Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pacalpörkölt sós burgonyával

Pacalpörkölt sós burgonyával
Pacalpörkölt sós burgonyával
225 perc / előkészület: 45 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első pacalfőzésemnek félve álltam neki, de jól sikerült. Nem sűrűn szoktam csinálni, mert a gyerekeim nem szeretik, de én rajongok érte. Így néha bevállalom.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pacalt több vízben jól kimossuk, utána bő vízben feltesszük főni pár szem szemesborssal és 1 babérlevéllel. Főzés közben a habot leszedjük.
  2. Kb. 3/4 órai főzés után hideg vízzel leöblítjük és felcsíkozzuk.
  3. A finomra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, rádobjuk az összevágott paradicsomot és paprikát, a sűrített paradicsomot, a pirospaprikát, a fokhagymát, fűszereket és fél percig pirítjuk.
  4. Ekkor beletesszük a pacalt, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Lefedve 2-3 órát főzzük. Időnként megkavarjuk, ha elfőtte a levét, utánatöltünk.
  5. Mikor már majdnem puha, beletesszük a zellerzöldet, és még 15 percig főzzük.
  6. Köretnek sós vízben főtt burgonyát adunk mellé, de sokszor csak friss házi kenyérrel "tunkolunk".
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 93
össznézettség: 61 061
elküldve: 6
receptkönyvben: 104
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

zora

Mióta szakács: 2011.10.15.
58 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pacal, pacal főtt krumplival, pacal sós krumplival

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Yoss-X
Yoss-X Sat, 2016-11-26 10:16

Ez ízlés dolga. Részemről csakis zsírral főzök és nem eszem margarint sem, csakis vajat. De ez az én dolgom. Én úgy nőttem fel, hogy anyám nem használt olajat sosem, már kb felnőtt voltam, amikor először kezdett főzögetni olajjal, de az is inkább sütés volt. Én kifejezetten szeretem a zsír ízét. Nem a régi kocka zsírét, hanem amit szalonnából sütnek ki. Ezzel együtt meg tudom azokat is érteni, akik nem szeretik a zsírt. Bár szerintem egészségesebb, mint a sok sorozatgyártott olaj, nyilván mértékkel, nem mindennap fogyasztva. Na további szép napot :)

csato
csato Thu, 2012-06-07 21:29

Kedves Mindenki!

Tudom,hogy alapvetően zsírral kéne pöriket csinálni!És azt is,hogy a pásztorok aratók stb.zsírral főztek.Egy pillanatig nem vitattam!De ha egyszer nekem megy?Én csak megjegyeztem,hogy olajjal főzök és,hogy igenis jó pöriket.Erre tengernyi visszajelzésem van.De nem tudom összehasonlítani a zsírral készülttel,mert egyszerűen nem tudom megenni.
Viszont miután azzal tisztában vagyok,hogy dögös pacalt lehet készíteni olajjal is,hát csak pártjára álltam annak aki feltette ezt a receptet.Üdv Csató

györgyi
zora / györgyi Thu, 2012-06-07 14:49

Mindenkinek igazat adok, vétek egy pörköltet olajjal csinálni, de sajnos mi nem bírjuk a zsírt, így kieséses alapon marad az olaj. Ezt is mint mindent, meglehet szokni. Kár ezen veszekedni. Ahány ház, annyi szokás. Üdv Mindenkinek!

csato
csato Thu, 2012-06-07 08:42

Hát kedves én akkor is utálom a zsírt,ha dilettáns dolog olajjal készíteni.Az első falatnál kiszúrom ha zsírral készül valami,és azon nyomban távozik is belőlem.Rengetegen ettek már nálam különböző pöriket még mindenki oda-volt meg vissza tőlük.A pacalomért egyenesen rajonganak.Na erről ennyit.üdv Csató

pataygyz
Zoli / pataygyz Thu, 2012-06-07 12:40

Kedves Csató !
Az egy dolog, hogy te utálod a zsírt! Szuverén jogod.
A tények viszont a következők:
Az összes négylábú jószágból készült pörkölt pásztor étel .
Mit gondolsz, volt a pásztoroknak olajuk?
Egy fenét !
Volt viszont a télen levágott két mázsás mangalica tenyérnyi vastag sózott, vagy füstölt szalonnája. Ebből vágtak egypár szeletet , felkockázták és a bográcsban zsírjára sütötték. Erre került rá a hagyma és a többi. A kemény lebbencset, ( több változatban. mint a slambuc is ) a kemény tarhonyát is a szalonnából kisütött zsíron pirították meg. Száraztésztájuk, hagymájuk, piros paprikájuk és szalonnájuk mindig volt. A többi meg csurrant-csöppent a pörkölthöz.
Télen, amikor a jószágokat behajtották a legelőkről, tökmagból, vagy napraforgó magból ütöttek olajat ( hideg sajtolás). Ez viszont nagy kincs akkoriban. Bolondok lettek volna a drága olajat elfőzőcskézni, amikor ott volt a jó és egészséges mangalicazsír.
Napraforgót nem termeltek akkoriban ipari mennyiségben.
Nagyapám kilencvenhat éves korában halt meg és egész életében nem evett egy csepp olajat sem a csukamájolajon kívül.( azt is gyerekkorában). Viszont nem evett állományjavítókkal és tartósítószerekkel felturbózott élelmiszernek mondott szemetet sem.
No ennyit erről.
Amennyiben ezzel kapcsolatban kételyeid maradtak, olvass utána és főzzél nyugodtan olajjal. Viszont csak a hidegen sajtolt változatával, ami nem tartalmaz rákkeltő anyagokat.
A vitát ezennel lezártnak tekintem és mindenki főzzön azzal, amivel akar.
A történelmi hűség miatt írtam ezeket le.

Zoli

jolci
jolci Wed, 2012-06-06 21:49

Nos hát mindenféle pörköltet vétek olajjal készíteni.A pörkölt az pörkölt,készüljön az bármiből is.
Igazi magyaros ételhez dilettáns olajat használni.Elkészíthető,de az már nem az igazi.
Ez olyan mintha parmezánt,trappistával helyettesítenénk.

csato
csato Wed, 2012-06-06 20:53

Ez baromság!Tökéletes pacalt lehet csinálni olajjal!Nekem is jól megy sok tanum van rá,és egyszerűen csak utálom a zsírt!Ha gondolod meghívlak egy tányér Csatós pacalra nem jársz rosszul.Üdv

Wasabirozi
Wasabirozi Wed, 2012-06-06 18:05

Az első, amit nem sűrűn szoktam csinálni?
Olajjal ezt sem kellett volna.

316
pacal 1 kg
napraforgó olaj 3 ek
vöröshagyma 3 közepes fej
fűszerpaprika 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
majoranna 1 csipet
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
bors 2 szem
sűrített paradicsom 4 dkg
zellerlevél 1 db
paradicsom 1 db
paprika 1 db