Őzlábgomba párizsi bundában recept

1 adag
387
kcal
Őzlábgomba párizsi bundában
Őzlábgomba párizsi bundában
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nagy őzlábgomba nyár elejétől késő őszig terem, különösen kora ősszel igen gyakori. 
Lomb- és fenyőerdőben egyaránt fellelhető, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, akácosban, fiatalosban, irtásos, bokros helyeken, erdőszéleken, többnyire seregesen vagy boszorkánykörökben. Az erdők mélyén, sziklás vagy homokos talajon, sőt kertekben is előjön.
Amit a felhasználásáról érdemes tudni: levesnek, rántva, sütve vagy más gombás ételnek egyaránt jó. Fiatalon egyike a legjobb csemegegombáknak, eléggé állóképes és ritkán kukacos. Kirántva a gombakalapok halhúsra emlékeztető ízűek. Leszedve tovább fejlődik. Tönkje rostos, rágós, ezért azt megdarálva használjuk fel. Szárításra alkalmas, világosszürkés színűre szárad. Az idősebb gomba szárítva is rágós, a fiatal gomba pedig nyersen is ehető.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Zsenge fejessalátával, tartármártásal adjuk asztalra. Könnyű, száraz fehérbor illik hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

panírozott gombafejek, gombafejek párizsiasan, rántott gombafejek, bundázott őzlábgomba
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gombákat kiválogatjuk, megtisztítjuk, a szárát eltávolítjuk (ezt más ételhez használjuk fel).
  2. A gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, majd lecsepegtetjük.
  3. A tojásokat összekeverjük a liszttel, a sóval, a tejjel és a fokhagymával. (Kicsit sűrűbb tésztát kapunk, mint a palacsintatészta.)
  4. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 23 110
elküldve: 1
receptkönyben: 74
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (8)

baglyo
baglyoh, 2012-10-22 22:01

Kedves Mártika és Feri!

Ma kis családom hirtelen felindulásból berontott az erdőbe, majd néhány óra elteltével élményekkel (szarvas, vadkan, holló stb.) és teli kosár őzlábgombával gazdagodva tért haza.
Mindezt koronázta az én sikerélményem, aminek eléréséhez a Ti receptetek segített hozzá.
Így a mai finom vacsoránkért mindannyiunk részéről köszönet és hála Nektek!
Holnap folyt. köv. :-)

bgsjl
bgsjlsze, 2012-06-06 07:50

Kedves Mártika és Feri!
Az idei első "szerzeményeket" így készítettem el, nekünk ez a verzió nem jött be :(
Próbáltuk már csak lisztben forgatva kisütni, de úgy is túl olajos lett.
Az őzláb nálunk csak rántva finom!!!
Üdv: Julcsi

Bia
Biav, 2011-08-07 22:29

Kedves Mártika és Feri!
Tavaly nagyon sokat szedtünk itt a zempléni redőkben tányér méretűeket.
Remélem az idén is lesz rá lehetőség.
Egyébként könnyen összetéveszthető a gyilkos galócával,érdemes jól megnézni hogy a gallérja mozgó legyen nem pedig a szárral egybenőve.
Bár tudom ti ennek nagy szakértői vagytok csak azért írtam le hátha kezdő gombászok is olvassák.
Mint én pl.
Üdv:Bogi:o)

cherry41
cherry41v, 2014-08-31 10:57

Szerintem nem a gyilkos galócával, hanem inkább a párducgalócával tévesztheto ossze!

Bia
Biaszo, 2014-09-13 21:45

Igazad van arra jobban hasonlít.Az is mérgező.

pooczane.ildiko
pooczane.ildikoh, 2010-09-13 21:52

Jó a recept, én is így készítem. Jó, hogy megjegyeztétek, hogy az egyetlen gomba, amelyik szedés után még fejlődik. MIndenkinek csak ajánlani tudom. Jó éjaszakát, jó recepteket:)

taksi
taksik, 2010-09-14 07:05

Kedves Ildikó!

Köszönjük a hozzászólást!
További jó főzőcskézést kívánunk!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

Legfrissebb cikkek

Csiperkegombával az egészségért
Csiperkegombával az egészségért
Magyarországon a gombafogyasztás sajnos igen alacsony, mindösszesen 1-1,5 kg évente fejenként, pedig a gombák élettani hatása igen kedvező. (x)
Egy falatnyi Thaiföld Budapest szívében
Egy falatnyi Thaiföld Budapest szívében
Gyönyörű belvárosi környezetben megnyitott a harmadik padthai wokbar. Az új, eddig legnagyobb és legimpozánsabb étterembe nem csak a thai finomságok miatt érdemes betérni.
387