Pármai padlizsán recept

Pármai padlizsán
Pármai padlizsán
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Becsapós elnevezés, a pármai szó hallatán ugyanis rögtön a sonkára asszociál az ember, de ez az étel nem rejt húst.
(Eredeti recept az Egy falat... Olaszország c. könyvben olvasható.)


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

receptjellemzők

kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: nyár
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Rakott padlizsán, mozzarellás-parmezános padlizsán, sajttal sült padlizsán, parmiggiana
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaposan megtisztított padlizsánt keresztben vékony (3 mm) karikákra vágjuk. Mindegyiket jól besózzuk és szűrőbe téve hagyjuk egy órán át, hogy levet eresszen és a keserű anyagok távozzanak belőle.
  2. Utána alaposan leöblítjük vízzel a padlizsánszeleteket, konyhai papírtörlővel megszárítjuk és lisztbe forgatjuk.
  3. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és több adagban aranyszínűre, ropogósra sütjük a padlizsánkarikák mindkét felét.
  4. Én desszertes gyűrűkben sütöttem meg (4 db), de persze egy sima hőálló tál is megteszi (a desszertes gyűrűk előnye: a gyűrűt leemelve csinosabban tálalhatjuk, mint a tálból kivágva). Vékonyan kivajazzuk a gyűrűk oldalát vagy a hőálló tálat.
  5. Egy sor padlizsánt teszünk alulra, erre jön néhány kanál paradicsompüré, apróra tépkedett bazsalikom, durvára reszelt mozzarella és parmezán sajt. Kezdjük elölről a rétegezést, egészen addig, amíg az alapanyagok el nem fogynak. Arra figyeljünk, hogy a tetejét sajttal zárjuk: mozzarella, parmezán és kész.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 30 percig sütjük. A sütőből kivéve fél órát pihentetjük fogyasztás előtt.
  7. Ropogós héjú fehér kenyérrel kínáljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 66 309
elküldve: 15
receptkönyvben: 981
elkészítve: 34/42
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept
hirdetés

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Liguana
Liguana cs, 2015-09-10 21:22

Kedves Petra!

Nagyon halas vagyok a receptert, elkeszitettem ma este es fantasztikus lett! Izlett az egesz csaladnak :)

demcsi
Demcsi / demcsi sze, 2014-10-01 17:29

Unottan kattintottam a rakott ételes gyűjtésben a linkekre, de aztán felcsillant a szemem :) mivel épp kecskesajt volt itthon, azzal készítettem, így kihagytam a parmezánt. nagyon fincsi lett! legközelebb kipróbálom az eredeti összetevőkkel is.

daker2162
daker2162 szo, 2012-09-22 11:31

Padlizsánszeleteket úgy sütöttem, h olajjal bekentem mindkét oldalukat, tepsire (alufólia) tettem őket félig átlapolva, itt megsült, és igy kicsit olajat is kapott, nem lett annyira száraz, és nem is tocsog benne mégse. Desszertes gyűrűt én még nem láttam....de jó lehet.

plutyka
plutyka v, 2012-09-02 07:44

Megcsináltam, de nem rétegezve, mert egy másik receptet is kipróbáltam és csak fele adag cuccom volt hozzá, de nagyon jó lett, recept mentve :-)

evamaria47
evamaria47 h, 2012-08-13 14:06

Kíváncsiságból hozzáolvastam a "pármai vitához".Váncsa István Lakomakönyvében azt írja:campanai v.szicíliai étel,semmi köze Pármához, neve a felhasznált parmezánra utal és nem tesznek bele sonkát.

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 k, 2012-05-08 14:07

Köszi a receptet, nagy sikert aratott. Én tettem a paradicsom pürébe 4 gerezd préselt fokhagymát, egy kis sót és kétszer annyi (friss) bazsalikommal készítettem (10-12 levél). Igazán fincsi lett!!!!!!
Egyik kedvenc.

zeparr
zeparr cs, 2012-02-16 08:26

Szia!
Elkészítettem és nagyon finom lett, a férjem is falta. Éppen ez volt a baj, hogy vissza kellett fognia magát, nehogy megegye az egészet (másfélszeres adagot csináltam). Ő ugyanis éppen fogyókúrázik, a padlizsán viszont olajban sült. Ennek ellenére a recepted nagy sikert aratott! Köszönettel: Vera

focaccina
focaccina p, 2011-09-30 16:18

nem akarok belekotnyeleskedni de 11 ève èlek Olaszorszàgban ès bàtran àllìthatom hogy ez az eredeti recept, persze ahàny hàz annyi szokàs ès elkèpzelheto hogy van aki tesz bele sonkàt mint pl a lasagnat is sokan mortadella szeletekkel turbòzzàk fel, mig a daràlt hùsos verziò a gorog moussakanak felel meg ha nem tèvedek.egy tipp: èn a padlizsàn szeleteket grillezem igy lènyegeens konnyebb lesz a vègeredmèny de igy is nagyon finom ès fogyokùràzòk is bàtran fogyaszthatjàk!

oreganyo
oreganyo szo, 2011-06-04 11:44

Nagyon tetszik, a jövő héten megcsinálom, aztán nyilatkozom, szerintem hús nélkül az igazi.
Persze azért éhes férfiembereknek egy különösebben nem fűszeres csirkemellhez köretnek el tudom képzelni.

NZska
NZska v, 2011-05-08 16:03

Nekem a törökparadicsom mellett épp azért tetszik, mert hús nélküli. Ha lenne al eírásban sonka, kihagynám.:)

Ez így tökéletes: ropogósra sült, sajtos, paradicsomos, bazsalikomos, ráadásul átsütve sütőben! Kell ennél jobb étel? :)

catalinca
catalinca p, 2010-12-03 09:41

A "Melanzane alla Parmigiana" sonka nélkül készül és besamelmártással - ez az eredeti recept, kipróbálva házilag is. Miután az olaszok primi piatti /azaz előétel/ gyanánt fogyasztják, nem is kell bele hús. Egyébként olyan kiadós, hogy egy ilyen előétel után én már rögtön a desszertet szoktam kérni...

Tyler Durdan
Tyler Durdan / Tyler Durdan v, 2010-05-23 16:09

Sziasztok!
Én 4 főre csináltam meg, a rétegeket legalul füszerezett csirkemell filével támasztottam meg, egy része alá nem került (van vega a családban). Ízlett mindenkinek, amúgy nem vagyok húsmániás csak ebédre készült, oda meg kiadósabb kellett.
Jó recept, 4 főnél x2 az alapokból, bár szerintem paradicsompüréből talán nem kell annyi.

Edelényi Marianna
Bloemcake / Edelényi Marianna v, 2009-06-28 13:46

Én sokat tartózkodtam Olaszországban vendégként. A fenti étel az egyik legínyencebbeknek számító. Minden családnál tettek bele igenis pármai sonkát rétegezve. Nem véletlenül nevezték így. Tehát a sonkanélküli változat az már nyilván egy variáns átirat.

Tehát a korrektség kedvéért az eredeti recept sonkával van.

920