Párizsi krémes golyó recept

Párizsi krémes golyó
Párizsi krémes golyó
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A krémtől nagyon finom ízű golyókat kapunk, megéri a fáradságot.

hozzávalók / 4 adag

Párizsi krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg kakaópor

Hempergetéshez:

Piskótához:

  • 7 tojás
  • 7 ek cukor
  • 7 ek finomliszt
  • a formához vaj és liszt

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, Valentin-nap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

párizsi krémes piskótagolyó, desszertgolyó, főzött krémes golyó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Krém: a cukrot a tejszínnel nyílt lángon felforraljuk, és kb. 7-8 percig főzzük. Belekeverjük a vajat, erős lángon ismét felforraljuk, és a forrástól számítva 5-6 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, és az átszitált kakaóporral simára keverjük.
  2. A krémet hűtőszekrényben teljes dermedésig hűtjük, majd egészen rövid ideig tartó keveréssel felhabosítjuk robotgéppel. Ez a krém torták, sütemények töltéséhez is nagyon finom.
  3. Piskóta: A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadjuk. Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak így sül egyenletesen.
  5. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeverésesben 155 fokon kb. 45 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
  6. A kihűlt a piskótát szétmorzsoljuk, és kisebb adagokban a krémbe dolgozzuk. Ezután kisebb gombócokat formálunk belőle, és kókuszreszelékben megforgatjuk őket, és hidegre tesszük (tulajdonképpen a piskóta felveszi a krémet, és nagyon finom íze lesz tőle).
  • sütési hőfok: 155°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23 cm
  • költség: 1060 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 3 762
elküldve: 6
receptkönyben: 146
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Katharosz

Mióta szakács: 2013.01.10.
282 recept

Hozzászólások (1)

Monica123
Monica123cs, 2013-02-14 14:01

ezt kiprobalom, mert nagyon finom lehett.... koszonom szepen az otletett, remelem nekem is ilyen szepen sikerul mind a tied..... udv :)