Panna cotta recept

Kalória?
Panna cotta
Panna cotta
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Konyhai pályafutásom során eddig még csak egyszer készítettem panna cottát (azt is valamikor jó pár évvel ezelőtt), nem hagyott bennem mély nyomot, az biztos. Enni persze már sokszor ettem és kedvelem is ezt a nem túl édes, főzött krémet. Izgatott a dolog, végeztem egy kis kutatómunkát és mások tapasztalataiból okulva összegyúrtam a saját verziómat. És az eredmény? Könnyű, pihe-puha, selymes, visszafogott desszert. Ezúttal lenyűgözött.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
konyha: olasz
mikor: vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejszínt a tejjel, a cukorral és a vanília kivonattal néhány perc alatt épphogy felforraljuk. 
  2. A zselatinlapokat beletesszük a tejszínes tejbe és addig keverjük, míg teljesen elolvad benne.
  3. Négy kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk (így majd könnyebben ki tudjuk borítani a panna cottát tálaláskor) és igazságosan elosztjuk bennük a krémet. Megvárjuk míg kihűl és 5-6 órára hűtőbe tesszük.
  4. Tálaláskor a tálkákat forró vízbe mártjuk és tányérokra borítjuk a panna cottát. Nyáron friss gyümölcsöt kínálhatunk mellé.

  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 125 746
elküldve: 13
receptkönyben: 1 515
elkészítve: 31/51
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (35)

Vik86
Vik86 p, 2012-08-24 12:18

Kedves Petra! Ha én dupla adagot szeretnék azonnal készíteni, de vanília rúddal (a múltkori te recepted alapján készített isteni creme brulee-ből megmaradt, nyami :) ) akkor véleményed szerint egy rúd kettévágva belemehet? Vagy egy fél elég? Viki

petra
Petra / petra h, 2012-08-27 14:43

Kedves Viki,
Nyugodtan mehet a dupla adagba egy egész is, de ha csak fél rúd van otthon, az is tökéletesen elég lesz bele:-).
Üdv
Petra

Vik86
Vik86 k, 2012-08-28 14:43

Köszönöm szépen! Jelzem belement az egy rúd, a zselatinlap viszont kevésnek bizonyult, de nem baj, miután láttam hogy ez így kiborítva szó szerint nem állja meg a helyét, így kikanalaztuk... És nagyon finom lett! Málnaszószt csináltam hozzá, de az is kevésnek bizonyul (mivel úgy terveztem, hogy még másnap ebédre maradni fog mindenből, de egy este alatt elpusztítottuk a vendégekkel :-) ) Köszönöm a receptet! Viki

petra
Petra / petra k, 2012-08-28 20:13

Kikanalazva is tökéletes, Olaszországban többször úgy ettük, pohárban kínálták.:-)

nita13
nita13 cs, 2012-08-23 00:23

Már a hűtőben van, remélem megdermed,az illata csodálatos :)

petra
Petra / petra h, 2012-08-13 13:01

Én csak tejszínből készítettem eddig, így sajnos nem tudom, ki kell próbálni (akár fél adaggal először).

petra
Petra / petra h, 2012-08-13 21:01

Nekem a President habtejszín vált be igazán, de egy a lényeg, minél magasabb zsírtartalmú legyen:-).

hajnal24
hajnal24 k, 2012-02-14 22:48

Kedves Petra!
Rengeteg Panna Cotta recept közül ezt készítettem el Valentin napra desszertként. Szív alakú formában eperszósszal tálaltam. Nagyon mutatos és finom desszert volt. Egy valami nem stimmelt, a tej és tejszín kettévált, azaz rétegződött. Igy is nagyon finom volt, köszönöm a remek receptet. Azonban szeretnék legközelebb tökéletes panna cottát készíteni, szóval szívesen fogadok minden tanácsot. Amúgy a receptet a leírtak a lapján készítettem. Válaszodat előre is köszönöm!
Hajni

villo
villo k, 2012-11-06 22:13

Kedves Hajni és Mindenki, akinél szétválik a tej és a tejszín! :)

Ugyan ezt az 1:1 arányú receptet nem próbáltam, de tippelnék az okra: a tej arányaiban alacsony zsírtartalma. Én egy 6:1 arányú receptet használok, azaz nem a fele, hanem csak a hetede tej, s már ott is kikötötték, hogy teljes tej legyen, ennek a zsírtartalma 3,5 %-nál kezdődik. Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy a teljes tej így fele-fele arányban megoldja ezt a kérdést, lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni ilyen üveges egyszerű sűrített tejjel, ami 7-8 %-os. Egyébként a hűtőpultokban található 2,5 dl-es zacskós tejszín talán a legegyszerűbb megoldás, nem jön messziről, frissebb mint a dobozos, stb.

Mari_posa
Mari_posa h, 2012-01-23 17:49

szia Petra!

Nagy 'panna cottas' vagyok, de sajnos nalam nincsen zselatinlap. etkezesi zseletint kuldott anyukam. azzal kiprobalhatnam?

koszi

petra
Petra / petra h, 2012-01-30 10:57

Szia Mari_posa,
Az a baj, hogy nekem ehhez valahogy csak a zselatinlap vált be. Persze azért meg lehet próbálni a porzselatint is, de ott nem tudok sajnos arányokat mondani, ami pedig kulcsfontosságú lenne.
A helyedben kérnék anyukától a következő csomagban lapzselatint, és várnék addig az elkészítéssel. Főleg, hogy írod, nagy panna cottas vagy:-) Én is, egyébként.
Üdv
Petra

ogsteve
ogsteve k, 2011-12-13 19:05

Sziasztok kiprobáltam a receptet 3x is és egy olyan problémám lenne hogy mindig kettéválik a tejes és a tejszínes rész tehát ha kiveszem a pohárból lehet látni hogy a feléig sürűbb mélyebb fehér színe van ez a tejszínes rész a másik fele pedig átlácósabb és zselésebb ez pedig ugye a tej része, nemtudjátok mit csinálok rosszul hogy mindig szétválik?

kattyana
kattyana sze, 2011-08-03 13:26

Kedves Petra!

Elkészítettem, nagyon finom lett. Ritkán vállalok be első elkészítésnél vendégeket, ezét dupla adagnál plussz egy zselitinlapot használtam. Mindenki dícsérte.

Köszönöm
Kattyana

petra
Petra / petra h, 2011-05-23 08:50

Niki,
A zselatinlapokat nem kell előzetesen beáztatni, a melege tejszínbe kerülnek egyenesen.
Üdv
Petra

niki371
Niki. / niki371 sze, 2011-05-04 16:12

Szia!

a zselatin lapokat először ugyanúgy be kell áztatni vagy csak a tejszínben olvadjon fel?

petra
Petra / petra p, 2011-01-07 12:50

Kedves Valinagyi,
szándékosan nem tüntettem fel a hozzávalóknál, hogy ez mennyi porzselatinnak felel meg, mert a panna cotta készítésénél nekem valahogy csak a zselatinlapok váltak be, és ezzel lesz olyan a végeredmény, hogy tökéletes:-)
így nem szívesen mondanék pormennyiséget, javaslom a lapokkal történő készítését!

makutyi
makutyi cs, 2011-01-06 19:35

Egy kicsit cifráztam én is rajta. A tej-tejszín mennyiséget 1/3-2/3 arányra vettem, zselatinlapból pedig egy féllel tettem hozzá többet. De előtte egy kis fagyott epret cukorral sűrűre főztem, majd egy kicsi pálinkát löttyintettem bele, végül egy fél tasak tortazselét öntöttem hozzá. Ez került a tejszín alá. Pár pillanat alatt dermedt annyit, hogy nem keveredett egy picit sem össze. Igaz kiborítani nem próbáltam, de egyszerűen tökéletes így is. Köszönöm a receptet, nagyon jó, hogy hozzányúltál!!

valinagyi
valinagyi k, 2010-12-21 19:13

Én is azt szeretném tudni,hogy ha tasakos zselatinnal csinálnám,abból mennyi kell hozzá?
Válaszodat nagyon várom,és előre is köszönöm!

Vikkancs
Vikkancs cs, 2010-08-26 14:19

Szia!

Köszönöm a receptet, lehengereltem vele a párom kollégáit:) Már több recept alapján próbáltam elkészíteni, de az arányok, vagy a tasakos zselatin miatt soha nem kocsonyásodott megfelelően. Na jó, magam is 3 lappal készítettem, hogy tutira menjek! A bourbon vaníliás cukor pedig jó választásnak bizonyult hozzá ugyanis a kis vaníliadarabkák az edény aljára süllyedtek, így kiborítás után már a tetejét sem kellett díszítenem. Házi málnaöntettel tálaltam. Köszi!

dottinger
Chowder / dottinger h, 2010-03-01 19:09

Kedves Petra!!

... nagyon köszi ezt a receptet.. :)

Nálam ez a vasárnapi ebéd gyöngyszeme.. nagyon finom vanília rúddal, vagy bourbon vaníliás cukorral is, de nekem 85%-os Lindt csoikval jött be a legjobban..

Próbáljátok ki Bailey-el, vagy tojáslikőrrel is, nagyon finom, barátnőm odáig van érte.. :)

Kösszi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 p, 2009-12-11 18:50

Megcsináltam, finom lett. Nekem kevés lett bele a 2 lap, mivel elég rezgős volt, nem öntöttem ki. De az ízén ez nem változtatott. De majd kipróbálom 3 lappal is. Natúrba ettük és így is nagyon finom volt. Köszönöm.

Tackry
Tackry / Tackry sze, 2009-09-02 17:23

Csak zselatinlappal jó? Tasakos zselatin nem jó? Mert az van most itthon, de nagyon rákattantam erre a receptre és még ma megcsinálnám.:)

petra
Petra / petra p, 2009-08-14 14:40

egyszerűen: cukrot karamellizáltam felhevített serpenyőben, és össze-vissza alakzatban sütőpapírra csurgattam, hagytam kihűlni

peter
Bloemcake / peter k, 2008-06-10 14:23

A panna cotta az, amiért az olasz konyhát feltalálták :) Részemről 4-6 adagra 500g főzőtejszínnel, tej nélkül, 2-3 zselatinlappal és rendes vaniliarúddal készítem. A tetejére mindig csinálok valamilyen öntetet, pl. friss őszibarackot felfőzök valami alkohollal és összeturmixolom vagy fagyasztott erdei gyümölcsöt, epret, bármit... Kár, hogy van vagy 500kcal egyetlen adag :)

petra
Petra / petra k, 2008-03-11 08:47

örülök, hogy ízlett! egy hétig kísérleteztem a hozzávalók arányaival...

Legfrissebb cikkek

Heti menü: búcsú a nyártól
Heti menü: búcsú a nyártól
Még egyszer, búcsúzóul - jöjjenek a nyár fogásai! Lecsó, grillezett ételek, rengeteg gyümölcsleves - használd ki az utolsó heteket, és főzz a sok zöldséggel és gyümölccsel!
A hét szakácsa: Pogácsa
A hét szakácsa: Pogácsa
Eheti kiemelt szakácsunk Pogácsa, alias Kriszta, mindig ösztönösen és nagy kreativitással áll az új receptek elkészítésének, ha pedig hiányzik hozzá valami, bátran rögtönöz.
261