Pácolt tárcsás hús recept

1 adag
2017
kcal
Pácolt tárcsás hús
Pácolt tárcsás hús
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát ez úgy kezdődött, hogy kb. 20 évvel ezelőtt januárban meghívtak minket kerti sütögetésre. Rögtön arra gondoltunk, hogy barátunknak (vendéglátónknak) elment a józan esze, mert akkor is röpködtek a mínuszok, és igen nagy hó volt. Na de mindegy, gondoltuk, a barát bajban is barát, így jól felöltöztünk és elmentünk. Mikor megérkeztünk, mi lányok kaptunk egy-egy hámozó kést a kezünkbe, a fiúk meg baltát a faaprításhoz. Előkerült az egyik mezőgazdasági gépállomásról kiselejtezett boronatárcsa, aminek a domború aljára 3 láb volt ráhegesztve, a homorú oldala közepén pedig egy ún. fogantyú. Előkerült az előzőleg bepácolt hús, meg persze a forralt bor is (a gyerekeknek persze a meleg tea), meghámoztuk a krumplit, a tűz vidáman ropogott, megsütöttük a húst, ami nagyon jólesett. :) Igen kellemes nap volt, a gyerekeink az egész napos hancúrozás után úgy aludtak, mint a bunda. Persze ezt követően a társaság minden férfitagja meglátogatott egy gépállomást, és beszerzett magának egy ún. tárcsát. Manapság inkább tavasztól őszig 2-3 hetente sütünk a kertben valamelyikünknél. Viszont azt a szokásunkat megtartottuk, hogy a "vendégeket" befogjuk az előkészületekbe, ill. a sütésbe. Akinek nincs tárcsája, ne keskenyedjen el, mert a húst grillen vagy tepsiben is meg lehet sütni. Manapság már a tárcsát be lehet szerezni barkácsáruházakban is, igaz, az ára igen borsos.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
diéta: tejmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

boronatárcsán sütött hús, pácolt hús kerti sütéshez, hús és krumpli szabadtűzön sütve
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott hússzeleteket kiklopfoljuk.
  2. A bort vagy sört összekeverjük a mustárral, worcestershire-szósszal és a fokhagymával. Majd besózzuk a húst, megszórjuk a sültcsirke fűszerkeverékkel, egy tálba egymásra tesszük, karikára vágott vöröshagymát teszünk a rétegek tejére.
  3. Amikor elfogyott a hús, ráöntjük az előzőleg  elkészített sörös/boros löttyöt, amit nevezhetünk páclének is.
  4. Befedjük, és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap, amikor megjöttek a vendégek elővesszük a krumplit, megpucoltatjuk velük, és karikára vagy hasábra vágatjuk.
  6. A boronatárcsa alatt tüzet rakunk, a közepébe beleöntjük az olajat, amikor forró a tárcsa, a húst a tárcsa szélére tesszük, az olajban kisütjük a krumplit.
  7. Bármilyen salátát készíthetünk hozzá.
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 25 457
elküldve: 10
receptkönyben: 299
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

kovex

Mióta szakács: 2011.12.24.
32 recept

Hozzászólások (9)

eletke
eletkeszo, 2013-06-08 09:14

sZia! En csak a pac receptedet "nyultam" le, es grillen sutom :-), 2-3 napig benne hagyom a pacban a hust,de biztosan dogos lesz!!!koszonet.e

V2rider
V2riderv, 2013-03-17 12:27

tavaly óta én is boldog tárcsatulajdonos vagyok,pár éve a sógoréknál láttam eloszor sutés kozben,nagyon megtetszett. Én a tárcsán sutést nem sorolom a konnyu receptek kozé,odafigyelést,gyakorlatot igényel.

NovakAndi
NovakAndip, 2012-05-11 13:30

Szia, nagyon tetszik sztorid :-)Nálunk is nagy hagyomány a tárcsázás, igaz, saját tárcsán nem régóta van, de a szülőknél már sokszor sütögettünk. Finom és gyorsan elkészül.

kovex
kovexp, 2012-05-11 21:17

Köszönöm! Holnap megint tárcsázás lesz, remélem nem mossa el az eső! :)

Bia
Biah, 2012-02-20 06:49

Hmmm.Mi is szeretjük tárcsán sütni a húst de még januárban nem próbáltuk.Egyik nyáron viszont egy egész rackát készítettünk,bográcsban és tárcsán is.Emlékezetes volt.:)))

szfrancy
szfrancyv, 2012-02-19 21:42

Csatlakozom a tárcsát kedvelőkhöz:) Mi középen az olajban sütjük a gombát, paprikát, hagymát, hm...

kovex
kovexh, 2012-02-20 19:08

Igen Szfrancy, végül is a tárcsában bármit meg lehet sütni, azt elfelejtettem beírni, hogy ha alsó csirkecombot sütünk, akkor azt a mi is az olajban középen sütjük, utána jön a krumpli.

Legfrissebb cikkek

Itt az ünnepi szezon legkreatívabb ételreklámja
Itt az ünnepi szezon legkreatívabb ételreklámja
A karácsony kötelező kellékei közé tartoznak azok a dalok, amiktől az ember már sírva rohan ki a világból. Ezzel reklámmal azonban kivételt tehetünk.
A NoSalty bemutatja az ország ünnepi asztalát
A NoSalty bemutatja az ország ünnepi asztalát
Karácsonykor a hazai ünnepi asztalok 79%-án szerepel halétel, melyet 63%-ban kizárólag nők készítenek el…
2017