Pácolt tárcsás hús recept

megosztás
0
Pácolt tárcsás hús
Pácolt tárcsás hús
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát ez úgy kezdődött, hogy kb. 20 évvel ezelőtt januárban meghívtak minket kerti sütögetésre. Rögtön arra gondoltunk, hogy barátunknak (vendéglátónknak) elment a józan esze, mert akkor is röpködtek a mínuszok, és igen nagy hó volt. Na de mindegy, gondoltuk, a barát bajban is barát, így jól felöltöztünk és elmentünk. Mikor megérkeztünk, mi lányok kaptunk egy-egy hámozó kést a kezünkbe, a fiúk meg baltát a faaprításhoz. Előkerült az egyik mezőgazdasági gépállomásról kiselejtezett boronatárcsa, aminek a domború aljára 3 láb volt ráhegesztve, a homorú oldala közepén pedig egy ún. fogantyú. Előkerült az előzőleg bepácolt hús, meg persze a forralt bor is (a gyerekeknek persze a meleg tea), meghámoztuk a krumplit, a tűz vidáman ropogott, megsütöttük a húst, ami nagyon jólesett. :) Igen kellemes nap volt, a gyerekeink az egész napos hancúrozás után úgy aludtak, mint a bunda. Persze ezt követően a társaság minden férfitagja meglátogatott egy gépállomást, és beszerzett magának egy ún. tárcsát. Manapság inkább tavasztól őszig 2-3 hetente sütünk a kertben valamelyikünknél. Viszont azt a szokásunkat megtartottuk, hogy a "vendégeket" befogjuk az előkészületekbe, ill. a sütésbe. Akinek nincs tárcsája, ne keskenyedjen el, mert a húst grillen vagy tepsiben is meg lehet sütni. Manapság már a tárcsát be lehet szerezni barkácsáruházakban is, igaz, az ára igen borsos.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

boronatárcsán sütött hús, pácolt hús kerti sütéshez, hús és krumpli szabadtűzön sütve
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A megmosott hússzeleteket kiklopfoljuk.
  2. A bort vagy sört összekeverjük a mustárral, worcestershire-szósszal és a fokhagymával. Majd besózzuk a húst, megszórjuk a sültcsirke fűszerkeverékkel, egy tálba egymásra tesszük, karikára vágott vöröshagymát teszünk a rétegek tejére.
  3. Amikor elfogyott a hús, ráöntjük az előzőleg  elkészített sörös/boros löttyöt, amit nevezhetünk páclének is.
  4. Befedjük, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap, amikor megjöttek a vendégek elővesszük a krumplit, megpucoltatjuk velük, és karikára vagy hasábra vágatjuk.
  6. A boronatárcsa alatt tüzet rakunk, a közepébe beleöntjük az olajat, amikor forró a tárcsa, a húst a tárcsa szélére tesszük, az olajban kisütjük a krumplit.
  7. Bármilyen salátát készíthetünk hozzá.
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 33 138
elküldve: 10
receptkönyben: 324
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

kovex

Mióta szakács: 2011.12.24.
32 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

eletke
Eletke / eletke szo, 2013-06-08 10:14

sZia! En csak a pac receptedet "nyultam" le, es grillen sutom :-), 2-3 napig benne hagyom a pacban a hust,de biztosan dogos lesz!!!koszonet.e

V2rider
V2rider / V2rider v, 2013-03-17 13:27

tavaly óta én is boldog tárcsatulajdonos vagyok,pár éve a sógoréknál láttam eloszor sutés kozben,nagyon megtetszett. Én a tárcsán sutést nem sorolom a konnyu receptek kozé,odafigyelést,gyakorlatot igényel.

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi p, 2012-05-11 14:30

Szia, nagyon tetszik sztorid :-)Nálunk is nagy hagyomány a tárcsázás, igaz, saját tárcsán nem régóta van, de a szülőknél már sokszor sütögettünk. Finom és gyorsan elkészül.

kovex
kovex / kovex p, 2012-05-11 22:17

Köszönöm! Holnap megint tárcsázás lesz, remélem nem mossa el az eső! :)

Bia
Bogi :o) / Bia h, 2012-02-20 07:49

Hmmm.Mi is szeretjük tárcsán sütni a húst de még januárban nem próbáltuk.Egyik nyáron viszont egy egész rackát készítettünk,bográcsban és tárcsán is.Emlékezetes volt.:)))

szfrancy
Hamcsa / szfrancy v, 2012-02-19 22:42

Csatlakozom a tárcsát kedvelőkhöz:) Mi középen az olajban sütjük a gombát, paprikát, hagymát, hm...

kovex
kovex / kovex h, 2012-02-20 20:08

Igen Szfrancy, végül is a tárcsában bármit meg lehet sütni, azt elfelejtettem beírni, hogy ha alsó csirkecombot sütünk, akkor azt a mi is az olajban középen sütjük, utána jön a krumpli.

2017