Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panka szelet

Panka szelet
Panka szelet
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy ismerős nénivel beszélgettem sütésről, főzésről. Aztán beinvitált a konyhájába, hogy kóstoljam meg azt a sütit, amivel a fiát és a családját várja a hétvégére. Annyira  ízlett, hogy azonnal le is írtam a receptet. Azóta ez is a receptgyűjteményemet gazdagítja.

hozzávalók / 4 adag

piskóta

krém

csokimáz

ajánlat

Ha a tepsi mérete kicsi, akkor érdemes fél adag piskótát sütni, mert szép magas lesz így is.

Szólj hozzá!

elkészítés

piskóta

  1. A tojásokat kettéválasztjuk.
  2. Egy mély tálba beletesszük a tojások sárgáját és a vizet. Gépi habverővel a legmagasabb fokozaton elkezdjük keverni. Folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor szépen kifehéredett, hozzákeverjük a darált diót, a sütőporos lisztet.
  3. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal belekeverjük a diós masszába.
  4. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és tűpróbáig sütjük.

krém

  1. A tejből, a vaníliás cukorból és a lisztből sűrű főzött krémet készítünk. Amikor levesszük a tűzről, belekeverjük a kávéskanál neszkávét. Amikor kihűlt, belekeverjük a rumot is.
  2. A margarint kikeverjük a porcukorral, és beletesszük a diót. Amikor elkészültünk vele, apránként beleforgatjuk a hideg főzött krémet. Nem szabad keverni, mert kicsapódik a vajkrém!!
  3. A piskótára tesszük a krémet, és egyenletesen elkenjük rajta. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni (3-4 óra).

csokimáz

  1. A tortabevonót felmelegítjük, egy kevés olajjal elkeverjük, és egy kés segítségével a krém tetejére kenjük a csokit. A sütit visszatesszük a hűtőbe, pár perc múlva kivesszük, és ráborítjuk a maradék tortabevonót.
  2. Másnap felszeletelve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40×50 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 90 552
elküldve: 23
receptkönyvben: 716
elkészítve: 34/34
Facebookon megjelent: 2

szakács

Lizinka

Mióta szakács: 2013.12.27.
316 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Panka szelet, krémes szelet, diós-kávés szelet csokimázzal, diós szelet főzött krémmel

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2018-03-11 08:49

Szia Judith!
Tényleg készülőben van "valami"! Honnan találtad ki, hogy ezt szeretném ismét megsütni húsvétra, sok egyéb finomsággal együtt? Lesz panka szelet, zserbó, természetesen sajtos-sós ropogtatni való. Az ünnepi ebéd még megbeszélés alatt, de te már bizonyára sejted hogy mi kerül az asztalra. :)
További szép napot!
Andi

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2018-03-11 19:32

Szia, Andi!
Hú, de jó Neked, hogy már tudod, mit készítesz húsvétra! Én még hezitálok, egyáltalán nem tudom, mi kerül az ünnepi asztalunkra! ;) Nehéz dolog ám kiválasztani a sok finomság közül a legmegfelelőbbet! :)
További jó tervezgetést, készülődést! :)

Üdv.: Judyth

lilia113
lilia113 Sun, 2017-05-07 14:10

Kedves Lizinka! Megsütöttem az általad leírt receptet és nagyon-nagyon finom volt, a családomnak nagyon ízlett, csak egy baja volt, hogy kevés volt! Köszönet a finom receptért!

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Fri, 2017-04-14 16:06

Szia! Ha kisebb a tepsid, akkor az egész adag nagyon magas lesz és ha félbe vágod a piskótát két adagra is elég, alacsonyabb krémmel, esetleg dupla adaggal.
Vagy süss féladagot a piskótából és a krém guszta magas lesz! Szerintem nyugodtan süsd meg a jól bevált tepsiben és eldöntöd, hogy mi legyen, ha látod a végeredményt. Remélem tudtam segíteni. Kellemes húsvétot!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-03-08 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2016-03-07 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Fri, 2015-05-15 07:23

Ismerem ezt a receptet és gyakran készítem,mert nagyon szeretjük a diós dolgokat.
Nekem úgy van meg,hogy csak 15 dkg cukor van a tésztájában, és a krémnél a dió is bele van főzve a legvégén, valamint a vaj a cukorral felváltva belehabosítva a főzött krémbe,de még soha nem csapódott ki.

cumpus
cumpus Sun, 2016-03-06 17:04

Mert baromi sok is... a margarin és a tortabevonó meg emberi fogyasztásra alkalmatlan.

DeákAndrea
Lizinka / DeákAndrea Sun, 2015-03-08 21:54

Szia!
Tényleg 30 dkg! A 10 evőkanál vízhez adjuk, ami semlegesíti a "sok" cukrot és a liszt meg a sütőpor is megteszi a magáét, így nem lesz olyan édes mint elsőre gondolnánk.

divica
divica Sun, 2015-03-08 19:21

Majd' 40 éve szintén egy idős nénitől tanultam Nanuk szelet néven. Azóta már sok egyéb női néven találkoztam vele, most meg Panka néven. :) Tényleg finom süti.

Brezovszkiné Ica
Brezovszkiné Ica Sun, 2015-03-08 19:13

Nagyon szeressük ! Finom szelet néven ismertem , de a Panka szelet is jó név ennek a sütinek !

1672
cukor 30 dkg
tojás 4 db
dió 5 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 teáskanál
víz 10 evőkanál
tej 3 dl
vaníliás cukor 3 csomag
finomliszt 3 evőkanál
rum 0.5 dl
porcukor 23 dkg
dió 5 dkg
margarin 25 dkg
feketekávé 1 ek
tortabevonó 100 g
napraforgó olaj 1 ek