r
Nosalty Logó

Panettone 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Panettone 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 1255 kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 5017 kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 374 kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    51.7 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    339 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    289 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.5 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    462 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    452 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 1255 kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    78.1 g

Zsír

  • Összesen
    207 g
  • Telített zsírsav
    120 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1356 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2372.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    451 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    1155 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    697.9 g
  • Cukor
    292 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    238.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1847 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    496 micro
  • Kolin:
    777 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1810 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    426 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    977 micro
Összesen 5017 kcal
  • 7% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 374 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Langyos tejbe tegyünk teáskanálnyi cukrot és lisztet, majd az élesztőt, a bort és keverjük simára. Futtassuk fel. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal.
  2. Adjuk hozzá egyszerre a tojássárgáját, a már kicsit kihűlt olvasztott vajat ésa felfuttatott élesztőt.
  3. Kézzel dolgozzuk ki szépen a tésztát (kb. 5-10 perc). Elég lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk majd.
  4. Langyosítsuk be a sütőt jó kézmeleg hőmérsékletűre, és egy tálban letakarva tegyük be a tésztát pihenni kb. 1 órát, amíg legalább kétszeresére nem kel.
  5. Ezután vegyük ki, tegyük nyújtódeszkára, a kezünkkel húzzuk picit szét, majd szórjuk meg a mazsolával és a kandírozott gyümölcshéjjal, és szépen dolgozzuk bele. Finoman gyúrjuk át a tésztát, amíg ezek egyenletesen el nem oszlanak benne. Ezután kelesszük meg újra, legalább 2 órára! (Ezt még egyszer megismételheti, aki szeretné, kb. 5x érdemes újrakeleszteni, ezért is tart 2 napig, mire elkészül...)
  6. Ezután tegyük a formába. Ha nincs hagyományos panettone sütőnk, tegyük a következőt: 1. vagy süssük ki egy nagyobb, még nem használt hosszúkás agyag virágcserépben vagy 2. fogjunk egy min. 20-22 cm átmérőjű és legalább 15 cm magas rozsdamentes edényt, amit lehet sütőbe is tenni. Vajazzuk ki az egészet, majd tegyünk sütőpapírt az aljára. Ezután vágjunk le egy olyan hosszú vagy kicsivel hosszabb sütőpapír darabot, mint az edény kerülete körben. Hajtsuk hosszában ketté, hogy dupla vastagságú legyen, majd mindenhol tűzzük össze tűzőgéppel. Ezután bele lehet állítani az edénybe, és a bevajazott felülethez fog ragadni. Ha túl magas lenne, vágjunk le belőle pár centit, hogy rálássunk a tésztára, miközben sül, de legalább 10 centivel legyen magasabb az edény pereménél. A papír edényböl kilógó részét még tekerjük körbe alufóliával is, mert a sütöpapír magában nem véd a hő ellen és így a lábasból kilógó rész megéghet, mielőtt a többi megsülne.
  7. Ezután ebbe tegyük már a tésztát pihenni, újra be a langyos sütőbe, 1 órára. Ha gyorsabban kel meg és szökni próbál, nyugodtan kezdjük el sütni.
  8. Ha megkelt, csak tekerjük fel a sütő hőmérsékletét 210 fokra, alul-felül álláson, és tegyük a süteményt a legalsó "polcra". Süssük így az első 10 percben (a 210 fok elérésétől számítva), amíg szépen meg nem nő. Utána vegyük vissza lassan 190-ra, és így süssük kb. 30 percig. Már az elején tegyünk a kürtőre lazán egy darab alufóliát, és hagyjuk rajta a sütés végéig.
  9. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el benne a vaníliás cukrot, és a sütőben kenjük rá a sütemény tetejére a 40. perc környékén. Így süssük még kb. 15-20 percig, alufóliával még mindig a tetején. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, ekkor legyünk nagyon körültekintőek, mert a kis hamis sokszor késznek tűnik, és mégsem az. Több helyen ellenőrizzük.
  10. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk legalább 15 percig a formában hűlni, majd nagyon óvatosan borítsuk ki belőle.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 344
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 53511
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 16.

Ajánló

Élettani hatása: erösen savasít! Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Otthon is elkészíthető változata az olasz karácsonyi kalácsnak. Persze sosem lesz olyan, mintha Olaszországban ennénk, de kicsit talán hasonlít rá... Eredete, nagyjából, mint majdnem minden olasz ételnek, egy sztorira nyúlik vissza. Azt mondják egy karácsonyi vacsorán felszolgálni készült elrontott desszerttel kezdődik a történet, az esemény házigazdája, mentve a menthetőt, az elrontott édességet felhasználva alkotta meg ezt a kalácsot, ezzel igyekezett bevágódni a főméltóságú vendégseregnél. Olyannyira sikerült a dolog, hogy a vendégek élénken érdeklődtek az édesség iránt és kérdezték, mi volt az. A szakács tétlenségében csak annyit tudott mondani: Pane de Toni - azaz Toni (a házigazda) kenyere. Így lett belőle Panettone. Az olaszok azóta ezt eszik karácsonykor. Persze lehet máskor is kapni, de panettoni fogyasztása nem karácsonykor, gyalázatnak számít. :-) Ez itt sajnos csak a "gyorsított" változat. Bár az eredeti közel 2 napig (vagy akár hetekig) tart, még ennek az expressz verziónak az elkészítése is kicsit bajos, de az összmunka vele kb. 20 perc, a többi csak a sütés és a kelesztés. Ez utóbbit érdemes rendesen kivárni, különben nem lesz szép a tészta - mint kelt tésztáknál logikus. Azalatt meg csinálhatunk mást. :-) Megéri a fáradságot. Ennél a sütinél érvényes a "sosem lehet tudni". Több, különböző sütőben sütöttem már, mindegyiknél más volt a sütési idő. Nagyon ügyeljünk rá.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek