. Liszttel összedolgozzuk jól gyúrható tésztává.
  4. Egy órát langyos helyen kelesztjük.
  5. A tésztából a képen látható formájúra formázzuk a pereceket. (Fél cm-es hengereket sodrunk kézzel, kb. 20 cm-es darabot megfelezünk, és felcsavarjuk, a végeket összecsípjük.)
  6. A tetejét tojással megkenve (2 adag) a sütőben aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 870
elküldve: 5
receptkönyben: 181
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Dlizzy

Mióta szakács: 2010.04.05.
31 recept

Hozzászólások (9)

dlizzy
dlizzyh, 2011-03-21 15:32

Akkor más a lisztminőséged, mint amivel én csináltam. Ne a tejfölt növeld, hanem a lisztet csökkentsd 50 dkg-ra. A formázásnál rugalmasnak kell lenni a tésztának, azzal nincs semmi baj.

dorcsiga
dorcsigav, 2011-03-20 18:56

Hát nekem elég kemény lett a tésztája...szerintem nagyon kevés bele a tejföl Így nem is kelt sehova az 1 óra kelesztés alatt, plusz jó fujtós is lett a perec :) Amúgy az íze finom, én részemről tenni fogok hozzá next time még egy kis tejfölt, ennyi :) Szerintem attól még tökéletesen formázható lenne, sőt, nekem most annyira tömény volt így a tésztája, h folyton visszaugrott, szenvedés volt a formázás.

Bonci
Boncih, 2011-01-31 12:43

Köszönöm a receptet! Most vettem ki az első tepsit a sütőből nagyon finom lett. Én imádom a puha perecet, a csavarás még nem sikerült olyan szépen mint a képen. 1 órát kelesztettem kelesztő tálban de nem repült le a teteje és annyira nem kelt meg a tészta, mi lehet az oka? De a lényeg hogy nagyon finom lett :-)

dlizzy
dlizzyh, 2011-01-31 17:29

Nekem se szokott a kelesztőtál teteje lerepülni. :) Ez a tészta nem olyan lágy, így az élesztő nem indul be annyira. De ha lágyabb volna, akkor meg nem lehetne úgy formázni. És az íze és az állaga jó ennyi keléssel is!

nemtalalt
nemtalaltsze, 2011-01-05 13:27

Most sütöttem másodszor. Mivel az első sütésből a fiam nem nagyon evett, most úgy készítettem, hogy ketchupöt összekevertem készen kapható pizza fűszerrel és azzal kentem meg.
Formáját tekintve az igazság az, hogy kinyújtottam a tésztát, úgy kentem meg és aztán feltekertem, majd szeleteltem, tehát csiga formájú lett. A tetejére kenés után sajtot szórtam.
Nálunk nagy sikere volt! :-)

eve1122
eve1122cs, 2010-12-23 19:49

Most vettem észre a választ. Egyszer kipróbálom, és megmondom!:) Köszönöm :)

nemtalalt
nemtalaltcs, 2010-12-16 10:43

Nagyon finom! Van nálunk egy pékség, amelynek ilyen tészta alapúak a termékei, és nagyon szeretjük. Titkon vágytam rá, hogy jó lenne megtudni a tészta receptjét, no, ez most sikerült!!!

Köszönöm!

Hoztam kóstolót a munkahelyemre, de máris elkérték a receptet. :-)))

eve1122
eve1122v, 2010-08-15 00:02

Bocsi, lehet,hogy buta kérdés,de akkor ez most édes vagy sós lesz?
Előre is köszi!

dlizzy
dlizzyv, 2010-08-15 12:33

A kérdés nagyon is helyénvaló! Amikor eszed, akkor nem érzed kifejezetten édesnek, de az utóíze édeskés marad. Én is meglepőnek találtam gyerekként, hogy ebbe cukor kell. Próbáld ki és írd meg, hogy édes vagy sós kategóriába sorolnád! :)

Legfrissebb cikkek

Undorodnak az amerikaiak a kapucsínós chipstől
Undorodnak az amerikaiak a kapucsínós chipstől
Csaknem egymillió online voks után a győztes az új wasabi-gyömbér ízesítésű chips lett a Lay's szavazásán. A kapucsínó ízű burgonyasziromtól kiakadtak az amerikaiak.
Sütöttél már denevért?
Sütöttél már denevért?
Közeleg a Halloween, azaz Mindenszentek és a Halottak napjának időszaka, amit nálunk természetesen kevésbé illik jókedvűen megünnepelni...