Pacsni recept

1 adag
496
kcal
Pacsni
Pacsni
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A még pasztrána vagy lapos-vajas elne­vezésű péksüti olasz eredetű, amit 1958-ban a német  eredetű pacsni váltott fel. A pacsni nagyüzemi gyártását először Budapesten, a Százados úti  kenyérgyárban kezdték meg. A kézi osztást  gépesítő technológia azonban nem vált be, így  a termék a kis pékségek kézi terméke maradt. Ma elég ritkán lehet találkozni vele pékeknél, pedig egy nagyon egyszerű tésztaféléről van szó. A tészta mindössze kb. 15 % zsiradék hozzáadásá­val készül, de a croissant-hoz hasonlóan, mégis puha és rongyos jellegű. Édesanyám és nagymamám nagy kedvence volt anno, amikor még a kenyér mellé mindig vettek egy-egy pacsnit is, csak úgy.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Önmagában kellemes, ropogós, finom pék­süteményként egész nap fogyasztható. Kávé vagy tea mellé kiváló reggeli vagy uzsonna. A 60 -as évek nagyvárosi tejivóinak egyik legkedveltebb terméke volt.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: buci, pita, édes leveles, burek, zsemle, croissant, perec, briós, hamburger-buci, bagel

egyéb elnevezések

pasztrána, lapos-vajas
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, elkeverjük kevés liszttel és 20 percig állni hagyjuk.
  2. A maradék tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a tojássárgákat, az olajat és az édesítő tablettákat (kézi keverővel kb. 1 perc az egész).
  3. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket és a tejes-tojásos egyveleget.
  4. Legalább 5 percig dagasztjuk (én géppel tettem) és 30 percig pihentetjük meleg helyen ( 20-25 fokon).
  5. Átgyúrjuk és olajos kézzel hurkákat szaggatunk a tésztából, majd olajos tollal átkenjük.
  6. 30 percig meleg helyen pihentetjük és előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
  7. Az utolsó 5 percben forró tejjel átkenjük, attól lesz fényes.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 107
elküldve: 7
receptkönyben: 511
elkészítve: 8/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Lia-Mia

Mióta szakács: 2009.12.21.
20 recept

Hozzászólások (14)

redhead
redheadk, 2014-01-28 01:51

Ma elkeszitettem es nagyon fincsi lett. Felfuttattam az elesztot 1,5 dl tejben es azt adtam a 30 dkg liszthez es nagyon-de-nagyon hig lett ugyhogy meg jocskan kellett lisztet hozza adnom. Kilenc percig dagasztottam a gepemmel, addig tartott amig elvalt a teszta az edeny oldalatol. Attol kezdve mar gyerekjatek volt az egesz. Koszi szepen ezt az inyenc receptet! Udv Santa Fe, USA-bol! Olellek!

csabimarika
csabimarikah, 2011-06-27 17:39

Valóban nagyon finom, nagyon kár , hogy már nem igazán találni a pékeknél.Talán még kisebb pékségekben sütnek.Kicsit idő igényes, és azért nem igazán sütik.Ezt kézzel kell ki húzni hosszúkás,
formára.Pedig jó lenne ha olyan igazit lehetne kapni,mint régebben volt.Igazat meg valva nekem nem gond ,mert bármikor megsüthetem,a szakmámból kifolyólag.

debmo
debmosze, 2010-02-03 16:25

Köszi a választ, a hét végén meg fogom sütni, remélem sikerülni fog.

Lia
Liasze, 2010-02-03 15:57

Sziasztok! Örülök, hogy ízlett. Liszt függő hogyan alakul a tészta, de a akkor jó amikor elválik az edénytől, a Pacsni amúgy kisséb hígabb, azért sül rongyosra. További jó sütést és falatozást!

kiss-anett
kiss-anettsze, 2010-02-03 14:34

Szia!
Megcsináltam ma,nemrég lett kész.Már egy csomót megettünk ebéd után,áfonya lekvárral a tetején.Nagyon jó lett,de van egy kérdésem,nem baj?
Mikor a tésztát először a 2 féle tejjel dagasztani kezdtem a tészta nagyon híg volt,úgyhogy szitáltam még hozzá lisztet.Addig raktam még hozzá(nem sokat)amíg össze nem állt a tészta.Ilyennek kell lennie ugye?Gondolom nem árt ha elválik az edény falától és folyós.
Aztán édesszájúaknak egy megjegyzés:én legközelebb több édesítőt rakok bele,nekem lehetett volna egy picit édesebb,de persze egy ízlés dolga.De ez is csak akkor érdekes,ha nem rak rá az ember lekvárt...
Máskor is megfogom csinálni,nagyon jó kis uzsonna,főleg,ha marad belőle addig.:)
Köszi a receptet!

Lia
Liak, 2010-02-02 14:29

Szia! Lehet cukorral is, de a cukor lehúzza a tésztát. Én így vettem észre. Ha cukorral akarod, akkor kb 100 g porcukrot keverj hozzá. Jó sütést! :-)

debmo
debmok, 2010-02-02 13:10

Miért kell bele édesítő tabletta? Nem lehet csak simán cukorral elkészíteni?

outsider
outsiderv, 2010-02-07 23:34

Én egy darab édeítőtablettát sem tettem bele, ugyanolyan finom lett.

Lia
Liah, 2010-02-08 15:35

Örülök neki, hogy finom lett! Van aki édesebben szereti, van aki natúran. További jó sütést!

Legfrissebb cikkek

496