Paradicsomszósz (spagettihez) recept

1 adag
490
kcal
Paradicsomszósz (spagettihez)
Paradicsomszósz (spagettihez)
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy nagyon kedves, fiatal olasz párocska vendégeskedett egyszer az Anna Malomban. Amikor már a negyedik napon is gombás bélszínt kértek vacsorára, könyörgőre fogtam az ügyet: inkább ki se kell fizetni, de kóstoljanak meg végre valami mást is!
Nevettek, gombás bélszínt kértek és nyugtatgattak: azért eszik minden este ugyanazt, mert nagyon finom! Otthon ők ilyet nem esznek.
Másnap délután aztán valahogy oda kavarodtunk, hogy a lány felajánlotta: megmutatja ők otthon hogyan készítik a spagettihez a paradicsomszószt.
Akkor tanultam, őtőle a receptet. Nem is recept inkább, hanem szemlélet, miként a Pappa al pomodoro.


hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Az olasz lány, akitől a receptet tanultam, azt mondta, hogy mindig így készül náluk a paradicsomos spagettiszósz, ha akarnak tesznek bele sonkát, gombát, stb., néha sajttal szórják, legtöbbször azonban csak így, magában, gyakorlatilag sült paradicsommal eszik a tésztát. Szerintem isteni!

receptjellemzők

diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
fogás: főétel
fogyókúra: AB0 diéta – 0 vércsoport, paleolit fogyókúra

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olasz paradicsomszósz, fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsom tisztítása olasz módra: kés hátulját kicsit laposan rányomjuk az érett paradicsomra és meghúzzuk rajta, amitől a héj szemmel láthatólag elválik a hústól. Előbb az egész paradicsommal végezzük el a műveletet, azután lehúzzuk a vékony héjat. (Az eljárás csak napon érett paradicsom esetében alkalmazható, nem egészen érett paradicsom esetén a héj nem válik le a húsról! A módszer tehát arra is alkalmas, hogy leteszteljük: valóban elég érett-e a paradicsom. Ha mégsem, ezt a szószt ne készítsük el belőle! Nekem könnyű: a kert most dugig!)
  2. A héjától megszabadított paradicsom magházaiba belenyomjuk a hüvelykujjunkat és kikotorjuk a magokat. Tisztán a hús marad (jó... pár maggal - kevéske nem árt!)
  3. Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket.
  4. Serpenyőben megmelegítjük az olajat és egészben beletesszük a fokhagymát.
  5. Lassú tűzön sütni kezdjük, oly módon, hogy a gerezdek duplájukra puffadjanak.
  6. A megsült, puffadt fokhagymákat lyukas kanállal kimerjük az olajból.
  7. Az olajhoz adjuk a paradicsomhúst és a durván összetépett bazsalikom leveleket.
  8. Addig sütjük, míg a csomók szétesnek és aránylag homogén állagú lesz a paradicsom az olajban.
  9. Sót adunk hozzá és frissen őrölt borsot.

statisztika

beküldve:
nézettség: 122 610
elküldve: 23
receptkönyben: 1 417
elkészítve: 15/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (21)

evapauer
evapauercs, 2014-09-11 20:44

Kedves Ildikó!
A második adagot készitem, mert nagyon bejött. Ez már a dunsztban van, rakom el télire. A botmixerrel durvára pépesítettem és egy fűszerkeveréket használtam, mindössze ennyit változtattam és hálás vagyok, hogy feltetted a receptet, ennyire jó ízű és állagú szószt még sosem ettem! Párom Olaszországban edződött tésztaszósz terén és szerinte az olasz szószok köszönőviszonyban sincsenek ezzel. Mégegyszer hála érte, üdvözlettel: Éva

Füredi Sándor
Füredi Sándorsze, 2012-08-22 12:54

Köszönöm a receptet, nekem nagyon bejött, még annyival egészítettem ki, hogy hagymás alapra raktam a paradicsomot, és tettem még bele oregánót, illetve egy kis cukrot is.

tami78
tami78v, 2012-07-08 18:17

Az én gyomrom ezt nem bírja .jó ha 1 fél paradicsomot befogad adnak is örülök !

kaguya
kaguyav, 2011-10-23 11:52

Én is így készítem. Tanács, a paradicsomot ha leforrázom, akkor akármilyen is a paradicsom, le lehet húzni a héját. Ilyen egyszerű. Télen, ha nincs saját eltett paradicsom, akkor pedig konzervből csinálom (paradicsompürében lévő hámozott egész paradicsom - lehet venni nagyobb hipermarketekben), hát nem frissből van, de azért megteszi.

Lilla777
Lilla777p, 2011-09-02 11:38

Elkészítettem és fenséges lett. Ilyen finom szószt még sosem ettem. Bacon helyett házi, füstölt szalonnát pirítottam alá, majd miután elzártam a gázt alatta, belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Tervezem télire is eltenni. Bízhatok a dunsztolásban, vagy tegyek bele egy kis szalicilt v. nátrium-benzoátot?
Jut eszembe: saját termesztésű/többféle paradicsomból készült - némelyek jó lédúsak voltak, így sokáig kellett főznöm, mire besűrűsödött (de megérte).

Köszönöm, hogy megosztottad!

plinka
plinkah, 2011-08-15 10:33

Én is így szoktam készíteni, csak babérlevéllel. Nekem a fokhagyma nem szokott duplájára megnőni, egyszerűen megsül, megvárom, amíg aranybarna színe lesz, de nem sötétbarna, mert akkor keserű ízű lesz. Amúgy egész évben lehet készíteni, ugyanis forrázás után le lehet húzni a paradicsom héját, csak annyi, hogy ha nem napon érett a paradicsom, nem lesz olyan édes.

NoSalty
NoSaltyszo, 2011-08-13 07:44

Kedves Ildikó!
Tiéd lett 2011. augusztus 12. legnézettebb receptje!
Gratulálunk! :)
Nosalty.hu csapata

juli1162
juli1162sze, 2011-04-13 18:08

Kedves Ildikó! A paradicsomos tésztát én is nagyon szeretem, gyakorta készítem az észak olasz verziója a következő: Az olajon hagymát pirítok, bele az általad leírt paradicsomot, én a fokhagymát csak ezután teszem bele,majd rozmaringot / aki szereti /. Amikor a paradicsom kiforrt, akkor bele kell tenni egy kis doboz főzőtejszínt.Ez elveszi a paradicsom savasságát és kellemes krémessé teszi.A legfontosabb, ha olasz tésztát készítesz, amikor kifőtt a tészta, és összekeverted a szósszal, / a tetejére reszelt parmezán sajtot lehet tenni / azonnal fogyasztani kell, mert különben a meghűlt tészta már nem olyan jó ízű. Erre az olaszok nagyon érzékenyek. Náluk a tésztát soha nem szabad előre kifőzni,mindig frissen kell készíteni, melegítve már nem fogyasztják el. S valóban igazuk van, így a jó próbáljátok ki. Üdv. Juli

eszter_viki
eszter_vikiv, 2011-04-03 16:30

Alig varom, hogy kiprobaljam, mert nagyon jol hangzik ez a tomeny paradicsom-bazsalikom. Es nem is kell bele sok minden.

tikosadi
tikosadisze, 2011-03-23 16:57

Sziasztok!Nagyon jól hangzik ez a recept biztos nagyon finom is,mindenképpen ki fogom próbálni de ugye hol van még a nyár?Az a kérdésem hogy nem tudtok olyan változatot ami eltehető/fagyasztó esetleg üvegbe rakva/télire is ?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikósze, 2011-03-23 17:34

Kedves Adi!

Lehet kapni sokfelé olasz paradicsom-velő konzervet, sajnos magyart MÉG nem - én legalább még nem láttam. A paradicsom-velő konzervben a napérlelte paradicsomot konzerválták, sok főzés nélkül, nagyon jól pótolja a frisset. Úgy használod, pont, mint a Magad által előkészített friss paradicsomot, a pepecs elmarad viszont. Cserébe persze nem egészen 100 %, de tényleg nem rosssz! Jó kis paradicsom íze van!
Üdv: Ildikó

DBrigi
DBrigisze, 2011-02-23 16:40

Szia, kipróbáltam a receptedet. Nem akartam elhinni, hogy egy ennyire egyszerű dolog ilyen finom lehet, de szerencsére neked volt igazad. :) Én annyit változtattam, hogy tél lévén jó minőségű, de konzerv paradicsomot használtam, ez még mindig jobb, mint az a fehér húsú ízetlen valami, amit igen drágán paradicsomként árulnak, illetve 4 nagy gerezd foghagymát használtam, amit nem vettem ki. Alig várom, hogy nyárízű, friss paradicsomból is elkészíthessem. Egy tipp: Maradt egy kevés szósz ami pizzatésztán alapként kötött ki, és nagyon jól megállta a helyét. :))

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikósze, 2009-05-20 20:44

Husika!
Igen, csak az íze kell a szószhoz. Így tanultam a kedves olasz lánytól régen, és így nagyon finom!
Azt saját tapasztalatból is tudom, hogy a fokhagyma sütésével csínján kell bánni: könnyen elveszti az ízét ha 'agyonsüti' az ember!
Nem valami könnyű ezt a 'puffasztott' fokhagymagerezdet sütni, szó mi szó, pláne így, hogy nem tudom megmutatni! Jól be kell lőni az olaj hőfokát, érdemes azonban próbálkozni: az eredmény kárpótol!
Ildikó

fallzsu
fallzsusze, 2010-07-21 18:00

Szia!
Pár napja megcsináltam én is és a férjem, aki egyáltalán nem eszik tésztát, mind a 10 újját megnyalta utána! Köszi szépen: Zsuzsa :)

husika
husikasze, 2009-05-20 16:52

 Na jo,de mi lesz a fokhagymaval?Csak az ize kell a szoszhoz?

Legfrissebb cikkek

Kreatív ajándékcsomagolások
Kreatív ajándékcsomagolások
A karácsony nem olcsó mulatság! A dekorációtól a fáig, az ételektől az ajándékokig, mind-mind kíméletlenül kivesz pénztárcánkból. Az ajándékok csomagolásáról nem is beszélve.
Marcipán-szaloncukor teszt
Marcipán-szaloncukor teszt
Nincs Karácsony szaloncukor nélkül! Hagyományos vagy csokibevonatos, töltött vagy sima, mindenkinek megvan a maga választottja. Mi most marcipánosakat kóstoltunk.
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Top 7 cukormentes ünnepi almás süti
Almás sütit terveztél sütni az ünnepekre? Fusd át cukormentes receptválogatásunkat, hátha találsz közöttük nekedvalót!
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
Ünnepi szénhidrát-csökkentési tippek
A decemberi ünnepek során csak eszünk és eszünk. Fehérjéből is, zsírból is, szénhidrátból is túl sokat.
490